'Niet toekijken tot er een dode valt'

Woensdag ging het mis in Cuijk. MVV-fans hielden na de bekernederlaag huis en belaagden zelfs Tiny Ruijs, de eigen trainer. Hij denkt nu na over zijn toekomst. MVV is er klaar mee.

Terwijl de gemeenteraad praatte over de tongzoen van burgemeester Hoes, misdroegen supporters van MVV zich rond het verloren bekerduel met JVC Cuijk. Het was een woensdag met een zonderlinge avond voor Maastricht.


MVV verloor in het bekertoernooi van de amateurclub uit de topklasse. Fans gooiden in de Brabantse gemeente met prullenbakken en belaagden trainer Tiny Ruijs, ook in verbale zin. Ruijs reageerde ontdaan, mede omdat zijn familie op de tribune zat in zijn geboorteplaats Cuijk. Volgens de krant De Limburger overweegt hij op te stappen.


MVV, dertiende in de eerste divisie, gelastte de training van donderdag af. Woensdag liepen volgens de politie vier agenten verwondingen op bij het in toom houden van de meute. Eén fan van MVV is 's nachts opgepakt.


Vanuit Londen reageert voorzitter Paul Rinkens van MVV bijna radeloos. Hij wil optreden, maar hoe dan? Wie bewijst wie wat doet? De herhaling van zetten is om moedeloos van te worden. 'Ik ben een enorme opportunist en een naïef mens. MVV blijft het waard om voor te knokken, maar ik weiger nog te accepteren dat een kleine minderheid het vergalt voor anderen. We moeten iets bedenken. Laat al die knappe mensen in het land eens opstaan met ideeën.'


Rinkens vreest het ergste scenario. 'Doen we niets, dan belt u volgende week weer met een collega van een andere club. Zo gaan we eeuwig door. Totdat een keer een dode valt. Dan staat het land stil. We moeten niet blijven toekijken totdat echt slachtoffers vallen.'


In stadions is het tegenwoordig meestal rustig. Incidenten vinden geregeld daarbuiten plaats, menigmaal onverwacht en ongecontroleerd. De accommodatie in Cuijk is klein. Opdringende fans konden eenvoudig bij het veld komen.


Het is de laatste tijd geregeld onrustig rond het voetbal. Ga maar na: wangedrag van Ajax-fans rond duels met Celtic en AC Milan. Een massale vechtpartij in Den Bosch, waarna de politie slechts stuit op zwijgzaamheid. NEC-supporters slaags in Deventer, Utrecht-aanhang die zich misdraagt in Den Haag en Zwolle.


De wetgeving is niet meer van deze tijd, vindt Paul Rinkens. Hoe kan het toch dat supporters elke keer vrijuit gaan door gebrek aan bewijs? 'Tien of twintig mannen doen een bivakmuts op en besluiten eens lekker te rellen, al dan niet onder invloed van drank en pillen. En de volgende dag staan ze gewoon weer op, al dan niet met spijt.'


De overheid wijst naar de KNVB, de KNVB wijst naar de clubs. Op beelden uit Cuijk zie je jongens met capuchons en mutsen, onherkenbaar. Ze proberen het veld te bestormen, maar worden door politie tegengehouden. Ze verwensen trainer Ruijs en de spelers. Rinkens: 'Onze stewards zeggen dat ze menig relschopper nooit eerder hebben gezien. Het gaat er nu om feiten boven water te halen.


'Ik ben hier zo klaar mee. Twee jaar geleden, rond een oefenduel tegen NAC, is er vreselijk gevochten in Breda. Net als nu had ik toen twijfels of het hier allemaal supporters van MVV betrof, maar toen we mensen wilden oppakken, lukte dat niet. We kregen destijds procedures en advocaten op ons dak. Als iemand op een foto met een stoel in de hand staat, is nog niet bewezen dat hij ook heeft gegooid. En met al die capuchons is het lastig identificeren. Ik ben in die tijd ook veelvuldig bedreigd, net als onze trainer nu.'


Geweld bij MVV, onlangs onderscheiden voor zijn maatschappelijk verantwoord ondernemen, is bijna institutioneel. 'Elk seizoen hebben we te maken met excessief geweld. Maar de wet geeft ons geen ruimte iets te doen. Als iemand in een bedrijf met een stoel gooit, wordt hij verwijderd uit dat bedrijf en krijgt hij een brief over het vergoeden van de schade. In een voetbalstadion is dat anders, totdat iemand is geïdentificeerd als dader. Het beste is als de supporters zeggen: wij willen jullie niet. Wij geven jullie aan. Bij thuisduels hebben we soms 5.000 toeschouwers. Die hebben ook hun passie, die zijn ook boos na een nederlaag. Maar de meesten gedragen zich.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden