'Niet zwichten voor Koerdische hongerstakers'

De Tweede Kamer is met het staatssecretaris Kalsbeek van Justitie eens dat niet moet worden toegegeven aan de eisen van vijf Iraakse hongerstakers in asielcentra in Waddinxveen en Alphen aan de Rijn....

Van onze verslaggever

De hongerstaking in Waddinxveen duurt al tachtig dagen. Sinds een week drinken de vijf Iraakse Koerden ook niet meer. Zij verzetten zich tegen de intrekking van hun tijdelijke verblijfsvergunning en dreigende uitzetting naar Noord-Irak.

De meeste partijen deden een beroep op de hongerstakers hun actie te beëindigen. Zij wezen erop dat de hongerstaking geen perspectief biedt.

GroenLinks-Kamerlid Halsema had het debat aangevraagd, omdat volgens haar een beschaafd land zich niet kan veroorloven dat mensen zich doodhongeren. Desgevraagd zei ook Halsema dat een hongerstaking geen aanvaardbaar middel is. 'Maar daarmee ben je er niet.'

Zij vraagt zich af of Noord-Irak wel veilig is. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is dat wel het geval, volgens de Koerden niet. Halsema vroeg om een second opinion van een deskundige, bijvoorbeeld voormalig minister van Buitenlandse Zaken Van der Stoel.

Volgens Kalsbeek zijn de dossiers van de hongerstakers afgelopen week opnieuw bestudeerd, maar is er geen aanleiding de besluiten te herzien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden