NieuwsScheefwonen

Niet veel over van brisant scheefhuurplan na bevraging coalitie

Met een opzienbarend plan om scheefhuur aan te pakken wisten coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie woensdag de aandacht op zich gericht. Maar veel blijft er van het plan niet over, nadat de coalitie er in de Tweede Kamer uitleg over heeft gegeven.

Tjerk Gualthérie van Weezel en Achmed Majid
Een luchtfoto van IJburg, een nieuwbouwwijk in Amsterdam. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Een luchtfoto van IJburg, een nieuwbouwwijk in Amsterdam.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Het Algemeen Overleg Woningmarkt werd woensdagmiddag gedomineerd door het ‘plan’ dat Kamerleden van coalitiepartijen ’s morgens in het Algemeen Dagblad presenteerden. Scheefhuurders in sociale huurwoningen zouden ‘in één klap’ een aanzienlijke huurverhoging moeten kunnen krijgen, zo vermeldde het AD. Die zou kunnen oplopen tot honderden euro’s. Maar over de nogal cruciale vraag wie precies scheefhuren, bleken de woordvoerders het helemaal niet eens.

Op basis van de berichtgeving in het AD en een tweet waarin VVD-Kamerlid Daniël Koerhuis stelde dat Nederland ‘honderdduizenden scheefwoners’ telt, leek die definitie aanvankelijk wel duidelijk: alle huishoudens met een huur onder de 710 euro per maand en een inkomen boven de 41 duizend euro.

Uitrookplan

Bij het zien van die grens ontstond direct grote verontwaardiging onder belangenverenigingen en woningmarktkenners. Zo noemde huurdersorganisatie Woonbond het ‘een uitrookplan voor middeninkomens’. Budgetonderzoeksbureau Nibud waarschuwde direct: ‘Wij hebben zorgen, vooral voor mensen met een inkomen net boven die 41 duizend euro. Of je boven die grens een flinke huurverhoging kunt opvangen is afhankelijk van waar je woont en wat je gezinssamenstelling is.’

Aedes, de vereniging van woningcorporaties, voegde daaraan toe dat ‘veel van die mensen wel naar het middensegment willen, maar het aanbod is gering en een hypotheek voor een koopwoning kunnen ze niet betalen’.

Onduidelijkheid

Tijdens het Algemeen Overleg woensdagmiddag bleek dat de coalitiepartijen daar nog niet over hadden nagedacht. Er werd zelfs even geschorst zodat zij onderling konden overleggen. Kamerlid Farid Azarkan (Denk) kreeg vervolgens nul op het rekest toen hij vroeg of hij het plan op papier kon inzien. Ook een aangekondigde motie van de coalitie, waarin het kabinet opdracht zou krijgen het plan uit te voeren, bleef uit.

Intussen wond PvdA-Kamerlid Henk Nijboer zich op over de aanhoudende onduidelijkheid. Hij las een mail voor van een een ouder echtpaar met een inkomen net boven de 41 duizend euro: ‘Waar moeten wij heen?’ Waarop hij de coalitie voorhield: ‘Vinden jullie het niet jullie taak om nu snel duidelijk te maken of deze mensen zich terecht of onterecht zorgen maken?’

Jonge stellen

Met name Carla Dik-Faber van de ChristenUnie werd duidelijk ongemakkelijk van die vraag. ‘Ik betreur die ongerustheid’, zei ze. De groep die zij als scheefhuurders ziet, zijn jonge, pas afgestudeerde stellen die ineens een goed salaris verdienen. ‘En hoeveel zijn dat er wel niet’, zei Dik-Faber zonder antwoord te geven. Onderzoeksbureau Rigo concludeerde vorig jaar juist dat deze groep jonge scheefhuurders doorgaans snel besluit een woning te kopen.

Minister Kajsa Ollongren van Wonen manoeuvreerde probeerde de ophef te sussen door te verwijzen naar uitgangspunten die ‘alle Kamerleden’ volgens haar delen. ‘Ik heb niemand gehoord die zegt dat het sociaal zou zijn, dat mensen met een hoog inkomen in goedkope sociale huurwoningen wonen. En omgekeerd willen we ook niet dat mensen die hun inkomen zien terugvallen een zeer hoge huur moeten blijven betalen.’ De ‘zoektocht’ naar een systeem waarin aan beide uitgangspunten recht wordt gedaan wil de minister ‘vervolgen’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden