Niets tegen Zwitserland

Vorige week gaf de Volkskeuken het recept voor worteltjestaart, en meldde daarbij dat de delicatesse van Duitse komaf was. Een affront, naar bleek....

Sylvia Witteman

Boze brieven stroomden binnen. 'Ik vraag me langzamerhand af wat de Volkskrant tegen Zwitserland heeft', klaagde een uit Aargau afkomstige lezeres. 'Uw collega's van de sportredactie kraakten de Zwitserse dubbele gouden-medaillewinnaar Simon Amman, gymnasiast en boerenzoon, af met de kop 'Zwitserse boer wint weer goud' en plaatsten in het bericht nog een aantal niet zo aardige opmerkingen. En vijf maart laat u in uw volkskeukenrubriek het Zwitserse kanton Aargau annexeren door Duitsland.'

Beste Aargause lezeres en andere gedupeerden: ik kan u verzekeren dat de Volkskeuken niets tegen Zwitserland heeft. We zijn juist blij dat de Verenigde Naties eindelijk het land erbij krijgen waar je kunt zwemmen in een Meer van Gruyère! En die paarse koeien zijn trouwens ook heel lief. Daarom plaatsen we vandaag nog een Zwitsers succesrecept: Züri Gschnäzlets, simpel doch bijzonder lekker kalfsvlees in romige saus. Uit Zürich, dus.

Snijd het vlees met een scherp vleesmes 'dwars op de draad' in dunne plakjes, en snijd die plakjes in vier stukken. Doe hetzelfde met de nier. Snipper de sjalot, snijd de champignons zeer dun. Verhit de helft van de boter op hoog vuur in een zware koekenpan, braad het vlees en de nieren in porties aan, zeer kort, het mag niet zijn sap verliezen. Bestrooi het met wat zout en zwarte peper. Houd alles warm, bijvoorbeeld op een schaal in de oven op 60 graden.

Verhit de rest van de boter in dezelfde pan, fruit daarin het gesnipperde sjalotje, en bak de champignons omscheppend bruin. Giet de wijn erbij, laat die inkoken tot er bijna geen vocht over is. Voeg de bouillon en de slagroom toe, en laat opnieuw inkoken tot de saus romig is. Bind de saus eventueel wat bij met maïzena, maar de smaak is beter als u dat nalaat. Roer nu het vlees en de nieren door de saus, proef op smaak, en roer er een handvol kleingesneden peterselie doorheen. Onmiddellijk opdienen, met rösti natuurlijk. Of anders met rijst of lintpasta.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden