Niet zwichten

Tot de meest spraakmakende nieuwsfeiten van 2003 behoorde een reeks liquidaties in Amsterdam. Spraakmakend, omdat de afrekeningen zich voltrokken in de openbare ruimte, te midden van niet-betrokken omstanders....

Dat laatste standpunt lijkt legitiemer. Temeer daar zich naast de liquidaties een nieuw feit aandiende. Een van de belangrijkste bestrijders van zware misdaad, de Amsterdamse officier van justitie Koos Plooy, bleek ernstig te worden bedreigd. Sinds augustus vorig jaar wordt hij bewaakt door lijfwachten.

Deze week werd duidelijk dat politie en Openbaar Ministerie (OM) een eind gevorderd zijn met een aantal opsporingsonderzoeken. Een gedetineerde crimineel wil getuigen over zowel de achtergronden van ten minste twee liquidaties als over de bedreiging van Plooy. Hij stelt evenwel voorwaarden, waarvan bescherming door justitie na een verklaring bij de rechter de belangrijkste is.

Op dit punt voltrekt zich nu een scheiding der geesten die klassiek is op elke werkvloer en ook voor justitie niet nieuw, die tussen de rekkelijken en de preciezen. De mannen en vrouwen uit de praktijk betonen zich pragmatische crimefighters die in honorering van de wensen van hun getuige geen bezwaar zien, als zij daarmee spraakmakende zaken voor de rechter kunnen brengen. De bazen van het OM, het college van procureurs-generaal onder leiding van Joan de Wijkerslooth, zijn uit strikt juridisch oogpunt huiverig voor deals met criminelen.

Nu moet gezegd dat met de inzet van zo'n bijzonder opsporingsmiddel, zoals dat binnen justitie wordt genoemd, in het verleden ernstige ongelukken zijn gebeurd. Met name de perikelen rond het legendarische Interregionale Rechercheteam (IRT) dat met criminelen samenwerkte om grotere criminelen te vangen, hebben voor een trauma gezorgd. Maar de les is ook dat justitie toen de greep op de gang van zaken verloor, terwijl het met goede controle wel degelijk mogelijk is om binnen de grenzen van de wet de ene crimineel met de andere te vangen. Zeker als daarmee de geloofwaardigheid van het justitieel apparaat gediend is.

Dit geldt temeer op het punt van de door het college van procureurs-generaal geopperde overplaatsing van officier Plooy naar het buitenland. Niet zwichten, dient hier het credo te zijn. Een opsporingsapparaat dat wijkt voor intimidatie, is voor de samenleving verloren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden