LiveblogCoronacrisis

Niet meteen een boete bij niet controleren coronapas • Vanaf zaterdag testlocaties op alle Waddeneilanden

Volg via dit liveblog het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.

Live
  1. 21:00 22-9-2021

    Niet meteen een boete bij niet controleren coronapas

    Ondernemers of bedrijven die niet handhaven op het coronatoegangsbewijs (CTB) zullen komend weekend niet meteen worden gestraft door hun gemeente. Wel kan de locale driehoek (gemeente, politie en Openbaar Ministerie) bij herhaaldelijke overtredingen overgaan tot een zogenoemde last onder dwangsom van 2500 euro, die kan oplopen tot 10.000 euro, of zelfs sluiting van een locatie. Dit hebben het ministerie van Justitie en Veiligheid en het Veiligheidsberaad (de voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s) vandaag besloten in een onderling overleg.

    De coronapas is vanaf zatetdag verplicht voor toegang tot de horeca, de kunst- en cultuursector en (sport)evenementen. De driehoek gaat zich bij de handhaving concentreren ‘op locaties waarvan zij acht dat het risico op besmetting en/of niet naleven het grootst is’. Het kabinet had eerder al laten weten 45 miljoen euro uit te trekken om te helpen bij de handhaving. 

    Redactie

    Lees ook: Stijging vaccinatieafspraken vlakt af: effect coronapas lijkt gering

  2. 19:31 22-9-2021

    Vanaf zaterdag coronatestlocaties op alle Waddeneilanden

    Vanaf zaterdag is het op alle Nederlandse Waddeneilanden mogelijk om een coronatest af te nemen voor een coronatoegangsbewijs. Bij bedrijven die zulke testen doen is erop aangedrongen dat er ook op Vlieland en Schiermonnikoog testmogelijkheden komen. Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn de testlocaties voor 90 procent van de mensen binnen twintig minuten autorijden bereikbaar.

    Het is vanaf komend weekend op veel meer plekken verplicht om een coronatoegangsbewijs te laten zien. Daar is toe besloten zodat de 1,5 meter afstand losgelaten kan worden. Dat betekent wel dat mensen die niet kunnen aantonen dat ze recent zijn hersteld van een besmetting met het virus en geen vaccinatie hebben gekregen, zich moeten laten testen. Dat kan vanaf zaterdag op 122 locaties.

    Redactie

  3. 19:13 22-9-2021

    Biden: VS stellen nog eens 500 miljoen coronavaccins beschikbaar voor arme landen

    De Amerikaanse president Joe Biden zegt dat de VS het aantal Pfizer-vaccins dat zij willen aankopen, zal verdubbelen, om deze vervolgens met arme landen te delen. In totaal wordt er een half miljard doses extra aangeschaft. Daarmee komt het aantal doses dat de VS in totaal ter beschikking hebben gesteld op ruim een miljard. Gisteravond werd al bekend dat Biden de toezegging zou gaan doen.

    Op een virtuele ‘vaccin-top’, in de zijlijn van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, omarmde Biden ook het streven om 70 procent van de wereldbevolking volgend jaar gevaccineerd te krijgen. De Amerikaanse president moedigde rijke landen aan om meer te doen om het virus wereldwijd onder controle te krijgen. Zij zouden volgens hem meer vaccins moeten doneren aan arme landen.

    Wereldleiders, hulporganisaties en gezondheidsorganisaties klagen steeds luider over het trage tempo van vaccinaties wereldwijd, en de ongelijke toegang tot de prikken.

    Eerder hadden de VS al ruim een half miljard doses Pfizer gekocht en via het Covax-programma verspreid over de wereld. Volgens president Biden hebben de VS nog eens bijna 13 miljard euro in de bestrijding van de pandemie gestoken voor de aanschaf van ruim 160 miljoen doses aan covid19-vaccins voor andere landen.

    Redactie

    Getty Images - Biden vandaag tijdens de virtuele top.
  4. 18:11 22-9-2021

    België gaat ook bewoners verzorgingstehuizen derde prik aanbieden

    In België krijgen behalve mensen met een verminderd immuunsysteem nu ook alle bewoners van verzorgingstehuizen een derde prik. Over een mogelijke prik voor alle 85-plussers wordt zaterdag verder vergaderd door de Hoge Gezondheidsraad van het land.

    Tot nu toe hield de Belgische minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke de lijn van de Wereldgezondheidsorganisatie aan, die ervoor pleit om de beschikbare vaccins in te zetten in derdewereldlanden, om zoveel mogelijk mensen te kunnen beschermen.

    Redactie

  5. 18:00 22-9-2021

    Omroep West: fraudeur vaccinatiebewijzen op vrije voeten

    Een man die beschuldigd wordt van fraude met vaccinatiebewijzen is weer vrijgelaten. De 20-jarige man uit Alphen aan den Rijn blijft wel verdachte. Dat heeft het Openbaar Ministerie gezegd tegen Omroep West.

    Maandag deed de koepelorganisatie GGD-GHOR aangifte tegen de man en meerdere anderen, die werkten voor GGD's. Zij zouden mensen ten onrechte een vaccinatiebewijs hebben gegeven in de systemen van de GGD, zodat ze een geldige QR-code zouden krijgen in de coronacheckapp.

    Het Openbaar Ministerie doet nog onderzoek en sluit niet uit dat dat tot meer verdachten zal leiden.

    GGD'en hebben vaker te maken gehad met frauderende medewerkers: vorige week dinsdag werden nog twee datadieven veroordeeld tot cel- en gevangenisstraffen. 

    Redactie

  6. 17:29 22-9-2021

    Zaterdag protestmars tegen coronapas in Den Haag

    Zaterdag wordt een protestmars gehouden tegen de Nederlandse coronapas. De gemeente Den Haag is akkoord gegaan met een optocht die start op het Malieveld. De ‘mars tegen het covid-paspoort’ wordt georganiseerd door onder meer Nederland in Opstand.

    Demonstranten hoeven geen anderhalve meter afstand te houden, omdat die regel vanaf zaterdag niet meer geldt. De coronapas wordt vanaf zaterdag verlicht als toegangsbewijs voor restaurants, cafés, theaters en bioscopen. 

    Met een QR-code in de coronacheckapp kunnen mensen laten zien dat ze volledig zijn gevaccineerd tegen het coronavirus, dat ze onlangs negatief zijn getest of dat ze zijn hersteld van een coronabesmetting.

    Redactie/ANP

    Lees ook: Na anderhalf jaar op 1,5 meter afstand verdwijnen de bordjes, linten en stickers

    ANP - Een klein groepje mensen demonstreerde vorige week donderdag bij een theater in Haarlem tegen de coronapas.
  7. 16:27 22-9-2021

    Duitsland stopt doorbetalen loon voor quarantaine ongevaccineerden

    Duitsers die in quarantaine moeten en niet gevaccineerd zijn, kunnen vanaf 1 november niet meer rekenen op doorbetaling van loon. Dat hebben de Duitse federale en deelstaatministers vandaag besloten, zo meldt de Duitse omroep ZDF.

    Het gaat om quarantainemaatregelen vanwege contact met een besmet persoon of bij terugkomst uit een risicogebied in het buitenland. Volledig gevaccineerde mensen hoeven zich daar al niet meer aan te houden.

    De wet die de loondoorbetaling regelt schreef al voor dat doorbetaling niet gebeurt wanneer iemand een door de overheid aanbevolen vaccin had kunnen nemen. Tot op heden werd dat voor corona nog niet gehandhaafd, maar nu alle Duitsers de kans hebben gehad zich te laten vaccineren zal dat wel gebeuren. Er is een uitzondering voor mensen die zich niet kunnen laten vaccineren om medische redenen. 

    De federale minister van Volksgezondheid zei tegen ZDF dat de maatregel niet bedoeld is ‘om druk te zetten’ op ongevaccineerden, maar om ‘eerlijkheid tegenover de gevaccineerden. Waarom zouden anderen moeten betalen voor iemand die besluit zich niet te laten vaccineren?’

    Daniël van Kessel

    AFP - De Duitse federale minister van Volksgezondheid Jens Spahn bij een persconferentie vandaag.
  8. 16:14 22-9-2021

    Zorgorganisatie VS gaat 375 werknemers ontslaan als ze zich niet laten vaccineren

    Een zorgorganisatie in de Amerikaanse staat North Carolina gaat iedereen ontslaan van een groep van 375 geschorste medewerkers als ze zich niet binnen vijf dagen laten vaccineren. Novant Health maakte dinsdag bekend dat de honderden personeelsleden zijn geschorst omdat ze niet hadden voldaan aan de eis om zich voor 15 september te laten vaccineren.

    De zorgorganisatie maakte de verplichte vaccinatie op 22 juli bekend. Ze hadden voor de deadline minstens één prik moeten hebben gekregen. Wie zich om medische of religieuze redenen niet kon laten vaccineren, moest een schriftelijke uitzonderingsverklaring kunnen overleggen.

    Sindsdien heeft 98,6 procent van de meer dan 35 duizend werknemers van Novant zich laten prikken. De rest, werkzaam in vijftien ziekenhuizen en honderden klinieken, weigerde zich echter te laten inenten. Ze krijgen nu de kans om zich binnen vijf dagen te laten prikken met minstens één dosis. Voor 15 oktober moeten ze volledig zijn gevaccineerd.

    Ook andere zorgorganisaties in de VS hebben in de afgelopen maanden werknemers geschorst en ontslagen omdat ze zich weigerden te laten vaccineren. Tot dinsdag hadden iets meer dan 212 miljoen van de 331 miljoen inwoners van de VS minstens één doses van het vaccin gekregen. Van hen zijn 182 miljoen volledig gevaccineerd.

    Redactie

    AP - Mensen demonstreren tegen verplichte vaccinatie bij een ziekenhuis in de Amerikaanse staat Iowa.
  9. 15:32 22-9-2021

    Nog steeds vlotte daling besmettingscijfers

    De dagelijkse hoeveelheid gemelde besmettingen blijft in redelijk hoog tempo dalen. Het RIVM meldt over de afgelopen week zo’n 1.840 besmettingen per dag, een daling van 17 procent ten opzichte van de week ervoor.

    De GGD-teststraten worden weer iets minder druk bezocht – 14 procent minder dan een week geleden – maar dat is vermoedelijk niet de oorzaak van de dalende besmettingscijfers. Het percentage aan tests dat positief is, is namelijk gedaald van 8,7 naar 7,9 procent. Dit wijst erop dat er daadwerkelijk minder besmettingen plaatsvinden.

    Vandaag worden 1.935 nieuwe besmettingen gemeld, gisteren 1.676. Op woensdag is de hoeveelheid meldingen bijna altijd hoger dan op dinsdag, omdat doordeweeks meer mensen zich laten testen. Weekcijfers zeggen dan ook meer over de trend. Vorige week woensdag werden meer besmettingen gemeld (2.375), waardoor het zevendaagse gemiddelde vandaag daalt.

    In 5 van de 25 veiligheidsregio’s zijn deze week meer besmettingen gemeld dan de vorige. Brabant-Noord en Hollands-midden zien de besmettingscijfers, met respectievelijk 17 en 12 procent stijging, het snelst oplopen. Wel melden bijna alle veiligheidsregio’s inmiddels minder dan 100 besmettingen per 100 duizend inwoners in een week. Dit geldt alleen niet voor Rotterdam-Rijnmond, Fryslân en Haaglanden. Het landelijk gemiddelde ligt op 74.

    Er zijn deze week meer overlijdens gerapporteerd dan vorige week, 42 tegenover 35. De gemelde sterfte begeeft zich al een aantal weken rond de 6 per dag. Vandaag meldt het RIVM 4 sterfgevallen.

    Sjors Hofstede

    Lees ook: De belangrijkste grafieken en kaarten over de uitbraak van het coronavirus in Nederland

  10. 15:29 22-9-2021

    GGD’s mogen binnenkort vaccinatiebewijzen afgeven aan mensen zonder bsn-nummer

    GGD’s of andere zorgverleners die coronavaccins zetten, mogen binnenkort papieren vaccinatiebewijzen afgeven aan mensen die niet over een bsn-nummer beschikken. Het ministerie van Volksgezondheid is hierover in gesprek met de betreffende instanties, bevestigt een woordvoerder aan de Volkskrant.

    Lees hier het hele artikel.

    Irene de Zwaan

  11. 15:26 22-9-2021

    Aantal besmettingen wereldwijd blijft dalen: 3,6 miljoen in een week

    Het aantal coronabesmettingen wereldwijd blijft dalen, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de wereldgezondheidsorganisatie WHO. Vorige week waren er 3,6 miljoen nieuwe besmettingen. De week daarvoor liepen vier miljoen personen het virus op. Het is de eerste grote daling van het aantal besmettingen in meer dan twee maanden.

    In alle delen van de wereld was er sprake van een afname. In twee regio’s liep het aantal besmettingen echter fors terug: in het Midden-Oosten (22 procent) en in Zuid-Oost Azië met zestien procent. Ook het aantal doden neemt af. Wereldwijd stierven vorige week iets minder dan 60 duizend personen, een daling vergeleken met de week daarvoor van zeven procent.

    In Zuid-Oost Azië was er sprake van een forse daling van het dodental: met dertig procent. Daarentegen was er een toename met zeven procent van het aantal doden in de eilandstaten in de Stille Oceaan.

    De meeste nieuwe besmettingen waren er in de VS, India, het Verenigd Koninkrijk, Turkije en de Filippijnen. De deltavariant van het virus is nu in 185 landen en autonome regio’s gevonden. De WHO houdt diverse andere varianten in de gaten, zoals de lambda-en mu-variant, die mogelijk gevaarlijk kunnen worden. Deze twee werden ontdekt in Zuid-Amerika maar hebben tot nu toe echter geen massale besmettingen veroorzaakt.

    Redactie

    Lees ook: Corona wereldwijd – cijfers over het coronavirus in alle landen op een rij

  12. 14:09 22-9-2021

    Daling ziekenhuisbezetting en -opnamen zet door

    De Nederlandse ziekenhuiscijfers blijven dalen. Zowel de toestroom van nieuwe covid-patiënten als het aantal bedden dat zij bezetten neemt af, in bijna hetzelfde hoge tempo als de voorgaande dagen.

    Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding meldt over de afgelopen week zo’n 51 opnamen door covid-19 per dag. Dat is een stuk minder dan de 65 van een week geleden. Op de intensivecareafdelingen gaat de daling wel iets minder snel, van 12 opnamen per dag vorige week naar 11 in deze week. Sinds gisteren zijn in totaal 41 patiënten opgenomen, van wie 18 op de ic.

    87 personen hebben het ziekenhuis verlaten, waardoor de ziekenhuisbezetting vandaag daalt naar 532 covid-patiënten. Een week geleden lagen er nog 600 coronapatiënten in het ziekenhuis. Op de ic liggen momenteel 186 personen met covid-19, vorige week 200.

    Sjors Hofstede

  13. 13:53 22-9-2021

    Op de intensive care door corona, maar nog steeds geen vaccin willen

    Arie Kievit - Een patiënt in het Groene Hart Ziekenhuis in gouda is pas van de intensive care afgekomen.

    De meeste coronapatiënten die nu in het ziekenhuis liggen zijn niet gevaccineerd. Verpleegkundigen spreken met hen daarover, maar dat is vaak lastig. ‘Hun overtuiging tegen het vaccin is niet in één keer verdwenen.’

    Lees hier de hele reportage.

    Hessel von Piekartz

  14. 13:38 22-9-2021

    VS kopen half miljard vaccins om aan lage-inkomenslanden te doneren

    De Verenigde Staten (VS) zeggen toe 500 miljoen vaccins te kopen voor donatie. Een medewerker van de regering-Biden heeft gezegd dat de president dat later vandaag aankondigt op een virtueel topoverleg.

    Het gaat om vaccins van Pfizer en BioNTech die in de VS gemaakt zullen worden en vanaf januari naar lage-inkomenslanden verscheept moeten worden. Als dit lukt zullen de VS in totaal 1,1 miljard doses coronavaccin gedoneerd hebben.

    De VS kregen eerder kritiek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en VN-chef Antonio Guterres op hun plan om een derde vaccindosis aan te bieden aan de gehele bevolking. Ze stelden dat armere landen eerst de kans zouden moeten krijgen om iedereen een eerste en tweede dosis vaccin te geven.

    Op het topoverleg vandaag bespreken wereldleiders en gezondheidsexperts onder meer hoe het doel van de WHO kan worden behaald om 70 procent van de wereldbevolking te vaccineren. Biden wil met zijn vaccindonatie een voorbeeld zijn voor andere wereldleiders, maar wat betreft vaccinatie in zijn eigen land is hij dat niet. In de VS is pas 54 procent van de bevolking volledig gevaccineerd, niet vanwege tekorten maar vanwege laag animo.

    Redactie/Reuters

    AFP - Een lading vaccins wordt uitgeladen in Palestina. De VS hebben ze gedoneerd via het Covax-programma.
  15. 11:43 22-9-2021

    Oeso: verspreid vaccins beter over de wereld

    Er is betere internationale samenwerking nodig om lage-inkomenslanden van vaccins te voorzien. Dat stelt de Oeso, de club van vooral hoge-inkomenslanden, in haar gisteren gepubliceerde economische vooruitzicht.

    Een falen om vaccinaties te verspreiden over de wereld, zal ervoor zorgen dat het virus met de komst van de winter op het noordelijk halfrond weer flink om zich heen zal grijpen, verwacht de organisatie.

    De economische vooruitzichten van de Oeso zijn minder rooskleurig dan in vorige rapporten. Het economisch herstel is ongelijk: in rijke landen, waar veel gevaccineerd is, groeien de economieën weer. Lage-inkomenslanden blijven achter.

    Het is de vraag of het lukt om voor de komende winter iets te veranderen aan de ongelijke verdeling van vaccins. Op dit moment heeft Europa meer dan 100 doses vaccin per 100 inwoners toegediend, terwijl dat getal in Afrika nog onder de 10 ligt.

    Daniël van Kessel

    Lees ook: De armste landen grijpen naast de vaccinaties. Dit zijn de belangrijkste grafieken

    EPA - Een Keniaanse man krijgt een Modernavaccin toegediend dankzij het Covax-programma.
  16. 10:48 22-9-2021

    Stijging vaccinatieafspraken vlakt af: effect coronapas lijkt gering

    De forse stijging van het aantal vaccinatieafspraken vorige week lijkt deze week alweer af te vlakken. Die toename werd toegeschreven aan de invoering van de CoronaCheck-app.

    Lees hier het hele artikel.

    Charlotte Huisman en Hessel von Piekartz

  17. 09:22 22-9-2021

    Misstap in vaccinatieprogramma voor Britse minderjarigen

    Het Britse vaccinatieprogramma voor minderjarigen is met een misstap begonnen. In een officiële voorlichtingsbrief was 12- tot 15-jarigen voorgehouden dat ze na de inenting met Pfizer meer vrijheden zullen hebben dan niet-gevaccineerde kinderen. Dit is incorrect. 

    ‘Je hoeft je niet meer te houden aan overheidsregels als je eenmaal bent gevaccineerd,’ stond er te lezen, ‘maar ze dragen wel bij aan jouw veiligheid.’ Zorgfunctionarissen hebben de brief inmiddels veranderd. Er zou sprake zijn geweest van een ‘typo’, een typfoutje.

    Ouders wordt gevraagd om toestemming te geven voor het inenten, maar hun kinderen hebben het laatste woord. Het Britse vaccinatieprogramma voor minderjarigen heeft discussie veroorzaakt, zeker nadat de vaccinatiedeskundigen weigerden hun fiat te geven. Ze vonden de voordelen te gering. 

    Uiteindelijk besloot de regering om toch door te gaan met het vaccineren van minderjarigen, met het doel te voorkomen dat scholen opnieuw moeten sluiten.

    Redactie

  18. 09:02 22-9-2021

    Oproep Surinaamse minister: zorgpersoneel met tijd over? Kom helpen

    De Surinaamse minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin roept alle zorgmedewerkers in Suriname die nog tijd over hebben, te komen helpen bij de strijd tegen corona. Dat deed hij dinsdagmiddag lokale tijd in een videoboodschap.

    ‘Ik doe een oproep aan alle zorgwerkers in Suriname, van verpleegkundigen, ziekenverzorgers tot artsen’, zei Ramadhin. ‘Als u ingezet wil worden in de strijd tegen Covid-19, neem dan contact op. Huisartsen die nog een beetje tijd over hebben, roep ik op om te superviseren’, aldus de minister.

    Ramadhin zei dat de situatie verslechtert vanwege het ‘vrij hoge’ besmettingspercentage. Van 1402 uitgevoerde testen bleken maar liefst 616 mensen positief te zijn. Ook stijgt het aantal ziekenhuisopnamen. Dit zorgt voor extra werkdruk voor het verpleegkundig personeel, de artsen en alle ondersteunende diensten, aldus de minister.

    Redactie

  19. 08:30 22-9-2021

    Werkgever mag thuiswerkkosten door extra wc-papier en koffie belastingvrij vergoeden

    Vanaf volgend jaar kunnen bedrijven belastingvrij een thuiswerkvergoeding van 2 euro per dag uitkeren aan hun werknemers. Het gaat om compensatie voor extra gebruik van zaken als water, elektriciteit, koffie en toiletpapier. Dit staat in de Memorie van Toelichting bij het Belastingplan van het demissionaire kabinet.

    Het kabinet verwacht dat werknemers vaker thuis blijven werken dan voor de coronacrisis, omdat zowel werknemers als werkgevers er voordelen van hebben ondervonden. Er bestond al een regeling voor belastingvrije vergoedingen om de thuiswerkplek mee in te richten, bijvoorbeeld voor de aanschaf van een bureaustoel of een computer. Daar komt deze nieuwe regeling bij.

    Op dagen dat een werknemer een deel van de dag thuiswerkt en een deel van de dag op kantoor, moet de werkgever kiezen tussen een belastingvrije thuiswerkvergoeding óf een belastingvrije reiskostenvergoeding. In de praktijk, zo verwacht het demissionaire kabinet, zullen werkgevers en werknemers afspraken maken over het aantal thuiswerkdagen per week, en zullen ze hier een vaste vergoeding voor afspreken.

    Niels Waarlo

  20. 06:50 22-9-2021

    Consumptie voor het eerst weer boven niveau van voor coronacrisis

    In juli gaven Nederlandse huishoudens voor het eerst weer meer uit dan voor de coronacrisis, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Die maand gaven ze 2,1 procent meer uit dan in juli 2019.

    Na het uitbreken van de coronacrisis in maart vorig jaar, stortte de consumptie in. Sinds het doorvoeren van versoepelingen begin 2021 groeit de economie. Dat is ook af te zien aan de consumptie.

    Ten opzichte van juli vorig jaar werd er 4,8 procent meer geconsumeerd. Zo stegen de uitgaven aan duurzame goederen (onder meer kleding en schoenen) en voedings- en genotmiddelen. Aan gas, elektriciteit en brandstoffen werd juist 1,9 procent minder besteed dan vorig jaar.

    De uitgaven aan diensten – waaronder telefoon- en internetabonnementen, verzekeringen en horecabezoekjes – groeiden het hardst ten opzichte van het crisisjaar: consumenten gaven er 8,3 procent meer aan uit dan in juli 2020. Deze zijn echter nog niet helemaal terug op het niveau van juli 2019.

    Niels Waarlo

    Lees ook: De wereldeconomie doet het beter dan verwacht, maar corona zorgt voor een grotere kloof tussen arm en rijk

  21. 06:12 22-9-2021

    Bolsonaro's gezondheidschef test positief op corona na VN-bezoek

    De Braziliaanse minister van Volksgezondheid Marcelo Queiroga heeft dinsdag positief getest op het coronavirus in New York, waar hij president Jair Bolsonaro vergezelde tijdens de 76e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

    Queiroga keerde dinsdagavond niet terug naar Brazilië met de delegatie van Bolsonaro, maar bleef in New York om in quarantaine te gaan. De 55-jarige minister is cardioloog en is in maart ingeënt. Hij gaf aan geen symptomen te ervaren en zich goed te voelen.

    De minister van Volksgezondheid is het tweede lid van de Braziliaanse delegatie bij de VN die positief heeft getest op het coronavirus. Maandag ging een jonge diplomaat hem voor. Hij werd geïsoleerd en uit de delegatie gezet.

    Voor zijn positieve test had Queiroga de ontmoeting van Bolsonaro met de Britse premier Boris Johnson bijgewoond. Op foto's en video's van die ontmoeting is te zien dat Queiroga de enige in de Braziliaanse delegatie was die een mondkapje droeg.

    Bolsonaro, een vaccinscepticus, negeerde de VN-regels die bepaalden dat alle aanwezigen op de vergadering gevaccineerd dienden te zijn. In zijn toespraak tot wereldleiders zei Bolsonaro dat zijn regering het gebruik van vaccinpaspoorten niet steunt en achter de behandeling van het virus staat met medicijnen als het antimalariamiddel hydroxychloroquine, waarvan de effectiviteit niet is bewezen. Maar hij zei ook dat de vaccinatiecampagne van Brazilië tegen covid-19 succesvol was geweest en dat alle volwassenen die een vaccin wilden, uiterlijk in november zullen zijn ingeënt.

    In New York mogen niet-gevaccineerden niet in restaurants eten. Wellicht was dat de reden dat Bolsonaro en zijn entourage zondagavond op straat gesignaleerd werden met pizza-slices in de hand. (ANP)

    via REUTERS - Jair Bolsonaro (derde van links) en minister Marcelo Queiroga (tweede van rechts) eten op in New York op straat een stuk pizza.
  22. 02:58 22-9-2021

    Amnesty verwijt vaccinproducenten nalatigheid jegens minder welvarende landen

    De fabrikanten van coronavaccins, AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, Johnson & Johnson (Janssen), Moderna en Novavax, doen te weinig om een 'mensenrechtencrisis' te voorkomen, schrijft Amnesty International in een woensdag verschenen rapport. Ze geven volgens de onderzoekers geen prioriteit aan de levering van vaccins aan armere landen.

    Ook weigeren ze afstand te doen van intellectuele eigendomsrechten en delen ze vaccintechnologie niet. 'De grote farmaciebedrijven hebben opzettelijk kennisoverdracht geblokkeerd en door hun leveringen aan vooral de rijke landen een voorspelbare schaarste gecreëerd in armere landen', stelt Amnesty International.

    De mensenrechtenorganisatie wijst erop dat minder dan 1 procent van de mensen in lage-inkomenslanden volledig is gevaccineerd, vergeleken met 55 procent in welvarende landen.

    Amnesty bekeek onder meer het mensenrechtenbeleid van de bedrijven, de prijsstructuur voor vaccins, hun gegevens over intellectueel eigendom en het delen van kennis en technologie.

    'Ondanks dat de meeste bedrijven miljarden dollars aan overheidsfinanciering en vooruitbestellingen hebben ontvangen, hebben vaccinontwikkelaars het intellectuele eigendom gemonopoliseerd, technologieoverdrachten geblokkeerd en agressief gelobbyd tegen maatregelen die de wereldwijde productie van deze vaccins zouden uitbreiden', concludeert Amnesty.

    Ook becijferde de organisatie dat BioNTech, Pfizer en Moderna tegen het einde van 2022 samen 130 miljard dollar verdiend zullen hebben. Amnesty International heeft de Russische en Chinese farmaceuten die miljarden doses produceren niet voldoende kunnen onderzoeken omdat ze minder bedrijfsinformatie vrijgeven. (ANP)

    Lees ook: Is een derde prik tegen corona een nekslag voor het virus of een slecht plan?

  23. 02:41 22-9-2021

    Noodkreet minister Suriname: hulp in zorg hard nodig

    De Surinaamse minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin heeft een oproep gedaan aan alle zorgmedewerkers in Suriname die nog tijd over hebben om te komen helpen bij de strijd tegen covid-19. Hij deed dat dinsdagmiddag lokale tijd in een speciaal opgenomen videoboodschap.

    'Ik doe een oproep aan alle zorgwerkers in Suriname, van verpleegkundigen, ziekenverzorgers tot artsen', zei Ramadhin. 'Als u ingezet wil worden in de strijd tegen covid-19, neem dan contact op. Huisartsen die nog een beetje tijd over hebben, roep ik op om te superviseren', aldus de minister.

    Ramadhin zei dat de situatie aan het verslechteren is vanwege het "vrij hoge" besmettingspercentage. Daardoor moeten steeds meer mensen opgenomen worden. Ook het aantal besmettingen in de ziekenhuisinstellingen neemt toe, zo zei de minister. Dit zorgt voor extra werkdruk voor het verpleegkundig personeel, de artsen en alle ondersteunende diensten.

    Uit de meest recente coronacijfers die maandag werden vrijgegeven bleek dat in 1402 uitgevoerde testen bleken maar liefst 616 mensen positief waren getest. Ook zijn er maandag negen mensen overleden. Het totaal aantal sterfgevallen door covid-19 in Suriname staat tot nu toe op 814. (ANP)

  24. 23:45 21-9-2021

    ‘VS willen nog eens half miljard Pfizer-vaccins doneren’

    De Verenigde Staten zijn van plan nog eens een half miljard doses van het Pfizer/BioNTech-vaccin te schenken aan arme landen in de wereld. Daarmee komt het totale aantal doses dat de VS ter beschikking hebben gesteld op ruim een miljard.

    President Biden zal dat volgens het persbureau Reuters morgen bekendmaken tijdens een videoberaad met andere wereldleiders over de coronapandemie.

    Eerder hadden de VS al ruim een half miljard doses Pfizer gekocht en via het Covax-programma verspreid over de wereld. Volgens president Biden hebben de VS nog eens bijna 13 miljard euro in de bestrijding van de pandemie gestoken voor de aanschaf van ruim 160 miljoen doses aan covid19-vaccins voor andere landen.

    Redactie

    AFP - Het vaccin van Pfizer / BioNTech.
  25. 23:42 21-9-2021

    China wil nog dit jaar zo'n 2 miljard vaccins verdelen over de wereld

    China streeft ernaar om tegen het einde van het jaar ongeveer 2 miljard vaccindoses over de hele wereld te hebben verdeeld. Dat heeft de Chinese leider Xi Jinping gezegd in zijn toespraak tegenover de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

    Xi deed zijn uitspraken via een videoverbinding. Hij benadrukte in zijn toespraak dat China ‘vreedzame’ bedoelingen heeft als het gaat om betrekkingen met het buitenland. China zal nooit andere landen pesten, landen binnenvallen of streven naar hegemonie, aldus Xi.

    Redactie

    REUTERS - Xi Jinping spreekt de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe via een videverbinding.

Lees hier het liveblog van dinsdag 21 september terug.

Iemand wordt getest op corona in Harbin, China. Beeld AFP
Iemand wordt getest op corona in Harbin, China.Beeld AFP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden