Niets had mijn krant van de oudejaarsconference gevonden

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 3 januari.

Claudia de Breij tijdens een eerbetoon aan Herman Finkers, 6 juni 2016.Beeld Foto: Sander Koning / ANP

Brief van de dag

Vijf regels met complimenten over de oudejaarsconference van Claudia de Breij van mevrouw Koppelman uit Assen in de krant van maandag 2 januari. Dat is wat de Volkskrant publiceert over een fantastische oudejaarsconference, die zijn weerga niet kent. Ik ging er maandag eens voor zitten om te lezen wat mijn krant ervan had gevonden. Na drie keer doorbladeren kwam ik tot de trieste conclusie: niets.

Jannie Paarlberg, Burgerbrug

Stop vuurwerk

En weer is sprake van brandstichtingen (gebouwen, auto's), vernielingen en het bekogelen van hulpverleners met zwaar vuurwerk. Hoelang wordt die onzin van consumentenvuurwerk nog gedoogd? Het blijkt gewoon dat men zich in dit land niet verantwoordelijk kan gedragen, dus stoppen met dat vuurwerk.

Hans van Noord, Utrecht

Zelf opendoen

Net als Ineke van Pelt woon ik in een appartementencomplex. Als ik het niet vertrouw, ga ik zelf naar de voordeur en handel het daar af. Zeker bij de bezorger van de krant vind ik het belangrijk dat hij of zij wat extra's krijgt: al die moeite om onder alle weersomstandigheden de krant bezorgen, geweldig! Ik geef het je te doen. Petje af. Ik heb mijn bezorger al twee jaar gemist met zijn of haar wensen. Een gemiste kans.

Bernadette van Leeuwen, Groningen

Woningnood

Wat een kletsverhaal van Jan Latten van het CBS, die beweert dat het langer thuis blijven wonen van jongeren te maken heeft met de nieuwe studiefinanciering en 'het sneller dan vroeger hun relatie verbreken en teruggaan naar papa en mama'. De echte oorzaak ligt natuurlijk in de absurd hoge huurprijzen voor kamers en woningen, die voor jongeren domweg niet meer op te brengen zijn. En dat er voor deze groep een schreeuwend tekort aan betaalbare woonmogelijkheden is en dat zowel de regering als de gemeentebesturen deze groep systematisch laten verrekken. En áls een gemeente nog eens een plan wil maken om goedkope woningen te creëren, dan steekt de provincie er wel een stokje voor, met het argument dat het tekort aan woningen in de toekomst minder zal worden.

De huidige huren, onder meer zo hoog geworden door het derivatendebacle van de topbestuurders van woningcorporaties, zijn voor jongeren en minder draagkrachtigen niet te betalen. Waarom zouden zij trouwens financieel moeten opdraaien (in de vorm van huurverhoging) voor het wanbeleid? Waarom de rekening niet gelegd bij de groep die deze misère heeft veroorzaakt?

Maar dat denigrerende toontje van Latten, waarmee hij eigenlijk zegt: die jonge slapjanussen gaan bij tegenslag terug naar papa en mama, dat laat vooral zien dat hij geen enkel oog heeft voor de woningnood onder de jongeren in dit land. Hij zou wel een provinciaal bestuurder kunnen zijn.

Jaap Dros, Den Burg

Radio 50Plus

Direct ingeschakeld en 30 minuten geluisterd naar 'muziek die aansluit bij mijn interesse'. Ik hoor onder andere:

Du - Peter Maffay

Lookin' for a Love - The Valentinos

Only cryring - Keith Marshall

Inderdaad: om te janken.

Waar is de muziek waarmee ik ben opgegroeid, meneer Krol? Ramones,

The Clash, The Stranglers, misschien een vleugje Motörhead?

Hans van den Hurk (53 jaar), Emmeloord

Henk Krol.Beeld anp

Farmaceutische industrie

Interniste Nel Geelhoed vraagt om nuancering in de berichtgeving over beïnvloeding van artsen door de farmaceutische industrie. Zij stelt dat er zeker beïnvloeding door reclame is, maar dat het niet waar is dat artsen dan maar kritiekloos voorschrijven. Maar dat had toch ook niemand beweerd? De vraag is of artsen zonder beïnvloeding soms iets anders zouden hebben voorgeschreven, en de artikelen hierover in de Volkskrant maken dit aannemelijk.

Dan schrijft zij dat om tot de beste behandeling te komen voor diabetes samenwerking en contact tussen artsen en de farmaceutische industrie nuttig en noodzakelijk kan zijn. Ook dat is ongetwijfeld waar, en hetzelfde geldt voor het komen tot goed wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe middelen.

Er is echter geen reden waarom zulke contacten tot een financiële vergoeding voor artsen zouden moeten leiden. De impliciete veronderstelling dat dit wel zo is, illustreert de attitude dat ieder contact met de farmaceutische industrie betaald zou moeten worden.

Men zou deze activiteiten echter ook als onderdeel van de functie kunnen beschouwen en dus zonder vergoeding advies kunnen geven of informatie ontvangen, net zoals wanneer iets gedaan wordt voor een patiëntenvereniging of de eigen wetenschappelijke vereniging, waar betaling niet aan de orde is.

Op die manier, wanneer het tijd kost en geen geld oplevert, zal vanzelf het kaf van het koren gescheiden worden tussen bijeenkomsten die nuttig zijn en waar men dus graag heen gaat, en die welke louter een marketingoogmerk hebben.

Frits Rosendaal, Hoogleraar klinische epidemiologie, Leiden

Porder

Mijn porder (Ten eerste, 2 januari) is de bezorger van de Volkskrant. Iedere dag om 06.30 uur sharp valt de krant op de mat. Reeds 12 jaar! Ik heb grote bewondering hiervoor.

Rudolf Degenaar, Brouwershaven

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden