Niet meer kniezen, ook al stond de Bonkevaart dagenlang op je netvlies

Met het afgelasten van de Elfstedentocht viel het marathonpeloton in een diep gat. Maar er staan nog een paar mooie wedstrijden op de agenda. Donderdag was de eerste: 100 kilometer bij het Sneekermeer.

GOINGARIJP - Als je een kater hebt, zo leerde marathonschaatser Rob Hadders van zijn ouders in Groningen, dan is er een probaat middel: werken. Niet kniezen, niet langs de kant zitten, niks hoofd in de schoot, maar zweten tot de ellende uit het lijf is. Al die dingen bedacht Hadders, toen hij donderdagochtend, the day after, de gordijnen openschoof.


Hoeveel pijn de afgelasting van de Elfstedentocht ook deed, er was maar een remedie om je daar snel overheen te zetten. En dat was in de ogen van Hadders: schaatsen. Honderd kilometer ramde hij donderdagmiddag over het stroeve ijs van de Goëngarijpsterpoelen, een zijmeertje van het Sneekermeer.


Na zijn berekende overwinning in de Ronde van Scharsterland, de tweede in een rijtje van drie Nederlandse natuurijswedstrijden, vertelde de 28-jarige Groninger van zijn persoonlijke vriespunt de avond ervoor. Hij bekende zelfs tranen in de ogen te hebben gehad.


'Shit. Niet. En ik wilde het zo graag', zo omschreef hij zijn reactie na het vernemen van het nieuws uit Leeuwarden. Daarna was hij gaan ijsberen, had Radio 1 te woord gestaan ('dit had een geweldige push voor onze marathonsport kunnen betekenen') en besloot vervolgens alle commotie te relativeren.


Die Elfstedentocht zou er niet komen dit jaar. Wat er wel was, Nederlands natuurijs, daar ging hij van genieten. Vandaag staat hij weer aan de start voor de Veluwemeertocht bij Elburg, de eerste echte klassieker. Zaterdag wacht zo mogelijk de 200 kilometer tellende Henk Angenent Classic in Zuid-Holland. 'Interessant. Ik heb nog nooit 200 kilometer in eigen land geschaatst.'


Zondag, de vorst lijkt nog tot maandagochtend aan te houden, pikt Hadders de Holland-Venetiëtocht in Giethoorn mee. Onder pittoreske bruggetjes door in een schaatslandschap dat door Anton Pieck lijkt ontworpen. Hadders, een beer van een kerel met zijn 1,94 meter, zal misschien iets dieper door de knieën gaan.


Het is allemaal bedoeld om de pijn van het afblazen van de Elfstedentocht te verbijten. Bij SOS Kinderdorpen, de ploeg van kopman Hadders, zal er woensdag gevloekt zijn, zoals er bij alle ambitieuze teams stoom afgeblazen zal zijn. It kin net, die mededeling had zeer gedaan.


Bij afwezigheid van BAM, de heersende ploeg in het marathonschaatsen, waren de hoofdrollen donderdag voor SOS en voor Van Werven, het team van coach Yep Kramer. Hij kreeg zijn sprinter Gary Hekman in een kopgroep van drie, met twee SOS-rijders, Hadders en Vreugdenhil. De afloop liet zich raden. Hekman werd afgemat met wel twintig uitlooppogingen.


Hij lag bijna kotsend op een smal bankje op het ijs. Hekman had alles gegeven, zijn rug deed zeer, maar de pijn verdween snel. Hij gaf toe: als dit de nederlaag op de Bonkevaart was geweest, dan was hij er erger aan toe geweest. Dit was tenslotte maar een doorsnee-wedstrijd, normaliter goed te gebruiken als voorafje voor de Grote Tocht.


De Elfstedentocht heeft ook een man als Hekman, inlineschaatser van origine, in de greep. Hij komt uit Gramsbergen, het dorp van Erik Hulzebosch, de nummer twee van de laatste Elfstedentocht. 'Voor die plaats doe ik het niet', sprak hij.


De Elfstedentocht had Hekman dagen door het hoofd gespookt. 'We waren dinsdag in ons hoofd niet met het NK van woensdag bezig, maar al met de Elfsteden. We keken al verder. Raar hoor.'


Als de topmarathon er ooit nog komt, dan zal alles anders zijn. Ploegentactiek zal die dag niet tellen, zei Hekman. 'Je rijdt nu eenmaal de wedstrijd van je leven. En dan mag je hopen dat je de vorm van je leven hebt.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden