Niet roken en af en toe een advocaatje

Wat is het geheim achter de oudste mens ter wereld? ‘Ademen’, tipte Hendrikje (Hennie) van Andel-Schipper op haar 114de verjaardag in 2004....

Door Kim van Keken

In de nacht van maandag op dinsdag overleed de oudste mens ter wereld in verzorgingshuis De Westerkim in Hoogeveen. De Drentse Van Andel-Schipper werd 115jaar en 31dagen oud. Ze leidde een leven in de anonimiteit tot ze De Oudste werd, en hoogwaardigheidsbekleders en media over de vloer kreeg.

Hennie werd op 29juni 1890 te vroeg geboren in Smilde. Ze heeft nog meegemaakt dat arme mensen plaggenhutten bouwden, dat petroleumlampen werden vervangen door elektrisch licht en ze maakte de beide wereldoorlogen mee. Hennie Schipper was 8jaar oud bij de kroning van Wilhelmina, ruim een eeuw later bezocht datzelfde meisje koningin Beatrix, de kleindochter van Wilhelmina.

Hennie Schipper ging niet naar school, op haar achttiende werkte ze een tijdje als handwerkjuf. Ze heeft wel tien liefdes gehad, maar de liefde van haar leven kwam ze pas tegen op haar 46ste. Drie jaar later trouwde ze met de gescheiden Dick van Andel, tegen de wens van haar moeder. Dick, vader van drie kinderen, nam voor het huwelijk een uur vrij van kantoor. ‘Het was de dag van mijn leven’, zei ze in meerdere interviews.

Het koppel bleef kinderloos. Dick van Andel overleed in 1959, Hendrikje bleef alleen. Toen ze 106 was kon ze niet meer zelfstandig wonen omdat haar gezichtsvermogen en gehoor hard achteruit gingen.

Vanaf 30 mei 2004 was ze de oudste mens ter wereld. Twee verjaardagen was het een zoete inval op de kamer van Van Andel-Schipper. De burgemeester, de commissaris van de koningin en prinses Laurentien kwamen haar feliciteren. En het promotieteam van Ajax kwam langs. Tot teleurstelling van de jarige zelf, omdat ze graag spelers op audiëntie had gehad. Ze was groot Ajaxfan en heeft één wedstrijd bijgewoond.

Van Andel-Schipper kwam de laatste jaren niet meer buiten. ‘Soms denk ik: kwam er maar een eind aan’, zei ze in de Volkskrant. Hendrikje overleed in haar slaap. De inkt van haar overlijdensakte was nog niet opgedroogd, of het Guinness Book of Records schrapte haar van de lijst. De oudste is nu de Amerikaanse 115-jarige Elizabeth Bolden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden