Niet zo achterlijk als we dachten

Het zou kunnen dat de zonwering al op een oor hing voor de Amerikanen waren geland. Alles aan Osama's onderduik ademt dat onderhoud geen prioriteit was. Vochtplekken op de muren, leidingen kriskras buitenom gelegd. Het omheinde deel waar we tegenaan kijken is een braakliggend terrein dat nergens voor werd gebruikt, behalve voor het verbranden van vuilnis, bij het afdakje. Rechts van het witte gebouwtje een zwartgeblakerd stuk muur. Bij de landing klapte daar een van de helikopters met de staart tegenaan, de Amerikanen bliezen hem op. De uitgebrande resten zijn de volgende ochtend weggehaald door het Pakistaanse leger. Kleine onderdelen die bij de explosie over de muren vlogen, lieten ze liggen. Buurtbewoners ontdekten ze tussen de gewassen, op foto's zie je ze ermee rondlopen. De bukkende man en het jongetje rechts kijken of er nog iets is achtergebleven.


Helemaal vooraan een vrouw met een witte hoofddoek, een reporter, naast haar een cameraman. Verderop nog een vrouwelijke reporter, Aziatisch uiterlijk, blootshoofds. Achter haar is een rouwboeket neergezet, naast de poort. Ze gebaart naar een cameraman een paar meter verderop. Hij komt naar haar toe. Ze moeten een andere plek zoeken, er lopen de hele tijd voorbijgangers door het beeld.


Het pand waaruit deze foto is genomen, zou een geschikt standpunt voor ze zijn. Van alle panden in de buurt is dit het dichtst bij Osama's onderduik, op veel foto's is het op de achtergrond te zien. Twee verdiepingen heeft het pand; zouden de CIA-agenten die vijf maanden lang een glimp van Bin Laden probeerden op te vangen, daar gezeten hebben?


Een verweerde reclame op de voorgrond, 'Jamia Girls College' , een meisjesschool. Is Pakistan toch niet zo achterlijk als we dachten. Hopen maar dat ouders met schoolgaande dochters de website weten te vinden. Er zitten twee puntjes te veel tussen de w's. Had ik bij de buren gezeten om Osama te bespioneren, er was een moment gekomen dat ik met een witkwast naar buiten was gelopen. Anders zou het nooit wat worden met die meisjesschool. Met mijn loopbaan als spion ook niet.


Als je het telefoonnummer belt, krijg je de initiatiefnemer aan de lijn, dr. Iftikhar Ali Shah. Nog voor de school er was, had hij opdracht gegeven de reclame te schilderen. De eigenaren van de muur was niet om toestemming gevraagd. Anders was het ongetwijfeld een nee geworden, binnen Osama's wereldbeeld hebben vrouwen geen onderwijs nodig. Uiteindelijk is de school er niet gekomen, de gemeente Abbottabad bleek er net zo over te denken als de man die zich er jarenlang verborgen wist te houden.


Updates: Twitter.com/hansaarsman

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden