nieuwsvirus

Nieuw aan verkoudheid en sars verwant virus bespringt mens in China

De mens is weer besprongen door een nieuw, gevaarlijk virus. Een geheimzinnige longontsteking die de afgelopen weken 59 inwoners van de Chinese stad Wuhan velde, blijkt te worden veroorzaakt door een nog onbekend coronavirus. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) officieel bekendgemaakt.

Maarten Keulemans
Een verkoper vangt kippen op een dierenmarkt in Wuhan. Beeld Reuters
Een verkoper vangt kippen op een dierenmarkt in Wuhan.Beeld Reuters

Van de 59 patiënten met het onbekende coronavirus lagen er deze week zeven in kritieke toestand in het ziekenhuis te Wuhan. Ook worden er in onder meer Hongkong en Zuid-Korea enkele tientallen patiënten met griepachtige verschijnselen onderzocht die eerder in Wuhan waren.

Toch is nog niet bewezen dat de ziekte van mens op mens kan worden overgedragen: experts vermoeden een dierenziekte die kan overspringen op de mens. Meerdere Chinese patiënten werkten immers op een vismarkt waar men ook kippen en vleermuizen verhandelt, beruchte doorgevers van nieuwe virussen.

Bovendien lijkt het ergste leed al geleden, zegt hoofd van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding Aura Timen desgevraagd. ‘Voor zover we nu weten, is er de afgelopen week geen nieuwe patiënt meer besmet geraakt. Daardoor lijkt het te gaan om een cluster besmettingen dat zich eind december heeft gemanifesteerd.’

Gewone verkoudheid

De uitbraak kwam deze week naar buiten, nadat tientallen inwoners van Wuhan gelijktijdig griepachtige verschijnselen kregen zoals benauwdheid en hoge koorts. Het virus dat erachter zit, blijkt nu een coronavirus: nauw verwant aan diverse gewone verkoudheidsvirussen, maar ook aan het sars-virus dat 774 levens in 2002-2003 in Azië en onder meer Canada en de VS.

Vooralsnog zijn er geen aanwijzingen dat het nieuwe coronavirus ook zo dodelijk is, benadrukt de WHO. De organisatie ziet ‘op basis van de nu beschikbare informatie’ geen reden om de handel of het vliegverkeer van personen naar Wuhan aan banden te leggen, meldt de WHO.

Timen zegt de situatie ‘nauwlettend te volgen’, maar ziet ook nog geen aanleiding voor een negatief reisadvies naar Wuhan voor Nederlandse reizigers. ‘Behalve het algemene advies: mijd dit soort markten waar levende dieren worden verkocht. Dat is altijd verstandig.’

Mers-virus

Eerder deze week sloten experts van de WHO al uit dat het gaat om een nieuwe variant van de vogelgriep, een gevaar waarvoor virologen zeer beducht zijn. Ook het gevaarlijke mers-virus, een dodelijk longvirus afkomstig van dromedarissen dat sinds 2012 rondwaart door vooral het Midden-Oosten, kon van de verdachtenlijst worden geschrapt.

‘Geruststellend’ vindt infectieziektenexpert Timen dat de Chinese autoriteiten al binnen een maand een ruwe schets van de dna-code van het virus hadden. ‘Het is prettig dat China de wereld zo snel hierover heeft bericht. Met de sars-crisis ging dat destijds een stuk stroever.’ Bij die crisis kreeg China het internationale verwijt de ziekte-uitbraak te lang te hebben weggemoffeld.

Overigens springt er ieder jaar wel ergens ter wereld een nog onbekend virus uit de dierenwereld over op de mens. Meestal blijft het echter bij een of enkele losse gevallen. Slechts een heel enkele keer past een virus zich zo aan dat het ook van mens op mens kan overspringen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden