'Niet meer van deze tijd, zegt u? Wij zijn juist hartstikke actueel'

Met het uitdelen van soep in het land is het Leger des Heils dit weekend de viering begonnen van zijn 125-jarig bestaan. 'Een hongerige maag heeft geen oren.'

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER CHARLOTTE HUISMAN

ALMERE - God dienen is mensen dienen en mensen dienen is God dienen. Deze tekst, in grote letters op de balie van het hoofdkantoor van het Leger des Heils in Almere, zegt eigenlijk alles, vindt Robert Paul Fennema, officier bij het Leger des Heils.

Vanaf dit kantoor trok zaterdagmiddag een vrolijke, bonte stoet naar het centrum van Almere. Voorop de bakfiets, met daarop een grote ton uiensoep. Daarachter de strak in uniform gestoken leden van een muziekcorps met blazers en trommels.

Met het uitdelen van soep op tientallen plekken in het land is het Leger des Heils dit weekend de viering begonnen van zijn 125-jarig bestaan. Zo lang al biedt deze internationale christelijke organisatie hulp aan de minderbedeelden.

Veel Almeerders, onder wie burgemeester Annemarie Jorritsma, reageren enthousiast als ze de optocht zien. Ze klappen voor het muziekoptreden en eten een bekertje soep mee om te tonen dat ze het werk van het Leger des Heils waarderen.

Homoseksuelen

Een vrouw van middelbare leeftijd heeft haar bedenkingen. Goed hoor dat ze opkomen voor de zwakkeren, maar of de heilsoldaten net zo begaan zijn met homoseksuelen? Een jonge vrouw vindt de optocht een vertoning die niet meer bij deze eeuw past. 'Die pakjes, die muziek, dat spreekt mij niet aan', zegt ze.

De voorheen zo kenmerkende orkestjes van het Leger des Heils zie je al veel minder. De tijd dat het hele dorp uitliep als zo'n muziekcorps kwam spelen, is voorbij.

Fennema krijgt regelmatig de vraag of het Leger des Heils nog wel van deze tijd is. Niet iedereen zit immers te wachten op de boodschap van Jezus Christus, weet hij. 'Wij zijn juist hartstikke actueel', zegt hij dan. 'Onze grondlegger zei al: een hongerige maag heeft geen oren. Wij waren onze tijd vooruit. Wij geloven nog altijd dat het volgen van Jezus het beste is wat je kunt overkomen. Als je dat niet wilt, vinden wij dat jammer, maar gaan we geen druk leggen.'

Jezus de gids

Veel mensen denken bij het Leger des Heils vooral aan zorg en ondersteuning voor daklozen en anderen die in de problemen zitten. Per jaar ontvangen liefst 40 duizend mensen hulp van het Leger des Heils.

Het Leger heeft zich ook in Nederland ontwikkeld tot een professionele hulpverleningsorganisatie, met ruim vijfduizend betaalde medewerkers. 'Al deze werknemers geloven dat het mogelijk is de wereld te verbeteren, waarbij Jezus de gids is', zegt Fennema. Ze gaan minder naar de kerk dan vroeger, maar de christelijke overtuiging van naastenliefde delen ze nog steeds.

Op 8 mei 1887 hield het Leger des Heils zijn eerste Nederlandse evangelisatiebijeenkomst in de Amsterdamse Pijp. De organisatie is met zijn tijd meegegaan, vindt Fennema. 'Eigenlijk is het zorgwekkend dat wij nog zo nodig zijn', zegt de officier. Leek het tot vijf jaar geleden dat de bomen tot de hemel groeiden, nu het economisch een stuk minder gaat zie je hoe kwetsbaar onze samenleving is, zegt hij. Er hoeft maar iets te gebeuren en mensen raken in problemen. Ze verliezen hun baan, hebben schulden. En dan de groeiende eenzaamheid, echt een probleem van deze tijd, meent Fennema. Ook ziet hij de tolerantie afnemen, bijvoorbeeld tegenover mensen die keer op keer in de fout gaan. 'Het Leger des Heils vindt dat iedereen een kans verdient.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden