Niet onderhandeld met SGP op achterbank, volgens Rutte

Wederom moest premier Mark Rutte naar de Tweede Kamer komen om opheldering te geven over de Catshuisonderhandelingen. Wat is er vorige week precies met SGP-leider Kees van der Staaij besproken? Dat wilde de oppositie weten. Rutte liet zoals gewoonlijk weinig los, behalve dat er 'op de achterbank van de dienstauto niet onderhandeld is'.

Premier Mark Rutte in de Tweede Kamer. Beeld ANP

Ook SGP-leider Van der Staaij zelf werd door D66-voorman Alexander Pechtold naar de microfoon geroepen. Wat deed de leider van de SGP op de achterbank van de dienstauto van Rutte? Ontkent Van der Staaij dat hij stiekem meeregeert met de gedoogcoalitie?

Van der Staaij hield daarop vol dat hij alleen is 'bijgepraat over thema's die in het Catshuis aan de orde zijn geweest'.

Vorige week vrijdag werd bekend dat Premier Mark Rutte, vicepremier Maxime Verhagen en PVV-leider Geert Wilders met Van der Staaij hebben overlegd over de Catshuisonderhandelingen.

De gedoogcoalitie heeft geen meerderheid in de Tweede Kamer en heeft onder meer de steun nodig van de SGP om de bezuinigingen door de Kamer heen te loodsen.

7 weken
ChristenUnie-voorman Arie Slob had Rutte naar de Kamer geroepen om uit te leggen waarom de gesprekken in het Catshuis zo lang duren. 'Het duurt maar en het duurt maar. We zijn al de zevende week van het Catshuisoverleg in. Wanneer kunnen wij nu iets verwachten?', vroeg Slob.

Rutte herhaalde de inmiddels bekende boodschap dat het gaat om een lastige klus, en dat het niet eenvoudig is om het met drie partijen eens te worden over de oplossing van zo'n complex probleem. Verder wilde hij geen inhoudelijke mededelingen doen.

Slob vroeg de premier om te beloven dat er een akkoord ligt vóór 26 april, omdat de Kamer daarna twee weken niet bijeenkomt vanwege het meireces. Rutte ging daar niet in mee maar beloofde dat 'het geen dag langer zal duren dan nodig'. Ook zei hij dat er na de onderhandelingen een debat komt waarbij de onderhandelaars verantwoording af zullen leggen. Rutte zal dan ook vragen over de procedure beantwoorden, zei hij.

De onderhandelaars van VVD, CDA en gedoogpartner PVV begonnen op 5 maart hun onderhandelingen in het Catshuis. Die waren nodig omdat het Nederlandse overheidstekort in 2013 dreigt uit te komen op 4,6 procent van het bruto binnenlands product, waar 3 procent volgens EU-regels het maximum is. Het kabinet moet daarom tussen de 10 en 16 miljard euro bezuinigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden