Niet zo'n vrijblijvende cursus?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma's

Redactie: Machteld van Gelder
null Beeld
Beeld

Een vriend nodigde me uit vrijblijvend een cursus te volgen van vier avonden. Een week voor de laatste bijeenkomst kregen we een mail met de vraag wat de cursus ons waard was en waar de rekening naartoe kon. Tijdens die laatste bijeenkomst werd een aantal mensen bedankt voor hun bijdrage die tussen de 200 en 1400 euro zou liggen. Ik weet niet of ik de cursus zou hebben gedaan als ik had geweten dat ervoor moest worden betaald maar ik voel me nu verplicht dat wel te doen. Wat zou u doen?

Naam bij redactie bekend.

Spoor

Ik zou bij mijn vriend informeren wie hem heeft voorgelicht. Als dit spoor leidt naar de aanbieders van de cursus, zou ik niet betalen. Zo niet, betaal wat de cursus u waard is. Zonder rekening te houden met medecursisten of anderen.

Teun Vis (78), Amsterdam

Zelfverbetering

Ik weet niet wat voor cursus dit betrof, maar gezien de financiële opzet en afhandeling ervan, zou het wel eens een zelfverbeteringscursus kunnen betreffen. Indien zo, heeft u er dan iets geleerd? Bijvoorbeeld hoe uzelf tegemoet te komen in plaats van trouw te blijven aan een beeld dat anderen - die wel 200 tot zelfs 1400 euro hebben betaald! - van u zouden kunnen hebben? Het lijkt mij dat er een vals beroep op uw integriteit wordt gedaan. Leg de bal maar bij die 'vriend' neer, waar deze ook hoort.

Peter Heijnen (52), Amsterdam

Wegwezen

Natuurlijk gaat u niet voor de cursus betalen. En die vriend is misschien toch niet zo'n heel goede vriend, of is er op z'n minst zelf door deze 'cursusgevers' ingeluisd. Wellicht mis ik wat belangrijke details in uw relaas, namelijk waar de cursus over ging, maar het klinkt als een scientology-achtige sekte waarmee u in aanraking bent gebracht. Wegwezen dus.

Annemieke de Groot (40), Heemstede

Oneigenlijk

Door via een mailtje na de derde bijeenkomst pas te vragen om een vrijwillige bijdrage, wordt u op een oneigenlijke manier onder druk gezet. Die druk wordt nog vergroot doordat er bedragen worden genoemd die anderen betaald zouden hebben. Ik noem dit onprofessioneel handelen van de cursusleider. Mijn advies: niet betalen, of een klein, redelijk bedrag naar wat het u echt waard is geweest.

Johan Koeleman (64), Ooij

Manipulatief

Het handelen van de cursusleiding komt op mij nogal manipulatief over. Een extra reden om snel afscheid van deze mensen te nemen.

Hester Scheltens-van Schie (53), Oegstgeest

Google

Een bekende psychologische truc om donaties op te schroeven: heel hoge bedragen noemen die zogenaamd gegeven zouden zijn. U heeft niets getekend en bent tot niets verplicht. Googel eens op de naam van het bedrijf naar reacties.

Joke Avegaart-van Gogh (72), Borne

Verborgen agenda

Deze gang van zaken is niet toevallig zo ontstaan. En of de cursus voor u van waarde is geweest doet er niet toe; er is gewerkt met een verborgen agenda. Dat vind ik beneden peil. En laat u niet misleiden door de bedragen die genoemd worden; die zijn alleen maar bedoeld om te appelleren aan het gevoel niet voor een ander onder te willen doen.

Gerda Fieman (70), Drunen

OVER TWEE WEKEN:

Huwelijksproblemen bespreken met schoonfamilie?

Mijn man (63) heeft buiten mijn medeweten onze huwelijkse hindernissen besproken met zijn broer. Toen mijn man me dat later vertelde, was ik (62) daar erg boos over. De broer en zijn vrouw hebben ons nu uitgenodigd om bij hen thuis, ons huwelijk 'met wederzijds respect' te bespreken. Mijn man gaat sowieso. Maar álles in mij verzet zich tegen het bezoek en een gesprek. Mijn standpunt is dat zo'n gesprek zin heeft bij een daartoe opgeleide persoon, niet bij subjectieve familie. Ga ik niet, dan zet ik huwelijk- en familierelatie onder druk; ga ik wel, dan ga ik voorbij aan mezelf. Wat zou u doen?

Naam bij redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 21 maart 2016 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden