Niet Nix-duo getipt als PvdA-voorzitter

De strijd om het voorzitterschap van de PvdA is ontbrand. Het duo Lennart Booij en Erik van Bruggen, beiden ex-Niet Nix, lijken de meeste kans te maken....

Van onze verslaggevers

DEN HAAG

Het partijbestuur stelt zondag de kandidatenlijst vast voor het congres dat op 20 februari moet kiezen. Booij (27) en Van Bruggen (29) willen als duo het voorzitterschap op zich nemen, zo maken ze vandaag officieel bekend. Ze komen voort uit de beweging Niet Nix, de club van jongeren die enige jaren geleden werd opgericht om de PvdA nieuw leven in te blazen.

Booij en Van Bruggen zijn niet onomstreden. De gevestigde partijkaders buiten de Randstad huiveren het jonge duo te benoemen. Ze worden gezien als de vertolkers van de missie van oud-voorzitter Rottenberg. Ze worden bovendien te jong bevonden, te onervaren als manager en ze zouden te weinig verankerd zijn in de partij.

Voorstanders van het duo, waaronder de concurrerende jongerenbeweging Jonge Socialisten, benadrukken dat de partij met het duo een andere, jongere kant van de PvdA toont dan dat van de lichting die premier Kok en fractievoorzitter Melkert in het kabinet hebben gezet. OOk de partijtop staat welwillend tegenover de keuze van het duo.

Marijke van Hees (37) is lid van het partijbestuur en raadslid in Enschede. Ze werkt bij het Regionaal Bestuur voor de Arbeidsvoorziening in Hengelo (Overijssel). Zij is de kandidate van de groep die aarzelt het avontuur met het jonge duo aan te gaan.

De afgelopen maanden hebben de afdelingen achttien kandidaten voorgedragen bij het partijbestuur. De meesten hebben laten weten niet te bewilligen in hun kandidatuur, onder wie Ella Vogelaar (ex-FNV), de Kamerleden Marjet van Zuylen en Sharon Dijksma, Amsterdams raadslid Sybren Piersma, gewestelijk voorzitter Utrecht Wouter Koning en de Groningse gedeputeerde Gerard Beukema.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden