Niet verliezen, dat vindt PSV mooi genoeg

Er werd gisteren gevoetbald, in Rotterdam, maar de man of vrouw die gehoopt had op een spel van passie en vindingrijkheid, kwam in de halflege Kuip bedrogen uit....

PAUL ONKENHOUT

Van onze verslaggever

Paul Onkenhout

ROTTERDAM

Moed en durf is vereist in een competitie waarin een gelijkspel min of meer hetzelfde is als een nederlaag. Maar PSV ging de risico's voortdurend uit de weg en zette geen extra aanvaller (Gudjohnson) in om een mogelijke beslising te forceren. Ook toen Feyenoord de onderliggende partij was, miste de ploeg de broodnodige branie.

Slechts bij vlagen, in de tweede helft, deed PSV herinneren aan het elftal dat voor de ijstijd zo overtuigend van leer trok. Niet verliezen, dat was kennelijk al mooi genoeg.

De winnaar van het weekeinde werd zodoende Ajax dat niet alleen in de strijd tegen het sportkanaal met Feyenoord een partner heeft gevonden. De Rotterdammers deden Ajax een groot plezier door degelijk te werk te gaan en in verdedigend opzicht vakwerk af te leveren.

Dat laatste mocht verrassend worden genoemd; PSV is de produktiefste ploeg van het land en nog niet eerder dit seizoen was de verdediging van Feyenoord zo samengesteld als gisteravond. De linker- en rechterzone werden bezet door de middenvelders Van Bronckhorst en Bosz, Koeman corrigeerde en Schuiteman en Fräser waren door trainer Haan vastgeklonken aan Nilis en Eykelkamp.

De ene trainer is de andere niet, zo bleek maar weer. Op 1 oktober van het vorig jaar stuurde Van Hanegem in Eindhoven een vijfmans-defensie het veld op, Maas, Koeman, Bosz, Van Gobbel en Witschge. Feyenoord verloor met 3-0 en daags na de schrobbering verdween Van Hanegem uit de Kuip.

Op revanche had Feyenoord gisteren geen moment zicht, maar wel bleek opnieuw dat de bekerhouder de zaken organisatorisch weer op orde heeft. De hooggeprezen Koeman en de verguisde Schuiteman vormen een degelijk koppel dat hand in hand dit seizoen slechts één tegentreffer, van RKC, heeft geïncasseerd. Gisteren kregen ze gezelschap van Fräser, na lange tijd. Zijn laatste wedstrijd had Fräser in mei gespeeld, de bekerfinale tegen Volendam.

Fräser reageerde alert op de schijnbewegingen en rushes van Nilis en het was veelzeggend dat PSV opleefde vanaf het moment dat hij zich uitgeput moest laten vervangen met op zak, vanzelfsprekend bijna, een gele kaart. Hij werd gewaarschuwd na een charge op Nilis.

Plotseling kreeg scheidsrechter Uilenberg het druk. Hij waarschuwde binnen 22 minuten vijf spelers, Fräser, Eykelkamp, Cocu, Vos en Koeman. Zo léék het er tenminste nog op dat beide ploegen elkaar tot het uiterste beproefden.

Het viel Feyenoord niet te verwijten dat het omzichtig te werk ging. De beste ploeg van de twee deed dat echter lange tijd ook en de wedstrijd kreeg daardoor een asgrauwe tint. De middelmaat had het in de Kuip voor het zeggen en alle verdedigers waren mannen van stavast die geconcenteerd te werk gingen. Spelers van wie iets extra's mag worden verwacht, Taument bijvoorbeeld, slaagden er niet in zich te onderscheiden.

Zowel Haan als diens collega Advocaat weet dat aan het veld. Dat was goed bespeelbaar, maar te goed, meenden zij. Hun spelers hadden de voorbije weken immers op onbespeelbare velden moeten oefenen. Het was een even onverwachte als verbazingwekkende analyse. Is het veld een keer in orde, is het nog niet goed.

Negen jaar wacht PSV al op een triomf in Rotterdam en zo spelend als gisteren zal het er deze eeuw ook niet van komen. Feyenoord ging gelijk op met de Brabanders en dreigde eveneens drie maal. Larsson schoot de bal in kansrijke positie naast en een effectvol schot van Vos werd door Waterreus gepareerd. Dezelfde twee spelers namen na rust een ander lichtpuntje voor hun rekening toen Vos inkopte en Waterreus vallend redde.

Pas in het laatste halfuur liet PSV de schroom varen en kwam het verschil in kwaliteit aan het licht. Nilis leefde op, maar scoorde niet. Bij zijn eerste doelpoging greep Fräser tijdig in en in de 84ste minuut werd PSV getroffen door onheil toen een laag schot van ver op de paal eindigde. Tussendoor miste Numan een mogelijkheid om zijn ploeg in de wedloop met Ajax een krachtige ondersteuning te geven. De linksback schrok van de kans en de bal zeilde de tribune in.

Behalve Ajax werd zodoende ook Feyenoord de winnaar van het weekeinde. De Rotterdammers zijn al drie maanden ongeslagen en in de Kuip zit de stemming er goed in. Als er althans over voetbal wordt gesproken. Wie zich ongeliefd wil maken, begint in Rotterdam een gesprek over het sportkanaal.

'Hij is een vriend van Staatsen', klonk het gisteren meerdere malen uit duizend kelen als scheidsrechter Uilenberg een beoordelingsfout maakte. Waar het sportkanaal al niet toe kan leiden.

Zie ook pagina 15

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden