Commentaar

Niet NAM maar overheid moet aardbevingsschade afhandelen

De afhandeling van de schade van de aardbevingen in Groningen moet in handen van de overheid komen.

Schade aan een woning in Slochteren. Beeld anp

Wonen in Groningen is niet zo onveilig als gedacht. Dat concludeert het Centrum Veilig Wonen op basis van gegevens van het KNMI. Het aantal huizen dat door de toekomstige aardbevingen wordt bedreigd is veel lager dan aanvankelijk werd aangenomen. De scenario's waren wat al te zwart.

Goed nieuws, dus, maar de vraag is of de Groningers het zullen geloven. Ze hebben immers decennialang van gaswinner NAM moeten horen dat hun zorgen onterecht waren en dat het met de bevingen wel meeviel. Pas in 2015 erkende minister Kamp dat de Groningers gelijk hadden.

Kamp maakte vervolgens een enorme draai. De productie werd fors teruggeschroefd en de Groningers zouden voortaan serieus worden geholpen: hun huizen zouden worden versterkt of - als ze onherstelbaar beschadigd of onverkoopbaar waren - worden opgekocht.

Hans Alders, oud-minister voor de PvdA en oud-Commissaris van de Koningin in Groningen, kreeg vorig jaar de opdracht het vertrouwen van de Groningers te herstellen. Bij de strijd tussen Schiphol en omwonenden had hij een soortgelijke positie. Toen slaagde hij er nooit om de indruk weg te nemen dat hij vooral de belangen van Schiphol behartigde. Ook nu wordt hij vooral gezien als iemand die plooien moet gladstrijken, niet als iemand die er in de eerste plaats voor de Groningers is. Hij heeft een onduidelijk mandaat.

Veel Groningers vrezen dat het nog steeds de NAM is die aan de touwtjes trekt. En de NAM kan nog steeds niet worden vertrouwd, bleek uit een lobbynotitie van Shell, een van de eigenaren, die onlangs uitlekte. De verlaging van de gaswinning bedreigt het plan om de huizen te versterken, schreef de oliemaatschappij daarin.

Met andere woorden: als wij minder gas mogen winnen, kunnen we niet garanderen dat we huizen kunnen versterken. Het rook naar chantage en het maakte in ieder geval duidelijk dat de winst bij de NAM nog steeds op de eerste plaats komt en dat de hulp aan bewoners daar een afgeleide van is.

Het gaat in Groningen allang niet meer om het concrete bevingsgevaar, maar om vertrouwen. Om dat vertrouwen te herstellen, moeten beslissingen over het versterken of opkopen van huizen helemaal bij de NAM worden weggehaald en ondergebracht bij gekozen volksvertegenwoordigers. Zij bepalen wat de schade is en brengen die vervolgens in rekening bij de NAM.

De overheid is verantwoordelijk voor een gezond en veilig leefklimaat, dat kan niet bij een bedrijf worden ondergebracht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden