Niet zo rap, zoeteke

IN BELGISCH LIMBURG FIETST DE VERHALENFLUISTERAAR MET U MEE. EEN COMPUTERGESTUURDE FIETSROUTE MET OLIJK COMMENTAAR...

We zijn nog niet bij de kerk de hoek om gefietst of de verhalenfluisteraar is al klaar. 'U nadert het eindpunt van de route', meldt hij vanuit zijn zwarte doosje op het stuur in onze koptelefoons. We waren even de verkeerde kant uitgegaan, want we snapten het navigatieschermpje van onze personal digital assistant (pda) nog niet helemaal.

Bovendien, merken we later, hebben we ook het eerste videofragment op onze zakcomputer gemist, waarin de gezant van de historische Orde der Fruiteniers ons welkom heet en een korte uitleg geeft over de Terra Fecunda-route die we vandaag gaan fietsen. Dat was de aardige jongen van infokiosk De Alk in Alken, die de verhalenfluisteraar op onze huurfietsen installeerde, even vergeten te vertellen. We hadden op het knopje 'play' moeten drukken.

Het is nog even wennen, de eerste gps-gestuurde fietsroute die Belgisch Limburg onlangs als Europese primeur heeft gelanceerd. De fietser krijgt een kleine zakcomputer mee op zijn stuur, die niet alleen is voorzien van een navigatieprogramma, maar ook van audio-en videofragmenten met toeristische informatie over de streek. Het apparaat wordt verhalenfluisteraar of storyteller genoemd. 'De grootste toegevoegde waarde is de extra beleving die je als fietstoerist meekrijgt', zegt Marc Verstraten van Toerisme Limburg .

De eerste fietstocht met de verhalenfluisteraar voert door Haspengouw, de fruitstreek rond Sint-Truiden. De route heet Terra Fecunda (vruchtbaar land), is 28 kilometer lang en begint bij het fietsonthaal-en servicepunt in Alken. Als we eenmaal goed op weg zijn, wijst de pda ons feilloos de juiste richting. Verdwalen kan niet meer. De satellietnavigatie signaleert elke pedaalslag in de verkeerde richting. Dan waarschuwt de pda ons met een riedeltje en de tekst: 'U verlaat de route, keer terug.'

Na anderhalve kilometer klinkt vrolijke muziek door de koptelefoon. Daarna krijgen we het eerste audiofragment in de vorm van een hoorspel.

Er klinkt een fietsbel.

'Hé schatteke, straks moeten we hier naar links, de grote baan over', zegt een vrouw.

'Denkt ge dat? Volgens mij is het nog zeker 250 meter', antwoordt de man.

Vrouw: 'Nee, nee. Volgens mijn kaartje zijn we er bijna.'

Man: 'Kaartje, kaartje. Vrouwen en kaarten, dat is een verkeerde combinatie .'

Het olijke fietskoppel keert nog herhaaldelijk terug op de route. Na vier kilometer, wanneer we in lekker tempo tussen de boomgaarden doorrijden.

Vrouw: 'Niet zo rap, zoeteke. 't Is hier geen Tour de France. Ge zou beter wat trager rijden en genieten van al dat moois rond u. Kijk, hebt ge dat al gezien. Al dat fruit, al dat fruit.'

Man: 'Dat ziet er lekker uit. Ik zou wel eens willen proeven.' Waarna een fruitteler zijn beklag doet over al die fietsers die zich ontpoppen als ongegeneerde fruitpikkers. Zijn boodschap: eerlijke mensen kopen de appels, peren en kersen netjes in de fruitwinkel.

Behalve de fraai-Vlaamse, maar ietwat oubollige tweegesprekken wordt er ook serieuzere informatie verstrekt. De verhalenfluisteraar vertelt vlijtig over kersen en krieken en het pagschieten, een oude volkssport die elders in onbruik is geraakt, maar in deze streek nog regelmatig wordt beoefend .

Door de satellietnavigatie is de informatie van de verhalenverteller exact afgestemd op de locatie van de fietser. Als we na ruim vijf kilometer de eerste aardbeienvelden ontwaren, kan op de zakcomputer een video over de aardbeienteelt en de fruitveiling worden bekeken. Voor de veiligheid beginnen de videobeelden alleen als je stil staat met de fiets. Anders krijg je een waarschuwende tekst op de pda. Maar loopt de video eenmaal, dan kun je weer rustig gaan fietsen.

We krijgen historische informatie over het kasteel van Weyer, de heilige Godefried van Melveren, de basiliek van Kortenbos en heksenprocessies. Maar ook wordt, na bijna 27 kilometer, uitleg gegeven over geitenboerderij De Levende Aarde, een coöperatie die duurzame landbouwmethoden toepast. Er is een radiofragment uit 1948 te beluisteren van de paardenprocessie in Kortenbosch. Of er klinkt een jazzy uitvoering van het Limburgse volkslied door de koptelefoon.

De verhalenfluisteraar biedt de eenzame fietser zeker een extra beleving tijdens zijn rondrit. Maar als je met meer mensen fietst, werkt de koptelefoon een beetje vervreemdend .

Een ander minpuntje: net als op ieder beeldscherm is ook de informatie van de verhalenfluisteraar moeilijk te lezen bij fel zonlicht. Het meegeleverde zonneschermpje verandert daar weinig aan.

Toerisme Limburg denkt met de verhalenfluisteraar een trend te hebben gezet. Vorige week is ook een tweede 'belevingsvolle' route geopend: de Fluisterende Parels van het Maasland, 55 kilometer lang .

Dankzij een Europese subsidie kan de fietser de verhalenfluisteraar, die hij ook op zijn eigen fiets kan installeren, tot juni volgend jaar kosteloos uitproberen. Daarna bedraagt de huur 5 euro per dag. De jongen van de infokiosk in Alken zegt dat al veel Hollanders langs zijn geweest. 't Is gratis hè', grijnst hij, nog altijd even vriendelijk .

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden