Niets bleef Fortis-topman bespaard

Herman Verwilst, de 61- jarige bestuursvoorzitter van Fortis, die gisteravond aftrad, was niet te benijden. Hij moest de afgelopen weken werkelijk alle zeilen bijzetten om de financiële reus Fortis in veilige haven te loodsen....

Van onze verslaggevers Pieter Klok en Xander van Uffelen

Hij was, zo zei hij, bereid om nog meer bedrijfsonderdelen af te stoten dan eerder aangekondigd. Mocht dat niet helpen, dan zou hij er zelfs niet voor terugdeinzen om in het hart van de onderneming te snijden en kernactiviteiten te verkopen. Beleggers haalden hun schouders op en dumpten hun stukken. De koers schoot verder omlaag en eindigde met een min van 21 procent.

Alsof het nog niet genoeg was, distantieerde de ABN Amro zich volledig van het moederconcern. ‘ABN Amro is een zelfstandig opererende bank met een aparte kapitaalspositie en kan ook blijven opereren als een zelfstandige bank’, zei Jan Peter Schmittmann, verantwoordelijk voor ABN Amro Nederland tegen de Telegraaf.

De overname van ABN Amro kan elk moment worden teruggedraaid. De bank heeft nog steeds een zelfstandige status en valt onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB). Minister van Financiën Wouter Bos en DNB kunnen de integratie van ABN Amro in Fortis nog steeds tegenhouden. Daarmee zou de vernedering van Fortis compleet zijn.

De overname van ABN Amro vorig jaar mag hoe dan ook zo langzamerhand als volledig mislukt worden beschouwd. Fortis heeft zich verslikt in de overname. Zonder hulp van buitenaf zal de bank-verzekeraar niet herstellen.

De overname was nog niet afgerond of de kredietcrisis barstte in alle hevigheid los . Fortis trok naar China en later zelfs naar Libië om het broodnodige nieuwe kapitaal binnen te halen. Maar het was niet genoeg. Eind juni maakte Fortis bekend dat het nog eens 8 miljard nodig had. Het concern haalde 1,5 miljard binnen door het interim-dividend niet uit te keren, tot groot ongenoegen van aandeelhouders. Sindsdien is Fortis aangeschoten wild.

Bestuursvoorzitter Jean-Paul Votron werd begin juli geofferd. Verwilst volgde hem op. Hoewel hij zelf benadrukte voor onbepaalde te zijn benoemd, zag de buitenwereld hem als tussenpaus. Zeker toen Fortis in september een headhunter inschakelde.

Fortis had in principe tot eind 2009 om nieuw kapitaal binnen te halen. Er leek dus aanvankelijk niets ernstigs aan de hand. Tot twee weken geleden de kredietcrisis tot een voorlopig hoogtepunt kwam met het faillissement van Lehman Brothers, de redding van AIG en de lancering van een noodplan van 700 miljard dollar. Het wantrouwen tussen banken laaide hierdoor weer op, waardoor veel banken in acute geldproblemen kwamen. Omdat Fortis nog best een stevige balans heeft – de bank-verzekeraar voldoet aan de eisen van De Nederlandsche Bank – dacht Verwilst waarschijnlijk dat hij deze storm wel kon doorstaan.

Beleggers en spaarders dachten daar anders over. Tot groot ongenoegen van Verwilst werd er steeds meer gespeculeerd op een koersdaling van Fortis. Er werden valse geruchten verspreid om de koers verder omlaag te drijven. Steeds meer spaarders haalden hun spaargeld bij Fortis weg en andere banken hadden almaar minder zin om nog geld aan Fortis te lenen, waardoor de instelling in geldnood dreigde te komen.

Verwilst bleef gisteren tijdens de haastig ingelaste persconferentie, benadrukken dat de balans van het bedrijf nog dik in orde was. Fortis was bovendien meer dan een bank, dat moesten beleggers goed beseffen. De verzekeringstak genereert ook een groot deel (48 procent) van de winst en heeft minder last van de kredietcrisis.

En met die weglopende spaarders viel het ook wel mee, slechts 3 procent van al het bij Fortis gestalde spaargeld was naar een andere bank overgemaakt. Verwilst noemde dat verlies beperkt en prees de loyaliteit van zijn klanten. ‘Er is geen sprake van dat Fortis failliet gaat’, zei Verwilst ook. ‘De kans daarop is nihil.’

Ook deze harde belofte haalde echter niets uit. Verwilst werd gisteravond laat uit zijn lijden verlost. Hij mag na nog geen drie maanden alweer het veld ruimen en maakt plaats voor de 52-jarige Filip Dierckx, die al sinds 1 januari lid was van de raad van bestuur.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden