Niets wijzer na docusoap over de Cuyp

'Het halt houden is wellicht mooier en beter dan het binnentreden', schreef Jos de Putter in het filmtijdschrift Skrien. De Putter bekritiseerde het gemak waarmee documentairemakers in het rond filmen, zonder zich te bekommeren over de vraag wat de camera liet zien....

De Markt, RTL 4, 21.30 uur.

Halt houden deed de camera die een tijdje geleden op de Amsterdamse zender AT 5 op de Albert Cuyp-markt was neergezet. Misschien was er niet eens een cameraman die het apparaat bediende, want het stond onbeweeglijk de passerende mensen te registreren. 'Venster-televisie' wordt dat ook wel genoemd.

Uitgebreid konden de televisiekijkers de marktbezoekers bestuderen. Ze liepen dezelfde route, maar in hun verscheidenheid vormden ze een staalkaart van het menselijke ras.

In de nieuwe RTL4-documentaire De Markt wordt de camera daarentegen gericht op de vaste verkopers van de Albert Cuyp. Dat belooft wat, want er gebeurt van alles op zo'n markt. Vorig seizoen draaide Frans Bromet bijvoorbeeld een aflevering van zijn ruzieserie Buren op de Amsterdamse Ten Kate-markt, over de weerstand van vaste verkopers tegen een nieuwkomer. Geweldige televisie was dat: volkse gezelligheid met een verontrustend agressieve ondertoon.

In de RTL-serie leren we verschillende marktverkopers kennen. In de eerste twee afleveringen zijn dat visboer Frans, groenteboer Joop, de voormalige bananenverkoper Barry en Ria van de kledingkraam. Over het leven op de markt worden de kijkers echter niet veel wijzer. Hoe de waren aan de man worden gebracht, wat er verkocht is, tegen welke moeilijkheden de marktlui oplopen - de makers van de documentaire waren er niet echt in geïnteresseerd. De Markt is een 'docusoap' en dus treden de makers binnen in het privéleven van de mensen achter de markt. De aflevering van vanavond gaat over het liefdesleven van Ria en over de dochter van visboer Frans die op kamers gaat. Tot in details mag Sharon vertellen hoe ze haar kamer gaat inrichten, en eindeloos mag Ria herhalen dat ze niet had gedacht ooit nog een man te vinden.

Net als in Mensenkinderen, de recente KRO/RKK-docusoap over een grote Volendamse familie, is dóórvragen voor de makers taboe. Er wordt uitgebreid met de marktverkopers over hun intermenselijke problemen gepraat, maar voorop staat dat het allemaal gezellig moet blijven. 'Had je geen ander kunnen trouwen?' zegt de vriendin van Ria bij de marktkraam van de aanstaande bruid bits. 'Waarom neem je nou juist een Arabier?' Wat de vriendin op een Arabier tegen heeft, komen we nooit te weten, want de filmploeg stelt geen nadere vragen en de cameraman speelt venster-teeveetje. Werd hier maar werkelijk halt gehouden in plaats van dit 'gezellige' binnentreden.

Marijn van der Jagt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden