Niet veilig thuis

Een op de zes Nederlanders is in zijn jeugd mishandeld, door ouders of andere volwassenen, stellen onderzoekers van TNO. De ervaring leert dat in zulke grootschalige enquêtes altijd grote aantallen worden gevonden, zeker als aan respondenten de vraag wordt gesteld of ze ‘ooit’ slachtoffer zijn geweest.

de Volkskrant

In 1997 publiceerde het ministerie van Justitie een onderzoek waarin gesteld werd dat bijna de helft van de Nederlanders ooit was getroffen door huiselijk geweld. Vaak wordt het probleem in kwestie nogal ruim gedefinieerd. Zo werd in het onderzoek naar huiselijk geweld het maken van obscene gebaren als geweld meegerekend. De onderzoekers van TNO lieten het definiëren van geweld zelfs aan de ondervraagden over.

Zoals een onderzoeker ooit zei: ‘Je hebt cijfers en je hebt de werkelijkheid. Die hebben natuurlijk wel met elkaar te maken, maar ze komen niet overeen.’ Door definitie en interpretatie blijken ‘harde cijfers’ in werkelijkheid uiterst kneedbaar.

Daar bij alle relativering van de exacte hoogte van deze cijfers blijft een onaangename waarheid overeind staan. Kindermishandeling komt veel meer voor dan veel mensen willen geloven. Het gezin is lang niet altijd een haven in een onvriendelijke wereld.

Sterker nog: binnen het gezin komt geweld ongeveer even vaak voor als daarbuiten. Op straat worden jaarlijks naar schatting 255 duizend mensen mishandeld. In huis worden 210 duizend vrouwen slachtoffer van geweld, en 50 tot 80 duizend kinderen. Ook over deze cijfers kan natuurlijk gesteggeld worden, maar ze geven in elk geval een indicatie.

In het politieke debat is veel aandacht voor ‘straattuig’ en ‘straatterroristen’ die de publieke ruimte onveilig maken. Geweld wordt niet alleen gepleegd door enge vreemden en vreemdelingen, maar ook door die aardige buurman, die thuis een bruut blijkt te zijn. Ook hij moet worden aangepakt, al blijft het altijd moeilijk om achter de voordeur te kijken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden