Niet met talent maar met een zak geld naar de titel

Ook een bridger die niet zelf tot de top behoort, kan meedingen naar een nationale titel. Een royaal gevulde portemonnee, tijd in overvloed en ambitie om te spelen in een van de Amerikaanse Nationals is toereikend....

Seymon Deutsch is zo'n voorbeeld van een bridgende zakenman. Hij verwierf een vermogen, ging op zijn zestigste rentenieren en pakte een oude jeugdliefde, bridge, weer op. Ook daarin blonk hij uit: in 1998 maakte hij deel uit van het team van de Verenigde Staten dat de wereldtitel greep.

In Dallas, bij de Vanderbilt Cup, ging het wederom voor de wind met de Texaan; met drie ingehuurde profs uit China plus een Zweedse beroepsbridger was hij alle favorieten de baas.

Team Oranje (Drijver-Brink en Westra-Ramondt) en een sponsor-viertal, met Jansma-Verhees en een Egyptisch toppaar als huurlingen, struikelden bij de laatste zestien. Er was wel een Nederlands gekleurd succes: Jack Zhao (van 1996 tot 2001 in Nederland woonachtig, maar daarna het land uitgezet) maakte deel uit van het winnende Deutsch-team.

Bij de laatste zestien zaten uitsluitend topteams. Sterke viertallen met Italiaanse wereldkampioenen en Amerikaanse topparen waren toen al uitgeschakeld. Ook Zia Mahmood kon al in een vroegtijdig stadium naar huis.

Bas Drijver en Sjoert Brink vormen dit jaar een nieuwe combinatie in Team Oranje. Zij vormen een grote belofte voor de toekomst; een paar jaar gelden vormden zij als junioren al eens een sterke en goed presterende combinatie: zilver bij de WK in 2001 en de EK in 2002 en een gedeelde winst in Salt Lake City bij de Olympische Winterspelen, waar bridge een demonstratiesport was.

Het Nederlandse paar sprak van een halfgeslaagde trip naar Dallas: een leerzame ervaring met winst op een ijzersterk Noors/Amerikaans topteam bij de laatste 32, maar ook teleurstelling dat de achtste finale het eindstation bleek.

Drijver-Brink waren goed op dreef in het tegenspel waarin zij kleine kansjes met beide handen aangrepen. Het tegenspel in diagram 1 oogt eenvoudig, maar je moet het aan tafel wel zien en doen.

Zie diagram 1

West, Drijver, kwam tegen 3SA uit met V voor A in de dummy.

De leider speelde 3 uit noord. Als oost duikt zet zuid B. Duikt west B dan maakt de leider twee schoppenslagen, A, vijf ruitenslagen plus de hartenslag als negende. Neemt west B met het aas en speelt schoppen door dan weigert de leider H een keer en neemt de derde schoppenslag. De leider kan dan rustig harten als negende slag ontwikkelen omdat oost geen schoppen meer heeft en west geen entree voor de vrije schoppenslagen. Oost, Brink, doorzag dit alles en stapte in de eerste hartenslag op met H en speelde schoppen zodat A als entree voor de vrije schoppen bewaard bleef.

Toch kon 3SA wel gemaakt worden, zoals Vincent Ramondt op de andere tafel aantoonde. Na schoppen uit voor A speelde hij in de tweede slag geen harten maar een kleine klaveren: oost 4 en in zuid 9 voor de negende slag.

Ook in diagram 2 profiteerde het Nederlandse paar optimaal.

Zie diagram 2

West kwam uit tegen 3SA met 10 door oost, Drijver, overgenomen met B. De leider dook een keer en betreurde dat later ten zeerste. Oost speelde namelijk geen schoppen door, maar switchte naar harten: 5, 3, V in west. De leider durfde deze slag niet te duiken; oost kon immers onder A vandaan hebben gespeeld. Na H ging zuid verder met klaveren naar 9 in zuid. West won met B en speelde A en harten zodat oost met B8 achter 97 van de dummy twee slagen maakte voor één down.

Ook deze 3SA kon wel gemaakt worden. Win de uitkomst met A steekt over naar A en speelt klaveren naar 9 in zuid; west neemt B en speelt schoppen door voor H in zuid.

Naar de dummy met H en klaveren naar V. Met H in oost en de klaveren drie-drie verdeeld levert vier klaverenslagen op plus drie in ruiten met A en H voldoende voor 3SA.www.volkskrant.nl/denksport

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden