Nietsnutten zijn de bindende factor in de maatschappij

In mijn vriendenkring bevinden zich tien genieën. Dat is niet veel. U kent er vast meer. Tegenwoordig is een genie niets bijzonders....

Theo Jansen

Persoonlijk zou ik het gemakkelijk kunnen worden, maar ik zie ervan af. Genieën gooien hun geniale eigenschappen zomaar naar buiten. Regenjas open, kijk eens* Ik begrijp niet hoe je als genie door het leven kunt gaan zonder schaamte.

Buiten de regenjas is er de bewondering. Als genie beschik je niet zozeer over het talent om te bewonderen, als wel over het talent om bewonderd te worden. Hoe ze het doen weet ik niet, maar die tien genieën om mij heen dwingen stuk voor stuk bewondering af met niets. Met uitsluitend lucht weten ze die bewondering te oogsten. Op zich knap. Met minimale middelen weten ze een maximaal effect te sorteren. Maar het ís niets en het blíjft niets. Toch roepen vrienden en familieleden ooooh en aaaaah*

Het gaat als bij de geldontwaarding. Wat tien jaar geleden een gulden was, is nu een euro. Uitsluitend woorden veranderen. Het aantal ware genieën is net zo groot als twintig jaar geleden.

Al heel lang bevinden zich onder duizend inwoners zeg vijf genieën, tien criminelen, twintig kunstenaars, vijftig homoseksuelen, dertig helden, dertig opsporingsambtenaren, driehonderd nietsnutten. Elke bevolkingsgroep heeft een functie. De criminelen hebben de taak om de opsporingsambtenaren aan het werk te houden, de kunstenaars om de rest van de bevolking te inspireren, te irriteren of in ieder geval om de geesten geprikkeld te houden. Er bestaat geen volk zonder kunstenaars, geen volk zonder criminelen, geen volk zonder dienders. Na tienduizenden jaren evolutie hebben de promillages elkaar min of meer gevonden: vijfhonderd promille vrouwen, vijf promille genieën.

De maatschappij is er een van diensten en wederdiensten. Een zeer oud en verankerd netwerk. Bij geboorte rust de plicht op ieders schouders om de statistieken in stand te houden. En merkwaardigerwijs doen we dat ook nog.

Blijft natuurlijk de vraag wat de functie is van de nietsnutten. De nietsnutten kun je naar mijn mening zien als de neutronen in de kern van een atoom. Ze zorgen ervoor dat geladen deeltjes bij elkaar blijven. Ze zijn de bindende factor. Een maatschappij met alleen maar genieën zou onmiddellijk uit elkaar spatten.

De functie van nietsnut is er een die mij persoonlijk aantrekt. Ach, die nietsnutten, die moeten er ook zijn, net als de tandartsen en de fietsenmakers. En bijkomend voordeel: je hoeft er niet bijzonder veel voor te doen om het te worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden