Niet te negeren vluchtelingencrisis

De Volkskrant buigt zich de komende weken over de vluchtelingencrisis die Fort Europa doet kraken. Wie zijn die vluchtelingen, zoals Abubakar uit Soedan, wat zijn de gevolgen van hun komst en hoe kan het anders? Om te beginnen de 'jungle' van Calais, waar iedereen naar Groot-Brittannië wil.

Franse politie op de snelweg nabij Calais. Beeld reuters
Franse politie op de snelweg nabij Calais.Beeld reuters

Nu is het Calais waar de ellendige taferelen vandaan komen. Eerder deze zomer verdronken honderden migranten in de Middellandse Zee. De Griekse eilanden, mensen op een rots in Ventimiglia, de Balkan-route, de Hongaarse muur, de Duitse aanslagen op asielzoekerscentra, bed-bad-brood in Nederland: Fort Europa kraakt onder de grootste vluchtelingencrisis in decennia.

De gevaren zijn groot, op zee of in de Kanaaltunnel. De lange reis langs smokkelroutes door Europa vergt vaak het uiterste. Maar de wanhoop over geweld en armoede thuis is sterker. De kans op een beter leven in Europa is aanwezig. Daarom blijven de vluchtelingen en arbeidsmigranten komen.

De oorzaak is de grote hoeveelheid slepende oorlogen en landen in chaos om de rand van Europa. Zelden zijn zoveel conflicten tegelijk zo persistent gebleken. De westerse wil om te interveniëren is minimaal - de pogingen daartoe in het begin van de eeuw zijn immers op een mislukking uitgedraaid.

Maar de gevolgen zijn niet te negeren: de vluchtelingen die luid op de deur kloppen.

De Europeanen maken zich zorgen. Kunnen we al die mensen wel opvangen zonder dat het leven verandert in onze aangename oase van welvaart? Dat maakt de politieke leiders behoedzaam. In Brussel kostte het wekenlang getouwtrek om 60 duizend vluchtelingen te verdelen over landen met samen ongeveer 500 miljoen inwoners.

In Calais worden nu hogere hekken gebouwd en meer politie ingezet. Maar dat is symptoombestrijding, de stroom vluchtelingen houdt er niet mee op. Eerder besloot Europa tot minder patrouilleren en redden op de Middellandse Zee. Dat werd weer teruggedraaid na het drama met de 800 verdronken vluchtelingen.

Het is een crisis die schreeuwt om een betere, fundamentelere aanpak. Tegelijkertijd is dat heel moeilijk. De Volkskrant onderzoekt de komende weken hoe de Europeanen omspringen met de vluchtelingenstroom, om te beginnen met een reportage uit Calais. Daarnaast laten we zien wie de vluchtelingen zijn.

Maar we verkennen ook de mogelijkheden om het anders te doen dan nu gebeurt. Is het moment aangebroken waarop we onze welvaart en rust moeten delen om hem te behouden, zoals de rijken van de 19de eeuw overal in Europa overkwam?

Fort Europa kraakt, en het probleem is zo moeilijk dat we liever zouden wegkijken. Maar dat lukt niet. Dan is het verstandiger om juist goed te kijken.

null Beeld getty
Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden