Niet megalomaan, wel flink aan de prijs

ANA VAN ES

Heerenveen krijgt een vrijwel geheel nieuw Thialf. Toch overheerst teleurstelling. Want de gedroomde ijstempel op een geheel nieuwe locatie, die is van de baan.

De 'Noordplot'-variant heette dat plan, waar de schaatswereld over in vervoering was, evenals het Friese provinciebestuur en de gemeente Heerenveen - economisch kwakkelend Friesland kan immers best een publiekstrekker gebruiken.

Zo zag het sprookje er ongeveer uit: het oude Thialf zou geheel worden gesloopt en een nieuw heenkomen krijgen pal naast het Abe Lenstra-voetbalstadion. Een 'werkelijk icoon' moest het worden, stelde het provinciebestuur. Ja, zelfs een 'mondiaal toonbeeld van innovatie en duurzaamheid.'

Megalomaan was het project zeker niet, vond de provincie. Wel prijzig: 100 miljoen euro kosten, waarvan de provincie 40 miljoen wilde bekostigen met behulp van compensatiegelden voor de afgeblazen Zuiderzeelijn.

Woensdag haalde Fries realisme een streep door de rekening, Een meerderheid in Provinciale Staten oordeelde dat nieuwbouw op de huidige locatie ook een prima ijsstadion oplevert om de komende 25 jaar wedstrijden op topniveau te rijden. We moeten ons 'niet gek laten maken', vindt de lokale PvdA-fractie.

Nieuwbouw op de huidige locatie is maar liefst 50 miljoen euro goedkoper omdat gebouwd kan worden langs het skelet van het bestaande Thialf. De huidige ijshockeyhal blijft ook bestaan, en er hoeft geen grond bouwrijp te worden gemaakt.

Het plan is minder riskant voor de noodlijdende gemeente Heerenveen, die al eens eerder flink heeft moeten betalen om Thialf te redden. De gemeente was trouwens alvast begonnen om voor 'Noordplot' gronden te verwerven rond het Abe Lenstra-stadion, die ze nu weer moet verkopen.

Nu de 'Noordplot'-variant is afgeserveerd, hoeft Friesland minder nadrukkelijk te gaan bedelen bij het Rijk. Minister Schippers (Sport) werd goed geacht voor maar liefst 40 miljoen. Voor een schaatstempel in Friesland, verwachtte het provinciebestuur, zou de minister dit graag fourneren. Maar andere centra, zoals Omnisport in Apeldoorn en trainingscentrum Papendal, kregen van het Rijk nooit meer dan vijf tot tien miljoen euro steun.

Sportbonden KNSB en NOC*NSF betreuren het afgeslankte nieuwbouwplan, maar wilden ondertussen niet meebetalen aan 'Noordplot'. Al dacht het provinciebestuur dat hun steun van onschatbare waarde zou kunnen zijn tijdens het lobbyen bij de minister.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden