Niets dan de waarheid

KEVIN TOMA

Ricky Gervais legt aan The Telegraph uit waarom er zo veel beroemde acteurs aan The Invention of Lying meedoen

Het lijkt utopisch, een wereld waarin geen mens weet wat liegen is. Na het zien van de geinige, romantische komedie The Invention of Lying denk je daar wel anders over. Wat een saaie, kille bedoening is het menselijk bestaan in deze alternatieve versie van de werkelijkheid waar het woord 'leugen' niet eens is uitgevonden, alleen de feiten tellen en iedereen onomwonden zegt wat-ie van de ander denkt. Het ergste is misschien nog wel dat films geen peperdure verkleedpartijtjes zijn waarin acteurs doen alsof, maar brave voorlees-sessies over belangrijke historische gebeurtenissen.

Loser Mark Bellison (Ricky Gervais) schrijft zulke filmscripts. Wanneer hij wordt ontslagen en naar de bank gaat om zijn laatste restje spaargeld op te nemen, gebeurt er echter iets wonderlijks in zijn hersens: opeens is hij in staat iets te zeggen wat niet waar is, maar wat hem goed uitkomt. Hij liegt dat er niet 300 maar 800 dollar op zijn bankrekening staat, en vanzelfsprekend gelooft de bankbediende hem direct. Als enige persoon die in staat is om te liegen, gaat er voor Bellison een wereld open. De dingen worden pas gecompliceerd als Bellison zijn stervende moeder voorhoudt dat er na de dood heus nog leven is: al gauw gelooft iedereen dat hij in direct contact staat met 'de man in de hemel' - zelfs zijn vriendin Anna, die valt voor Bellisons roem en charme, maar toch liever baby's heeft van zijn gewiekste ex-collega Brad Kessler (leuke rol van Rob Lowe).

Enzovoorts, enzovoorts. Het is hoofdzakelijk één leuk idee dat in The Invention of Lying wordt uitgemolken, en daarbij slaat soms de vermoeidheid onvermijdelijk toe. Toch zijn de grappen vaker raak dan mis, en dwingt de consequentheid waarmee regisseur-scenaristen Gervais (The Office) en Matthew Robinson hun leugenloze wereld hebben vormgegeven, bewondering af. Beroemdheden als Philip Seymour Hoffman en Edward Norton duiken op in verrassende minirolletjes.

The Invention of Lying (Ricky Gervais, Matthew Robinson, 2009)

Net5, 20.30-22.30 uur.

Ghost Town

(David Koepp, 2008) Nog méér Ricky Gervais in deze komedie van de maker van de bovennatuurlijke thriller Stir of Echoes (1999). Speelde Koepp bij die film nog knap leentjebuur bij The Sixth Sense, negen jaar later maakte hij een komedie over een cynische tandarts (Gervais) die na een bijna-doodervaring plotseling dode mensen kan zien. Koepp is zich bewust van het gebrek aan originaliteit en laat Gervais lekker los als beroepsmisantroop.

Net5, 5, 22.30-0.30 uur.

Straw Dogs

(Rod Lurie, 2011) Redelijke remake van Sam Pekinpahs gelijknamige, verguisde klassieker uit 1971. In het origineel speelde Dustin Hoffman wiskundige David Sumner, die met zijn vrouw naar Cornwall verhuist en daar in een gruwelijk gevecht met de plaatselijke bevolking belandt. Lurie verplaatste de handeling naar het hete zuiden van de VS, maakte van de wiskundige (James Marsden) een Hollywoodscenarist en gaf ook diens geliefde (Kate Bosworth) een baan; en terwijl een aantal scènes uit Pekinpahs film zijn overgenomen, de namen van de personages hetzelfde zijn gebleven en Sumner nog steeds een bril draagt, zijn er ook grote verschillen. Lurie heeft een wat vriendelijkere kijk op de mens dan Pekinpah: anders dan zijn voorganger gelooft hij niet dat de mens een van nature gewelddadig wezen is, maar dat hem geweld wordt aangeleerd. Kunt u zelf beoordelen of die visie overtuigend wordt verbeeld door deze bloederige home invasion-film.

RTL7, 22.20-0.30 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden