Niets meer te graaien in de bakken

De winkels van Free Record Shop die nog open zijn, verkopen de oude voorraad. Komt de nieuwste cd van De Dijk nog? Geen antwoord.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER SUSAN BLANKEN

ALKMAAR - Halflege schappen en singles van Nick en Simon voor 30 cent. De Free Record Shop in Alkmaar wekt een desolate indruk. 'Ik vind het helemaal niets. Ik kwam hier voor de nieuwste cd van De Dijk, maar ze hebben geen nieuwe spullen', zegt Stefan den Hartog (32). 'Ik denk niet dat ik nog terugkom.' Buiten hangen grote aanplakbiljetten die kortingen van 70 procent beloven. Binnen liggen oude dvd's en cd's, verspreid over halflege rekken. Klanten zijn er nauwelijks.

Heleen (17) en Dorien (18) wandelen tegen sluitingstijd de winkel in. 'We zagen de uithangborden met 70 procent korting, hopelijk is er nog iets leuks.' Ze staan voor een rek waar dvd's voor een paar euro aangeboden worden. 'Veel zit er niet tussen.'

De verkoop van muziek verkeert al jaren in zwaar weer. De omzet van de cd- en dvd-verkoop daalde in 2013 met 19,2 procent tot 76,1 miljoen euro, blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau GFK. 'De verkoop zal in de toekomst nog verder dalen', zegt Paul Solleveld, directeur van branchevereniging NVPI.

De Free Record Shop, die groot werd met de verkoop van muziek, heeft het zwaar. Vorig jaar werd het bedrijf failliet verklaard. Een voor een sloten filialen hun deuren. Afgelopen week maakten winkels in Doetinchem, Purmerend en Leiden bekend te zullen sluiten omdat hun huurcontracten aflopen. Investeringsmaatschappij ProCures maakte met 49 van de 141 Free Record Shops in Nederland een doorstart, waarvan er sindsdien 8 alsnog zijn gesloten. Ook de toekomst van de resterende filialen is onzeker. Het personeel weet niet waar het aan toe is en mag niet met de pers praten.

Er worden nog kleine voorraden geleverd aan de winkels, zegt een woordvoerder van ProCures. Of dit in de toekomst wel weer gaat gebeuren, wil hij niet kwijt. De verouderde producten die nu tegen bodemprijzen in Nederland verkocht worden, komen voornamelijk uit de Belgische winkels van Free Record Shop. Zij gingen eind vorig jaar failliet en zijn tot op heden gesloten.

Ruud Veenstra, voorzitter van de branchevereniging van muziekwinkels (NPMB) ziet een kleine opleving in de muziekwinkelbranche. Waarom dit niet geldt voor de Free Record Shop, weet hij niet. 'Ik denk dat het concept van winkels als de Free Record Shop versneld is ingehaald door de down- loadtechnieken. Dat begrijp ik niet, je wilt toch lekker graaien in die bakken?'

ProCures zegt over twee weken meer duidelijkheid te kunnen verschaffen over de toekomst van de noodlijdende Free Record Shop.

'ProCures heeft niet bepaald experts in de winkels gezet', zegt Erik Huizer, hoogleraar internettoepassingen aan de Universiteit Utrecht. 'De kennis in de winkels is verdwenen. Bovendien heeft ProCures ingezet op een heel algemeen publiek, dat binnenloopt om een cadeautje voor tante Mien te kopen. Zonder kennis en specialisatie redden muziekwinkels het niet meer.'

Om tien voor zes verlaten de laatste klanten de winkel, het overgrote deel met lege handen. Zo ook Marise. Zonder de oortjes die ze zocht, loopt ze naar buiten. 'Ik dacht eigenlijk dat de Free Record Shop al dicht was.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden