Niets prikkelt zo de nieuwsgierigheid als een film die je nooit kunt zien

Door de #MeToo-discussie krijgen we een aantal films waarschijnlijk nooit te zien.

Floortje Smit
Uit I love you daddy, van Louis C.K. Beeld
Uit I love you daddy, van Louis C.K.Beeld

Hoe verleid je regisseur Quentin Tarantino? Bij Warner hebben ze speciaal voor hem een kantoor in jarenzestigstijl ingericht en een rits retro-auto's voor de deur gezet tijdens een afspraak. Ze hopen dat hij met zijn Charles Manson-script bij hen komt en niet bij Sony of Paramount. Tarantino kan lekker rondshoppen nu zijn vaste producent The Weinstein Company zo goed als failliet is.

De een zijn #MeToo-carrièredood is de ander zijn brood. Acteur Christopher Plummer vervangt Kevin Spacey op het laatste moment in de film All the Money in the World. 'De situatie is triest omdat Kevin een enorm getalenteerd acteur is', zei Plummer keurig. 'Maar dat moet ik loslaten en gewoon doen wat er van me gevraagd wordt.'

Het is fijn dat die projecten überhaupt nog van de grond komen. De gestage stroom seksschandalen heeft niet alleen een aantal machtige Hollywoodmannen ten val gebracht. Ook een aantal films waar zij met de vingers aan hebben gezeten, is de nek omgedraaid.

Zo is het onwaarschijnlijk dat u en ik ooit I Love You, Daddy zullen zien, een komedie geschreven en geregisseerd door Louis 'Ik-masturbeer-graag-in-het-gezelschap-van-onwillige-vrouwen' C.K. Een film over een oude regisseur die op jonge meisjes valt en die een scène bevat waarin iemand doet alsof hij masturbeert tijdens een telefoongesprek met een actrice. Au.

Ergens in de kantoren van Netflix ligt een film te verstoffen die eigenlijk alleen nog even langs de post-productie moest - Gore gaat over het privéleven van de homoseksuele schrijver Gore Vidal, die volgens zijn biograaf in The Daily Beast een voorkeur had voor frisse, jonge net-twintigers. Gespeeld door Kevin Spacey. U begrijpt het probleem.

Verder al in de knop geknakt, in de scenariofase: de positieve, door Playboy-geïnitieerde biografie van Hugh Hefner, die geregisseerd zou worden door Brett Ratner, een man die door zes actrices van seksueel misbruik wordt beschuldigd. Acteur Channing Tatum besloot helemaal af te zien van zijn filmdebuut Forgive Me, Leonard Peacock, een film die gaat over seksueel misbruik en die hij ontwikkelde met The Weinstein Company.

Het kon allemaal niet anders natuurlijk: door de betrokkenen en de inhoud blijven deze films onlosmakelijk met #MeToo verbonden. Maar wie verder kan kijken, ziet een kolossale verspilling van geld, tijd en onschuldig talent.

Dus geef ons Gore en I Love You, Daddy als double bill, over een jaar of tien. Dan hopelijk als een zoete herinnering aan hoe Hollywood is veranderd in het post-Weinstein-tijdperk. Want niets prikkelt zo de nieuwsgierigheid als een film die je nooit kunt zien.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden