‘Niet minder geld naar zwarte school’

Onderwijsorganisaties en basisscholen keren zich massaal tegen het nieuwe beleid om de onderwijsachterstanden te bestrijden. Belangrijkste punt van kritiek is het plan van minister Van der Hoeven van Onderwijs om miljoenen euro’s bij zwarte scholen weg te halen ten gunste van witte achterstandskinderen....

Van onze verslaggevers Robin Gerrits en Raoul du Pré

Daarnaast vreest het onderwijs veel bureaucratische rompslomp voor de scholen en chaos bij de uitvoering. Ook in de Tweede Kamer, die later deze week over het beleid debatteert, bestaat groeiende twijfels over deze punten. De regeringspartijen CDA, VVD en D66 en de oppositiepartij PvdA staan in grote lijnen nog wel achter Van der Hoeven, maar vrezen dat een deel van de plannen niet goed is doordacht. ‘Er dreigt een enorme bureaucratie’, aldus het D66-Kamerlid Ursie Lambrechts. ‘En het kan toch ook niet de bedoeling zijn dat er 11 miljoen euro verdwijnt voor zwarte scholen in de steden?’

Basisscholen krijgen nu nog extra geld als ze veel kinderen in de klas hebben die extra aandacht nodig hebben. Naast de opleiding van de ouders vormt afkomst uit een van de etnische minderheidsgroepen een criterium. In de voorstellen van de minister verdwijnt etniciteit als criterium, en wordt alleen nog gekeken naar de opleiding van de ouders. De minister vindt deze verdeling eerlijker, omdat zo ook witte achterstandskinderen profiteren van extra geld. Doordat de minister niet meer geld wil uittrekken voor de regeling dan nu, gaat elke euro die straks naar een achterstandsleerling in Friesland gaat, ten koste van zwarte scholen in bij voorbeeld de grote steden.

De onderwijsbonden AOb, CNV en CMHF, en de organisaties van schoolbesturen en schoolleiders, komen vandaag samen met de vier grote steden met een petitie waarin ze de Kamer de plannen afraden. Ze staan achter het aanpakken van achterstanden van autochtone kinderen, maar verzetten zich ertegen dat dit ten koste gaat van de zwarte scholen, waar de taal- en rekenachterstanden nog lang niet zijn ingelopen.

Ook zijn de organisaties het er niet mee eens dat er per school een maximum is vastgelegd. Tot 80 procent van de kinderen kan extra geld worden uitgekeerd. Voor vele scholen, waar nu veel meer dan 80 procent allochtone kinderen zitten, betekent dit een forse aderlating.

Een ander punt van kritiek is de kleutertaaltoets. Met die toets gaat het ministerie uitmaken of scholen in aanmerking komen voor de hoogste subsidiecategorie: voor een beperkt aantal jonge kinderen met grote taalachterstand trekt de minister ruim drie keer zoveel uit als voor een kind zonder achterstand. De onderwijsorganisaties vrezen onbetrouwbare uitkomsten als externe organisaties in opdracht van scholen onderzoek moeten doen naar het taalniveau van een kind als daar zoveel geld van afhangt.

Driekwart van de basisscholen hebben ernstige twijfels over de plannen, blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden