Nieuws

Niet Nederland, maar Malta legaliseert wiet als eerste EU-land

Het kleinste land van de EU wordt de eerste die de teelt, koop en het gebruik van beperkte hoeveelheden cannabis bij wet toestaat. Het parlement van Malta stemde dinsdag voor de legalisatie. Naar verwachting zullen verschillende andere Europese landen begin 2022 volgen.

Carlijn van Esch
Voorstanders van cannabislegalisatie vieren het besluit van het parlement. Beeld REUTERS
Voorstanders van cannabislegalisatie vieren het besluit van het parlement.Beeld REUTERS

Nu het parlement akkoord is gegaan met de nieuwe wet, is het alleen nog wachten op enkele formaliteiten zoals de handtekening van de president. Naar verwachting kunnen 18-plussers op Malta volgende week al legaal een jointje opsteken, maar wel alleen thuis. Het roken van wiet in het openbaar of in het bijzijn van een minderjarige blijft verboden, op straffe van een boete van 500 euro.

De nieuwe wet staat alle volwassenen toe om maximaal 7 gram cannabis op zak te hebben. Daarnaast mogen mensen thuis vier wietplanten kweken en maximaal 50 gram gedroogde plant bewaren. Ook wordt het mogelijk om non-profit verenigingen op te richten van maximaal vijfhonderd mensen om cannabis exclusief voor eigen leden te kweken. Dergelijke organisaties komen in steeds meer Europese landen op en worden vaak gedoogd.

Drugshandel blijft illegaal, benadrukte premier Robert Abela dinsdag. Owen Bonnici, de verantwoordelijke minister, zei dat zijn regering het gebruik van recreatieve drugs niet wilde aanmoedigen, maar dat de harde aanpak van cannabisgebruikers ‘onevenredig en onrechtvaardig’ was en ‘veel leed veroorzaakte’. Hij wees erop dat cannabisgebruikers waren veroordeeld tot de zwarte markt, wat veel gevaren met zich meebracht. Om te voorkomen dat er opnieuw een zwarte markt zou ontstaan, is er geen maximum gesteld aan de sterkte van legale cannabis.

De premier zei dat hij ook pleitte voor legalisatie om ouders ‘het trauma’ te besparen dat hun kinderen worden gearresteerd voor het roken van een jointje en voor de rechter moeten verschijnen. De nieuwe wet regelt dat kinderen onder de 18 jaar die worden betrapt met cannabis niet meer worden gearresteerd, maar voor een speciale commissie komen die een zorgplan moet opstellen. Ook volwassenen kunnen pas een strafblad krijgen bij een bezit van meer dan 28 gram.

Europese ommezwaai

De stap van de eilandengroep is waarschijnlijk de eerste in een hele rij hervormingen van het cannabisbeleid in Europa. De nieuwe Duitse regering kondigde recent aan dat het een wettelijk gereguleerde markt wil opzetten. Zwitserland en Luxemburg werken ook aan nieuwe wetgeving. De veranderde houding van een aantal Europese regeringen volgde op het besluit van de VN vorig jaar december om cannabis te schrappen van de lijst met de meest gevaarlijke drugs.

In verschillende EU-lidstaten is het privégebruik van cannabis al langer legaal, zoals in Portugal. Nederland is waarschijnlijk het Europese land dat het meest met wiet wordt geassocieerd, maar voorlopig blijft ons land met het gedoogbeleid een vreemde eend in de bijt. Al in het regeerakkoord van 2017 is een proef met staatswiet opgetekend, met als doel de drugscriminaliteit rondom cannabis in te perken. Het experiment werd echter keer op keer uitgesteld. Mogelijk komt er begin volgend jaar een einde aan het wachten op de eerste volledig legale joint.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden