'Niet-politicus is het grootse compliment dat je een politicus kunt geven'

Nu in België de kabinetsformatie weer eens is mislukt en de politici rollend over straat gaan, wordt bij onze zuiderburen de roep om een zakenkabinet groter. En het verlangen naar niet-politici in de politiek klinkt op meerdere plekken in Europa.

Oud-premier Berlusconi met zijn opvolger Mario Monti.Beeld epa

In Italië juichte men vorige week: Berlusconi eruit, Monti erin, met in zijn kielzog een stoet aan onbekende professoren en bankiers. 'Eindelijk zijn we van die politici verlost die ons land in een verstikkende houtgreep hielden', klonken de meeste commentaren.

Toch is dat wat paradoxaal. Want bij een ingewikkelde hersenoperatie, wil je de beste hersenchirurg. Je zou woedend zijn, wanneer een niet-bouwvakker je huis bouwt. Maar nu Europa in brand staat en smeekt om doordachte politieke besluiten, wensen we dat deze door niet-politici worden genomen.

Hebben de dames en heren politici dat aan zichzelf te danken? Gedeeltelijk wel. De besluiten die genomen moeten worden om de euro te redden, zijn niet per definitie de besluiten die electoraal gunstig uitpakken. Want vaak komen deze neer op harde bezuinigingen en ferme maatregelen. Zaken waarvan de meeste Europeanen de noodzaak wel snappen, maar die ze liever niet in het eigen huishoudboekje terugzien.

Niet-politici voelen niet de druk om te worden herkozen. Vol goede moed kunnen zij die noodzakelijke hervormingen het parlement door loodsen, meestal gesteund door riante meerderheden. Want de parlementariërs snappen de noodzaak hiervan ook wel. Ze willen er alleen niet voor verantwoordelijk zijn. Nu kunnen ze zich mooi achter een ander verschuilen.

Daarom is het niet vreemd dat velen blij zijn met de Griekse Papademos en zijn interim-regering en steeds meer Belgen pleiten voor een noodregering met de Nationale Bankgouverneur Luc Koene of de Belgische IMF-man Willy Kiekens als premier. Blijkbaar vragen deze a-typische tijden om a-typische politici.

Maar zoals altijd in Europa blijven er uitzondering op de regel bestaan. De nieuwe Spaanse premier Mariano Rajoy is een beroepspoliticus pur sang. Maar daar werd juist de zittende politieke partij afgestraft voor de harde bezuinigingen. En wat te denken van Nederland? Hier domineren Geert Wilders en Mark Rutte de peilingen. Blijkbaar is Nederland de 'echte' politici nog lang niet zat.

Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op FacebookDe Belgische Elio di Rupo lukte het niet om een Belgische kabinet te formeren.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden