NieuwsDominic Raab

Niet zo ervaren Dominic Raab moet Johnson vervangen

Dominic Raab is een harde man met een zacht randje. Hard als het om Brexit gaat of anti-semitisme, maar bedachtzaam als leidinggevende. Nu moet hij ineens Boris Johnson vervangen, die in zijn eentje de koers bepaalde.

Dominic Raab. Beeld AP
Dominic Raab.Beeld AP

De toestand van Boris Johnson is stabiel. Hij ligt nog op de intensive care maar blijkt niet de longonsteking te hebben waar voor was gevreesd. ‘We bidden voor hem’, zei minister Michael Gove dinsdagochtend, voordat hij zelf in quarantaine moest wegens een besmet familielid. Ondertussen zijn de ogen gericht op Dominic Raab, de minister van Buitenlandse Zaken die door Johnson is aangewezen als diens tijdelijke vervanger.

Een van de ongerijmdheden van het Britse politieke systeem is dat de functie van vice-premier niet bestaat. Het is aan de premier om een minister aan te wijzen die hem in geval van nood kan vervangen. Na zijn aantreden afgelopen zomer was de verwachting dat Johnson zijn oude vriend, en rivaal, Gove zou aanwijzen, maar de keuze van de nieuwe premier viel op Raab.

In Brexit-aangelegenheden is deze Raab nog wat radicaler dan Gove en Johnson zelf. Dat heeft ook EU-onderhandelaar Michel Barnier gemerkt toen hij in de zomer van 2018 te maken kreeg met Raab, die de opgestapte David Davis had vervangen. De nieuwe Brexit-minister liet meteen weten dat als de EU niet meewerkte aan de Britse plannen, het VK met een No Deal zou vertrekken, daarbij de Ierse grens open houdend. De Fransman schrok. ‘Mijn beste Dominic, mevrouw May heeft dat nooit tegen ons durven zeggen, nooit.’

Harde man

De 46-jarige Raab geniet van zijn faam als de Hard Man van Westminster. Hij is letterlijk een harde man, want hij heeft een zwarte band in karate en is tevens een voortreffelijk bokser. Zijn voorganger en mentor Davis, zelf een bokser, was onder de indruk toen hij hoorde van Raabs vechtkunsten. Voor de jonge Dominic waren vechtsporten een manier om verdriet te verwerken, over zijn vader die overleed toen hij 12 was en zijn moeder die later zelfmoord pleegde

Die vader, een Tsjechische jood, was in 1940 als zesjarige in Engeland gearriveerd na twee jaar op de vlucht te zijn geweest voor de nazi’s. Een deel van Raabs achtergebleven familie zou de oorlog niet overleven. Na zijn studie, in Oxford uiteraard, ging Raab als jurist werken op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij was een tijd in Den Haag geplaatst, waar hij een team juristen leidde dat oorlogscriminelen voor het VN-tribunaal moest brengen.

Hoewel Raab, getrouwd met een Braziliaanse, naar buiten toe de Hard Man is, staat hij achter de schermen bekend als een voorkomende, bedachtzame en attente leidinggevende. Wegens zijn eigen achtergrond is hij zeer betrokken bij de strijd tegen antisemitisme. Tijdens de jongste Holocaust Memorial Day stak hij samen met Eva Schloss, een Auschwitz-overlevende, en stiefzus van Anne Frank, een herdenkingskaars aan.

Evenwicht

Nu echter, gaat al zijn tijd op aan de coronacrisis, die afgelopen etmaal weer 854 Britse levens heeft geëist. Hij heeft gezegd Johnsons beleid volledig te eerbiedigen. De zieke premier was de onomstreden baas over een kabinet waar verschillende ideeën bestaan over het evenwicht tussen economische belangen en de volksgezondheid. Bij de van Covid-19 herstellende topadviseur Cummings, de andere Dominic, staat economie voorop.

Raabs relatieve onervarenheid kan een probleem zijn. Met Johnson in het ziekbed moet hij belangrijke beslissingen nemen, beslissingen die soms over leven en dood gaan. Hoog op de politieke agenda staat de duur en de aard van de ‘lockdown’. Hij krijgt te maken met de roep om na de paasvakantie de scholen weer deels te openen, een roep die luider wordt nu onderzoekers van University College London hebben aangetoond dat de schoolsluiting weinig verschil maakt bij de strijd tegen coronaverspreiding.

Het regeren van het land wordt bovendien bemoeilijkt doordat alle ministers en bijna alle ambtenaren uit voorzorg vanuit huis werken. Raab was maandagavond zichtbaar geschokt toen hij bekendmaakte dat vriend en zielsverwant Johnson naar de ic was overgebracht. Hij was onverwachts in het diepe gegooid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden