Brieven

Niet verbazend dat rendement taalcursussen te wensen over laat

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 17 november

Cursisten zitten met elkaar aan tafel tijdens een les Nederlands voor anderstaligen Beeld anp
Cursisten zitten met elkaar aan tafel tijdens een les Nederlands voor anderstaligenBeeld anp

Brief van de dag - Wat is er met de bomen gebeurd jongens?

Veel cursussen Nederlands als tweede taal voor inburgeraars hebben een (te) laag niveau. In een achtergrondartikel over een taalles wordt een docent geciteerd die cursisten de volgende zin voorlegt: 'De stormwind heeft voor omgewaaide bomen gezorgd.' Daar begint al het probleem.

Als de cursisten het woord 'zorgen (voor)' al mochten kennen, dan is dat waarschijnlijk in de eerste betekenis die de Grote Van Dale geeft: toezien en moeite doen dat iets gebeurt of onderhouden wordt, zoals in 'Ik zorg vandaag voor de boodschappen'. Geen wonder dus dat er geen passend antwoord komt op de vraag die de waarschijnlijk goed bedoelende docent aan de cursisten stelt: 'Wat is er met die bomen gebeurd jongens?' Cursist Elhoucin Zghighad antwoordt: 'Bomen gezorgd.'

Dat lijkt een onzinnig antwoord, maar misschien bedoelde hij iets als 'Er wordt voor de bomen gezorgd' en dan is het al veel minder onzinnig. Maar het kan natuurlijk ook dat hij simpelweg de twee laatste woorden herhaalt. Verder is er ook nog het woord 'stormwind'. Waarom niet alleen 'storm' of alleen 'wind' of 'harde wind'? 'Omgewaaid' is trouwens ook niet simpel voor iemand die Nederlands als tweede taal moet leren vanwege dat tussengevoegde 'ge' in 'omgewaaid'.

Ik wil hiermee geen oordeel uitspreken over het niveau van de lessen van de betreffende docent, maar als je ziet tegen welke problemen cursisten vaak op lopen, verbaast het niet dat het rendement van veel taalcursussen voor migranten veel te wensen overlaat.

René Appel, oud-hoogleraar Nederlands als tweede taal, UvA

Beunhazen

Fijn hè, meneer Asscher, die marktwerking. Misschien toch maar de inburgeringscursus in eigen hand nemen? Dan verdient de overheid in ieder geval zelf haar leningen terug.

Dieneke Swier, Almere

Inburgeren kan ook zo

Voordat mijn vrouw in 2006 vanuit Peru naar Nederland is gekomen, heb ik haar al kunnen aanmelden voor het inburgeringstraject in de gemeente Haarlemmermeer, waar wij wonen. Vier keer per week van 09.30 tot 14.00 uur naar de cursus, waar naast Nederlandse taal ook alle andere relevante zaken over Nederland aan de orde kwamen. Ook allerlei praktische zaken als leren solliciteren.

Nog geen jaar later sprak mijn vrouw al behoorlijk Nederlands, had zij een kleine vriendenkring opgebouwd en vond ze een goede baan met toekomst. De kleine vriendenkring stond elkaar met raad en daad terzijde. Echt goed georganiseerd die inburgering.

Als ik dan lees dat er nu overal beunhaas opleidingen ontstaan, vind ik dat geldverspilling en kansarme mensen die hun best doen om de taal te leren worden de dupe. Marktwerking kan zijn voordelen hebben, maar in dit geval zou de Nederlandse overheid de verantwoordelijkheid moeten nemen en de organisatie en aanmelding voor deze taalcursussen in de handen van gemeenten moeten terugleggen. Dan is het zo afgelopen met de beunhazerij.

Eric Meier, Hoofddorp

Zoek het maar uit

Sinds 2013 is de nieuwkomer zelf verantwoordelijk voor het vinden van de juiste cursus en het binnen 3 jaar halen van de zes examens. Hoe kan de overheid dit vragen van nieuwkomers, zowel asielzoekers als gezinsmigranten? Op zoek naar een goede inburgeringscursus voor mijn schoonzoon kan ik (hoogopgeleid, werkzaam in het onderwijs) alleen concluderen dat er nergens een onafhankelijk overzicht is van de inhoud en kosten van de cursussen.

Waarom is er nergens een instantie die een inburgeraar advies kan geven wat hij nodig heeft om zijn examens te halen? Is het dan vreemd dat inburgeraars op cursussen terechtkomen waar ze niet het juiste onderwijs krijgen (en dan hoeven de aanbieders niet eens beunhazen te zijn)? Wat wel te vinden is hoe je geld leent en hoe je dat moet terugbetalen.

Is het dan vreemd dat slechts ruim 30 procent van de inburgeraars slaagt voor het examen? De overheid verspilt hiermee veel geld en erger nog, ze ontloopt de verantwoordelijkheid om nieuwkomers goede kansen in de Nederlandse samenleving te geven.

Mirjam Dessing, Amsterdam

Thomas Dekkers boek

Wat ben ik het eens met Aaf. Het ongenoegen en ongemakkelijke gevoel over de publicatie van het boek over Thomas Dekker Mijn gevecht heeft zij perfect verwoord. Het is een waarschuwing aan vermeende topsporters die zo nodig hun zakken moeten vullen met een verhaal over de strapatsen die zij hebben uitgehaald. De sport is er echt niet mee gediend; het boek is nog te slecht voor de ramsj.

Ad Martin, Alkmaar

Mijn gevecht

Benieuwd of er een Duitse vertaling van het boek van Thomas Dekker verschijnt. En dan vooral naar de titel.

Ward Hoogteijling, Zaandam

Seniore drinkers

Verontrustende berichten in de krant: de senioren zijn aan de drank. Het is goed om deze informatie mee te nemen bij de presentatie van de plannen van 50Plus, de partij van de senioren. Bijvoorbeeld een recente uitspraak van een van de prominenten op de lijst: Corrie van Brenk. Zij trekt de cijfers van het CBS over het stijgen van de gemiddelde leeftijd van de Nederlander in twijfel en vindt dat daarom de AOW-leeftijd weer naar beneden kan. O heerlijke dromen van Lucas Bols en zonen!

Jan Heijmans (70), Utrecht

Koloniaal verleden

U meldt de hoofdpunten uit het programma van de partij DENK, waaronder: 'Namen van straten, bruggen en tunnels die koloniale helden vereren worden gewijzigd.' En u hebt de tekst voorzien van een tekeningetje van een van zijn voetstuk gevallen standbeeld van Coen.

Ik wil u wijzen op de site Indische literaire wandelingen. In de wandeling Jakarta 2 worden afbeeldingen getoond uit het museum Fatahillah, waaronder een groot schilderij van Coen. Het is misschien goed te weten dat het betreffende land anders met het koloniale verleden omgaat.

Hein Zielstra, Amsterdam

null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden