Niet voor Pasen, maar wel voor de zomer een nieuw kabinet - daar zet de informateur op in

Informateur Edith Schippers streeft ernaar nog voor de zomer een nieuw kabinet te formeren. Dat zei ze woensdag tijdens haar eerste persconferentie als informateur. Dat is snel, maar een echt supersnelle formatie zal het ook weer niet worden: 'Voor Pasen is er geen nieuw kabinet.' Daarbij is het de vraag of VVD, CDA, D66 en GroenLinks überhaupt een akkoord weten te bereiken.

Formateur Edith Schippers Beeld anp
Formateur Edith SchippersBeeld anp

Schippers onthulde vandaag het praktische spoorboekje voor de komende periode. De onderhandelingssessies met Mark Rutte (VVD), Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66), Jesse Klaver (GroenLinks) en hun secondanten vinden plaats van maandag tot en met donderdag. Er is steeds een ochtendsessie van tien tot half één en een middagsessie van half drie tot vijf uur. Eventueel kan ook 's avonds nog worden onderhandeld.

Omdat CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma momenteel naar een bijeenkomst van Europese christendemocraten op Malta is, beginnen de echte onderhandelingen vrijdag. Schippers gaat deze week nog met alle teams in gesprek. De topmannen en -vrouw van De Nederlandsche Bank, het Centraal Planbureau en het Sociaal en Cultureel Planbureau houden een presentatie in de Stadhouderskamer waar de onderhandelingstafel staat.

Het is de bedoeling dat de fracties tijdens de formatie beter geïnformeerd zullen worden dan bij de formatie in 2012, maar hoe dat er precies uit gaat zien, kon Schippers vandaag nog niet zeggen. Wel wees ze er in dit kader op dat onderhandelen een 'precair proces' is en dat er dus voorzichtig moet worden omgegaan met het delen van informatie. De informateur komt elke donderdagmiddag met een update over de formatie.

Edith Schippers aan het hoofd van de tafel met de lijsttrekkers en nummers twee van de VVD, GroenLinks, CDA en D66. Beeld anp
Edith Schippers aan het hoofd van de tafel met de lijsttrekkers en nummers twee van de VVD, GroenLinks, CDA en D66.Beeld anp

Meer over de formatie?

Wie staan Rutte, Buma, Klaver en Pechtold bij aan de onderhandeltafel?
Halbe Zijlstra (VVD), Wouter Koolmees (D66), Pieter Heerma (CDA) en Kathalijne Buitenweg (GL) staan hun partijleiders bij aan tafel bij Edith Schippers. Lees hier meer over de secondanten. (+)

Rechts voert hoogste woord in nieuwe Kamer
Het eerste grote debat in de nieuwe Tweede Kamer maakte vooral duidelijk hoe moeilijk links het gaat krijgen. Rechtse partijen hebben de overhand, hoe de formatie ook afloopt.

De formatie van een groen-rechts kabinet is wereldkans voor het klimaat
In de verkiezingsuitslag ziet Jan Paul van Soest een geweldig perspectief. Als groen en rechts gedwongen worden samen te werken gaan het klimaat én de economie erop vooruit. (+)

Edith Schippers arriveert op het Binnenhof voor aanvang van haar eerste gesprekken als informateur. Beeld anp
Edith Schippers arriveert op het Binnenhof voor aanvang van haar eerste gesprekken als informateur.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden