Niet meer jaren op de bank bij de psychiater

Het CVZ vergoedt de psychoanalyse niet meer. Voorstanders van de therapie noemen het besluit ‘desastreus’...

Van onze medewerkster Jet Bruinsma

AMSTERDAM De psychoanalyse is deze week geschrapt uit het verzekeringspakket. Volgens het College voor Zorgverzekeringen (CVZ), dat bepaalt welke zorg wel en niet wordt vergoed door de zorgverzekeraars, is er onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat psychoanalyse effect heeft.

Het op 23 maart genomen besluit van het CVZ is onmiddellijk van kracht geworden.

Lopende behandelingen mogen worden voortgezet op kosten van de verzekering, maar nieuwe patiënten moeten de kosten – 12.500 euro per jaar – zelf betalen. Het aantal patiënten in analyse is al jaren ongeveer zeshonderd per jaar; de totale kosten belopen 7,5 miljoen euro jaarlijks

Dat bedrag speelt geen rol in het besluit van het CVZ, aldus een woordvoerder. Het valt in het niet bij de 33 miljard die de zorg, exclusief de zorg voor ouderen en gehandicapten, vorig jaar kostte.

De psychoanalyse, in het begin van de twintigste eeuw ontwikkeld door de Oostenrijkse psychiater Sigmund Freud (1856-1939), wordt al meer dan honderd jaar toegepast. Het is een zeer intensieve behandeling: vijf dagen per week, jarenlang. In de tweede helft van de vorige eeuw kwam de reputatie van Freud onder druk te staan. Zijn theorieën zouden onwetenschappelijk zijn.

Bestuursvoorzitter Rob van der Plank van het Nederlands Psychoanalytisch Instituut spreekt van ‘een zwarte dag voor de psychoanalyse’. In een brief aan minister Ab Klink van Volksgezondheid noemt hij het CVZ-standpunt ‘onvoldoende gemotiveerd’ en ‘desastreus’ voor de patiënten. Van der Plank wil dat Klink gaat proberen het CVZ-besluit terug te draaien.

De Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie en de vrijgevestigde psychologen en psychotherapeuten verwijten het CVZ eenzijdigheid, omdat het college alleen heeft gekeken naar het wetenschappelijk bewijs en niet naar de ervaringspraktijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden