Opinie

'Niet zo zeiken als ik met je geld smijt, pauper'

Een feestje met een entreeticket van 795 euro voor leden, en 1.750 euro voor niet-leden. Betaald door u, schrijft René van Leeuwen. 'Het zou lachwekkend zijn als het niet zo dieptriest was.'

Pans (l) en Jorritsma (r) tijdens een bijeenkomst van de VNG in 2011. Beeld ANP

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten bestaat honderd jaar. Hoera! Tijd voor een feestje. Leden van de VNG betalen slechts 795,- euro entree (exclusief btw). Bijna niks! Toch?

Nou ja, 'betalen'. Twee regels verder op de site van het jubileumcongres staat vrolijk vermeld dat 'deelnamekosten (...) behoren tot de zogenoemde 'algemene kosten van de gemeenteraad'.' In beginsel kan het geheel worden gedeclareerd.

Simpel gezegd: u betaalt voor het tweedaagse congres en bijbehorende fuif van naar verwachting 3.500 (ongekozen) burgemeesters, hun wethouders, raadsleden, et cetera. Dat het crisis is mag de pret niet drukken.

Maar wees verheugd, u bent ook uitgenodigd! Voor het schamele bedrag van 1.750 euro per persoon (exclusief btw) kunt u als buitenstaander een passe-partout voor het exclusieve festijn kopen.

'Kleinzielig gedoe'
Op beide dagen zijn er 'externe dagvoorzitters, sprekers van naam en faam en entertainment van hoog niveau'. U begrijpt dat dit een minimale voorwaarde is om de regenten geïnspireerd naar hun ivoren torens terug te laten keren. Goedkoper kan niet, helaas.

En daar krijgt u dan ook wat voor, laaggeacht plebs. U mag luisteren naar Matthijs van Nieuwkerk, Freek de Jonge, Johan Cruijff en Eva Jinek. Premier Rutte fietst ook nog even langs om u bij te kletsen, ervan uitgaande dat dit kabinet in juni nog regeert. Als slagroom op de taart verzorgt babyboom-favoriet Golden Earring een afsluitend optreden.

Alles bij elkaar kost het hele gebeuren maar een miljoentje of drie. Reis- en verblijfskosten even buiten beschouwing gelaten. Maar u kunt er uiteraard op rekenen dat ook deze kosten netjes gedeclareerd worden.

Nadat wethouders van de gemeente Capelle aan den IJssel opriepen tot een boycot kwam het congres even in het nieuws. Annemarie Jorritsma, voorzitter van de VNG had zich er al op voorbereid. Regeren is vooruitzien, zullen we maar zeggen. In februari noemde deze visionair de te verwachten commotie 'kleinzielig gedoe'.

Lokale bühne
Op 19 maart viel VNG-directeur Ralph Pans haar bij. Volgens hem was de inmiddels ontstane commotie 'stemmingmakerij', 'goedkoop scoren voor de lokale bühne'.

'Het VNG-congres gaat altijd door', ook al komt er niemand, benadrukt de directeur in Binnenlands Bestuur. Natuurlijk is er gelet op de kosten, echt waar. Het is geen duur feest, echt niet.

Het congres is namelijk gekoppeld aan de jaarlijkse algemene ledenvergadering. Het hoogtepunt van het bestuurlijke jaar. Deze buitengewoon bijzondere vergadering (gratis toegankelijk!) is zo belangrijk dat het de twee congresdagen bijna geheel in beslag neemt. Tussen 13:15 en 14:30 op woensdag, welteverstaan.

Woensdag? Dat is toch een werkdag? Ben je gek. Alleen sloebers werken op woensdag. Bovendien hebben we tegenwoordig het 'nieuwe werken'. Kunnen de heren en dames concertgangers op donderdagochtend nog even uitbrakken, kost niks.

Jorritsma
Het zou lachwekkend zijn als het niet zo diep triest was. Annemarie Jorritsma, de verhevene, burgemeester van Almere, is echter bloedserieus. Ze heeft maanden van tevoren al een heuse strategie. Ze gaat 'flink twitteren' zodra de verontwaardiging de kop op steekt.

Dat deze gefaalde tv-presentatrice, semi-bouwfraudeur, half illegaal-grondwater-oppompster en net-niet burgemeester van Amsterdam het gepresteerd heeft om er naast haar burgemeesterschap zo'n beetje 30 (!) nevenfuncties op na te houden is een dikke middelvinger in het gezicht van iedere pauper die zij zo intens minacht.

Tegelijkertijd vraagt deze hoogedele dame, verpersoonlijking van al het goede van de politiek en overheid, zich oprecht af waarom er zo'n 'anti-overheid' sentiment heerst onder het gepeupel.

Van dit soort bescheiden partijtjes kan het niet komen. Ik zou ook niet weten waar dat sentiment nou vandaan komt.

René van Leeuwen is masterstudent Sociologie aan de Erasmusuniversiteit

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden