Niet roken, eerst religieuze training en daarna pas vechten in Syrië

Berucht is de Jabhat al-Nusra (JaN) al lang. Het is een geheimzinnige rebellengroep die tegen het Syrische regime vecht, maar die de media op afstand houdt en zich tot voor kort nauwelijks onder de bevolking mengde. Een van de weinige zaken die over hen bekend zijn, is dat ze verantwoordelijk zijn voor enkele grote zelfmoordaanslagen, en dat ze uiteindelijk willen dat Syrië een islamitische staat wordt. Toch is het Time Magazine gelukt om een interview te krijgen met een van hun leiders in Aleppo, de religieuze geleerde Abu Adnan.

Strijders van de organisatie Jabhat al-Nusra maken hun wapens schoon in Aleppo. Beeld REUTERS
Strijders van de organisatie Jabhat al-Nusra maken hun wapens schoon in Aleppo.Beeld REUTERS

Ook al is lang niet elke Syriër blij met de idealen van de JaN, ze zijn wel onder de indruk van haar reputatie op het slagveld. Om die reden melden zich steeds meer jonge mannen bij de organisatie, maar ze worden niet allemaal aangenomen. 'Het gaat ons om kwaliteit, niet om kwantiteit.' De mannen mogen niet roken. En nieuwkomers moeten een tiendaagse religieuze training volgen ('om zeker te zijn van iemand zijn begrip van het geloof, van zijn moraal, zijn reputatie'), waarop een vijftien- tot twintigdaagse militaire training volgt.

Terwijl er in het verleden geen contact werd gezocht met de lokale bevolking, gebeurt dat de afgelopen maanden steeds meer. Burgers in Aleppo krijgen hulp van de strijders, in de vorm van diesel, benzine en meel voor de bakkerijen. Bakkers krijgen er bij te horen hoeveel ze voor hun brood mogen vragen. Als ze er meer aan willen verdienen, moeten ze volgens de sharia worden gestraft, zegt Adnan.

Elke regio waar JaN actief is, heeft zijn grote leider, met daaronder een militaire en een religieuze leider. De organisatie zou de zelfmoordaanslagen in Syrië hebben geïntroduceerd - ze zou veteranen binnen haar gelederen hebben, die dit hebben geleerd in Irak - maar ook andere organisaties gebruiken deze tactiek. Net zoals er ook andere organisaties binnen Syrië vechten die een islamitische staat willen.

Toch hebben de Verenigde Staten alleen deze groepering (op 11 december van dit jaar) officieel gebrandmerkt als een terroristische organisatie die gelieerd is aan Al Qaeda in Irak. 'Ach ja', reageert Abu Adnan. 'We kennen het westen en de manier waarop ze de wereld proberen te onderdrukken. Dit is niets nieuws.'

'Assad is de enige terrorist'
Als het de bedoeling van de VS was om de JaN te isoleren, is het tegenovergestelde bereikt: ze worden alleen maar meer bewonderd. 'De enige terrorist in Syrië is Assad', zo luidt de slogan die nu in het hele land gebruikt wordt bij protesten.

'We maken helemaal geen onderdeel uit van Al-Qaeda in Irak', zegt Adnan tegen Time, 'maar door ons als terroristen te bestempelen, wordt duidelijk dat de VS echt niet willen dat Assad wordt verwijderd. Er wordt hier al twee jaar gevochten, en zij doen niets. En nu wordt de organisatie die het meest effectief tegen het regime optreedt gezien als een stel terroristen.'

Onder andere Syrische rebellen is er, behalve bewondering, ook kritiek is op de JaN, maar de meeste van hen geloven dat de ultra-conservatieve islam van deze groep toch niet zal aanslaan in hun land. De JaN is nu nodig om tegen Assad te vechten, en ze kijken na de val van het regime wel wat ze met die conservatieve groepen aan moeten. Gehoopt wordt, dat ze verder zullen trekken naar andere brandhaarden, maar volgens Adnan zal dat niet gebeuren. 'We hebben misschien wel buitenlandse strijders binnen onze gelederen. Maar we zijn geen internationale organisatie. We zijn Syrisch.'

Strijders van de JaN aan het front. Beeld reuters
Strijders van de JaN aan het front.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden