Niets kan advocaat Taylor stoppen

Niet alleen Charles Taylor bleef weg op de eerste dag van zijn proces, ook zijn advocaat vertrok. ‘Ik ben ontslagen.’..

Van onze verslaggever Rolf Bos

Rechter Julia Sebutinde kon dreigen wat ze wilde, aan advocaat Karim Khan waren dreigementen maandag niet besteed. Nog geen uur na het begin van het proces tegen zijn cliënt, de Liberiaanse ex-president Charles Taylor, stapte hij op. ‘De verdachte heeft mij ontslagen. Ik heb niets meer bij dit proces te zoeken’, zou hij later in de wandelgangen van het Internationaal Strafhof vertellen.

Het was de tweede verrassing van de ochtend. Eerder al was Taylor zelf niet in de rechtszaal verschenen. De cameraploegen op de hoek van de Haagse Maanweg wachtten tevergeefs, de van oorlogsmisdaden in Sierra Leone beschuldigde Taylor was achtergebleven in zijn 560 euro per dag kostende cel in Scheveningen.

Khan las aan het begin van de eerste procesdag een brief met de beweegredenen van Taylor voor. Duidelijk werd dat de verdachte ‘met grote droefheid (*) tot de conclusie was gekomen dat een eerlijk proces onmogelijk is’. Er waren negen aanklagers tegen hem in het strijdperk gebracht, terwijl hij het moest doen met slechts één advocaat.

Ook was hij ontstemd dat Nederland familieleden die hem wilden bezoeken slechts mondjesmaat een visum gaf. Hij zou vanaf nu zijn eigen verdediging ter hand nemen.

Nadat Khan de brief had voorgelezen, wilde hij weglopen. ‘Wilt u gaan zitten’, bitste de Oegandese rechter Sebutinde hem toe, waarop Khan bleef staan. Ze dreigde met een veroordeling voor ‘minachting van het Hof’, maar zelfs dat hield de Brits-Pakistaanse advocaat niet tegen. ‘Mijn erecode als jurist verbiedt mij nog langer te blijven.’ Hij verdween door een zijdeur.

Waarna de rechter niets anders kon doen dan een advocaat van het Hof aan te wijzen, om Taylor voor de rest van de eerste procesdag te vertegenwoordigen. Zodat de hoofdaanklager van het Speciale Hof voor Sierra Leone (SCSL), Stephen Rapp, alsnog kon beginnen met zijn openingsbetoog.

Rapp was, met enige pauzes, uren aan het woord. Het was een lange lijst vol gruwelijke misdaden tegen de menselijkheid, die hij met monotone stem voorlas. Een ‘campagne vol terreur’, waaraan de ex-president zich via stromannen als Foday Sankoh tussen 1996 en 2002 in Sierra Leone schuldig zou hebben gemaakt.

Op 25 juni gaat het proces verder. Dan ook zullen door aanklager Rapp de eerste van de 139 getuigen worden gehoord, onder wie slachtoffers van wie ledematen werden afgehakt door kindsoldaten die door Taylor zouden zijn aangestuurd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden