Niet-rokers bederven zelf het leefklimaat

Welgeteld 154 regels zijn er op de U-pagina van 15 juni besteed aan brieven onder de kop: 'Rokers stinken en zijn grote misselijk makende egoïsten.' De briefschrijvers verafschuwen de rokers....

Sinds elf jaar rook ik niet meer, maar nog steeds geniet ik van de tabakslucht en kijk ik met onderdrukt verlangen naar de etalages van tabakswinkels.

Zijn de briefschrijvers ook zo milieu- en gezondheidsbewust als het gaat om pakweg het autorijden? Weigeren ze derhalve deel te nemen aan het autoverkeer, louter treinend, bussend en fietsend? Ook geen open haard? En niet barbecuen? Geen spuitbussen? Nee?

Dan heb ik niets gezegd.

HOORN G.W. Ruhé

Transpiratielucht

Met verwondering las ik de ingezonden brieven over het a-sociale gedrag van rokers. Wij zouden stinken doordat de nicotine-lucht zich aan onze haren en kleren hecht.

Misschien is dat zo, maar ik inhaleer toch liever die lucht dan de misselijkmakende transpiratielucht van menig bezweet medemens die zich in supermarkt, bus, trein en restaurant in mijn nabijheid bevindt. Storen díe stinkers zich aan een ander? Welnee, anders kochten ze wel een van de duizenden deodorants.

Rokende ouders zijn egoïsten en geven een slecht voorbeeld. Mijns inziens is een goede en rokende ouder te prefereren boven een pa en ma die hun kroost in enig opzicht verwaarlozen, of juist ziekelijk bezorgd zijn, danwel ouders die hun kinderen met hún opvattingen en denkbeelden het leven zuur maken.

In plaats van zo overdreven met hun gezondheid bezig te zijn, zouden de bedoelde briefschrijvers zich beter kunnen afvragen in welk opzicht zij zelf bezig zijn het leefklimaat te bederven.

DEN BOSCH Nicoline Pechler

Gezeur

Ik vraag me toch wel eens af wat erger is: rook in het gezicht van de niet-roker of het gezeur van de niet-roker voor de roker?

Ik vraag me ook wel eens af welk gegeven de mens eerder doet doodgaan.

AMSTERDAM

Floor Remmelzwaal

Schone lucht

Ik ben een misselijk makende egoïst. Vies ook. Maar ik werk hard aan mezelf: op feestjes sta ik te kleumen tussen de rododendrons, omdat ik niemand wil lastig vallen met mijn a-sociale gedrag. Nu ben ik alleen een beetje bang dat de buren me zullen aanklagen, omdat er rook over de schutting kringelt. Dat is toch ook in Amerika gebeurd?

Maar goed, schone lucht is dan ook heel belangrijk. Daarom ga ik graag met mijn kinderen een eindje fietsen. Dat kan sinds kort, want ze hebben de verkeerslessen op school met goed gevolg afgelegd. Ik gesp de helmpjes altijd stevig vast en controleer hun airbags. Het enige waar ze nog een beetje moeite mee hebben, zijn de zuurstofmaskers.

Ach, alles went.

CULEMBORG Pauline Zwart

Mijn pleziertje

Natuurlijk is roken slecht voor de gezondheid van de roker en de meeroker. Natuurlijk stinkt je kleding naar tabaksrook als je een tijdje in een niet rookvrije ruimte hebt doorgebracht. Natuurlijk hebben niet-rokers het recht om aan te geven dat ze niet gediend zijn van hun rokende medemens in ruimtes waar dit niet op prijs wordt gesteld.

Als roker ben ik me daar van bewust. Ik rook niet in ruimten waar dit niet mag, ik rook tijdens bezoekjes aan mijn oma niet in haar huiskamer ondanks het feit dat ze dat niet erg zou vinden. Op verjaardagen bij niet-rokers ga ik uit eigen beweging op het balkon of buiten staan om te roken. Waarom anderen lastig vallen voor mijn pleziertje?

Waarom horden niet-rokers demonstratief hoestend met opgetrokken neuzen en walgende geluiden producerend door de rookcoupé van de trein lopen waar ik op een toegestane plaats van mijn rokertje geniet, blijft voor mij een raadsel.

En hoe komt het toch dat iedere maatregel die in het voordeel van de niet-roker wordt getroffen nóg heftiger reacties van het niet-rokers-front oplevert?

Laat mij gewoon rustig bij iedere haal van mijn sigaret een beetje sterven, dan hou ik met de niet-roker rekening door dit niet in zijn of haar buurt te doen.

DELFT

Marcel G. Klomp

Meerijden

Als de sterk overdreven discussie over de overlast van meeroken eindelijk is beëindigd, kunnen we dan beginnen over de overlast die de automobilist bij de niet-automobilist veroorzaakt? De overlast van wat ik maar meerijden zal noemen.

Een kleine aanzet: overlast van uitlaatgassen, verdwijnen van speelruimte, overweldigende stedenbouwkundige invloed, verkeersslachtoffers en vernietiging van het milieu.

Of is autorijden in tegenstelling tot roken simpelweg een recht?

AMSTERDAM D.C. Lama

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden