Niet nóg een tv-show van een minister

Frans Weisglas vindt het niet goed dat de minister van Financiën een eigen programma krijgt. Beter is het om nóg een vragenuurtje in het leven te roepen....

Frans Weisglas

Vicepremier en minister van Financiën Wouter Bos gaat binnenkort in navolging van de minister-president een wekelijks televisiegesprek houden (Media, 12 december). Dat is een onjuiste ontwikkeling.

Het gesprek – bij RTL Z – zou slechts gaan over financieel-economische onderwerpen. Maar ook dan is het de vraag waarom deze niet op vrijdag in het gebruikelijke Gesprek met de minister-president op televisie aan de orde kunnen komen. Waarom wel een wekelijks gesprek met de minister van Financiën en niet met bijvoorbeeld de minster van Buitenlandse Zaken? Ook op dat terrein is er iedere week wel iets interessants te melden.

Maar natuurlijk zal het gesprek met Bos niet beperkt blijven tot financiële onderwerpen. De chef van de Haagse redactie van RTL zei het zelf al in NRC Handelsblad: ‘bij groot politiek nieuws – stel dat er iets gebeurt in Afghanistan – stellen we Bos daar natuurlijk vragen over’. Op die manier krijgen we een minister-president voor de vrijdag en een minister-president voor de dinsdag! En het is begrijpelijk dat de andere vicepremier argwanend en geïrriteerd is over het tv-gesprek van zijn collega Bos? Waarom wel de ene vicepremier en niet de andere? Krijgen we binnenkort ook nog een gesprek met Rouvoet op de donderdagmiddag?

Het gevaar van het doorbreken van de eenheid van regeringsbeleid is groot met de twee tv-gesprekken – van de premier en van de vicepremier. En Bos zal moeilijk de verleiding kunnen weerstaan een partijpolitiek tintje aan zijn tv-optreden te geven. Hij is immers ook partijleider en in de PvdA bestaat behoefte aan meer politieke profilering van hun voorman.

Mijn laatste punt van kritiek op het wekelijkse televisiegesprek van minister Bos is dat hiermee de Tweede Kamer nog verder op achterstand wordt gezet. Omdat de minister-president meteen na de vergadering van de ministerraad aan de media vertelt wat er in die ministerraad aan de orde is geweest, vist de Kamer al achter het net, want die komt pas weer op dinsdag bijeen.

Wanneer de minister van Financiën en vicepremier op dinsdagmiddag dan ook nog eens zijn hoofdpunten van beleid op de televisie komt vertellen, staat de Kamer nog eens op achterstand. Dat is onwellevend, maar vooral staatsrechtelijk onjuist.

PvdA-fractievoorzitter Tichelaar heeft onlangs voorgesteld het wekelijkse vragenuur van de Tweede Kamer af te schaffen (Binnenland, 7 december). Daar ben ik tegen. In het licht van de televisieplannen van minister Bos ben ik er echter wel voor nóg een vragenuur in het leven te roepen. In dat vragenuur zou de minister-president de beslissingen van de ministerraad van de week daarvoor kunnen bekend maken en toelichten, waarna daarover korte, actuele vragen gesteld kunnen worden. Dat is beter en correcter dan nog een televisieshow van een minister. En dan kan de minister-president op vrijdag ook meteen na de ministerraad naar zijn gezin.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden