Niet Nix heeft zure appel vermeden

IN FORUM van 11 december geeft Edith Mastenbroek de overwegingen weer om Niet Nix op te heffen. Daarin vielen ons twee dingen op: Niet Nix wilde wel macht én neemt geen afscheid van de PvdA....

In haar bijdrage roept Mastenbroek het credo 'geen macht, maar invloed' in herinnering. Toch wordt het niet verwerven van macht als een van de redenen genoemd voor de opheffing. Hierbij wordt expliciet verwezen naar de niet-verkiezing van Booij en Van Bruggen als voorzittersduo van de PvdA. Dat ze verloren van de kleurloze Van Hees maakte de zaak natuurlijk alleen maar erger.

Mastenbroek geeft toe dat dit een klap was. Vanaf dat moment kwam de relatie met de PvdA in een ander daglicht te staan: het werd pijnlijk duidelijk dat Niet Nix werd gebruikt als vernieuwings- en verkiezingsfranje.

Uiteindelijk blijkt de niet-verkiezing dus toch de doodsteek te zijn geweest: vanaf dat moment was de lol eraf. Toch is dat merkwaardig. Juist de positie die Niet Nix tot nu toe had, leende zich voor de doelen die ze zichzelf stelde: inhoudelijke thema's agenderen en de PvdA vernieuwen. De tamtam rondom de opheffing bewijst dit: zelfs premier Kok werd in Den Haag Vandaag ter verantwoording geroepen.

Niet Nix heeft niet door de zure appel heen willen bijten. Men zegt nu ruimte te willen bieden aan de vernieuwingsbeweging LEF. Volgens ons is daarvan weinig tot helemaal niets te verwachten: LEF heeft zichzelf voor een groot deel buiten het debat geplaatst doordat de banden met de politieke partijen waar de ledendeel van uitmaakten, zijn doorgesneden.

Niet Nix wilde dus macht, maar zegt dat niet te hebben gekregen. Volgens ons hadden ze die macht wel, meer dan ze zelf kennelijk beseften. Met de opheffing gaat die macht verloren. Hoewel Niet Nix zichzelf opheft, daarbij verwijzend naar de cultuur binnen de PvdA, wordt er geen echte afkeer van die partij uitgesproken.

We begrijpen wat er wordt bedoeld als Mastenbroek zegt dat 'veel jongeren (. . .) betwijfelen of politieke partijen het meest effectieve middel zijn om hun ideeën te verwezenlijken'. Volgens ons twijfelen niet alleen jongeren daaraan, en rechtvaardigt die twijfel niet de conclusie dat politieke partijen op alle fronten falen.

Wat is het alternatief? Volgens Mastenbroek moeten politieke partijen zich omvormen tot netwerkorganisaties en moet de PvdA 'een partij op het kruispunt van politiek, maatschappij en cultuur' worden. Daar gaan we in mee: ideeën verwezenlijken doe je niet alleen, en ook niet als verzameling individuen. Macht, invloed of beide, ontstaan uit het samen handelen; binnen een partij, of in coalities met andere partijen of organisaties.

Niet Nix zegt genoeg te hebben van risicoloze politiek, hekelt de verouderde agenda van de PvdA en stopt er dus mee. Een merkwaardige conclusie. Volgens ons had Niet Nix niet moeten stoppen, maar moeten kiezen: óf proberen de PvdA om te bouwen tot de beoogde netwerkorganisatie, wat ze met lef en inzet zeker was gelukt, óf afscheid en afstand nemen van de PvdA.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden