Nieuws

Niet naar het terras op 21 april: versoepeling coronamaatregelen minstens een week uitgesteld

Het kabinet ziet geen ruimte om de coronamaatregelen met ingang van 21 april te versoepelen. De eerste versoepelingen komen nu op zijn vroegst een week later, op woensdag 28 april. De verantwoordelijke ministers hebben dat zondag besloten tijdens het Catshuisoverleg.

Een gesloten terras in Rotterdam. De terrassen gaan niet open op 21 april, zoals eerder aangekondigd.   Beeld ANP
Een gesloten terras in Rotterdam. De terrassen gaan niet open op 21 april, zoals eerder aangekondigd.Beeld ANP

Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames is nog te hoog en stijgt de laatste dagen zelfs weer. Het Outbreak Management Team (OMT) heeft het kabinet daarom waarschijnlijk afgeraden de teugels al te laten vieren. De woordvoerder van minister-president Rutte laat weten dat het beleid pas verzacht kan worden als het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames over zijn hoogtepunt heen is. De hoop was dat die piek dit weekend zou zijn bereikt, maar daar lijkt het niet op.

Het kabinetsbesluit is een teleurstelling voor de horeca en de winkels. Het kabinet werkt met een stappenplan, waarbij de coronamaatregelen in vijf of zes stappen volledig worden afgeschaald. Volgende week woensdag hoopte het kabinet de eerste versoepeling door te voeren. Dan zouden de horecaterrassen weer open mogen, net als de winkels (die nu alleen open zijn voor het op afspraak ophalen van bestellingen). Ook de veel bekritiseerde avondklok zou worden opgeheven. Middelbare scholen en het hoger onderwijs zouden weer fysiek les mogen geven.

Minimaal week uitstel

Al deze versoepelingen zijn met minimaal een week uitgesteld. Waarschijnlijk zal het kabinet de zaak aanstaande zondag opnieuw bekijken. Als het virus dan niet op de terugtocht is, moeten horeca, detailhandel en scholen nog langer geduld oefenen. Dinsdag zal minister De Jonge van Volksgezondheid het uitstelbesluit op een persconferentie toelichten. Vrijdag was hij de verwachtingen al wat aan het temperen. Op televisie verklaarde de coronaminister dat het kabinet ‘geen gekke dingen zou doen’ nu het aantal besmettingen minder hard daalt dan voorspeld. Hij waarschuwde toen al voor te optimistische verwachtingen.

Het OMT-advies dat aan het uitstelbesluit ten grondslag ligt wordt pas dinsdag openbaar, maar het is wel duidelijk waar de schoen wringt. Het RIVM had eerder berekend dat de piek van de ‘derde golf’ coronabesmettingen begin april bereikt zou worden. Maar de virusuitbraak vertoont nog geen tekenen van verzwakking, integendeel. Het aantal coronapatiënten op de intensive care-afdelingen van de ziekenhuizen stijgt nog steeds. Zondag meldde de Volkskrant dat de druk op de ic’s zo ver is opgelopen, dat sommige ziekenhuizen kanker- en hartoperaties moeten uitstellen. Het RIVM registreerde zondag 8.288 nieuwe besmettingen, 588 meer dan de dag ervoor.

Lager weekgemiddelde

Een positieve ontwikkeling is dat het weekgemiddelde wel iets lager was dan een week eerder. Het kabinet hoopt daarom dat het beeld eind deze week voldoende verbeterd is om alsnog versoepelingen aan te kondigen, hetzij een week later dan gepland.

Dat de derde golf coronabesmettingen minder snel wegebt dan gehoopt, komt waarschijnlijk doordat Nederlanders zich minder goed aan de afstands- en bezoekregels houden. Het is merkbaar drukker op straat en op mooie dagen stromen de stadsparken vol totdat de politie ingrijpt. Daardoor blijft het aantal besmettingen relatief hoog, hoewel nu al meer dan 3 miljoen Nederlanders zijn ingeënt. Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, is de afgelopen week amper gedaald.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden