Niet meer dan windkracht 2

'Kijk hier, ik heb een verdacht zakje gevonden. De drugs zijn eruit. Meegenomen door de rovers in de bergen', speelt Jesse....

Daar hebben ze een schitterend uitzicht. Ze zien Amsterdam en IJmuiden, de rook van de hoogovens. Vliegtuigen dalen en stijgen. De toestellen lijken heel dichtbij te komen, alsof je ze kunt aanraken.

De jongens kijken neer op de klimwand voor volwassenen, die ruim veertien meter hoog en 28 meter lang is. Aan de andere kant van hun berg dalen skiërs van een kunsthelling af. 'Cool', zegt Leon. 'Skiën zonder sneeuw.' Maar hij heeft die middag geen tijd voor skilessen. Er is nog zoveel meer te doen in het recreatiegebied Spaarnwoude.

Een eindje verderop staat boerderij Zorgvrij. Vroeger was hier een akkerbouwbedrijf, nu een melkvee- en schapenhouderij. Er lopen op de boerderij rassen rond die elders in Nederland niet zoveel meer voorkomen, zoals Lakenvelderrunderen en Blaarkoppen.

De jongens rennen onmiddellijk op de enige koe af die niet leeft. Een houten koe, waaronder een emmer staat en zwarte kunstuiers zijn gemonteerd. Ze proberen de koe te 'melken', met water. Dat valt tegen.

Plotseling komt een groep nepkoeien aanstormen. Meisjes van een jaar of zes, met zwart-wit geschminkte gezichtjes en papieren koeienoren. Ze trekken aan een grote houten kar. In de buik van de kar zijn allerlei opdrachten verborgen. De kinderkoeien moeten geuren onderscheiden, maken een fotospeurtocht, bereiden zelf kaas of een klontje boter en doen knutselkarweitjes.

Naast de boerderij ligt de weertuin. Met een tijd-, thermo-, baro-, hygro-, regen-, grondwater- en windmeter. Leon en Jesse gaan op hun tenen staan en lezen met grote belangstelling de windkenmerken. Windkracht 1-2 komt neer op een snelheid van 1 tot 11 kilometer per uur. Het is dan stil, de blaadjes bewegen niet. Windkracht 5 (28 tot 38 kilometer per uur) heet 'vrij krachtig'. De takken bewegen en de golven krijgen schuim. Windkracht 9 betekent storm. En bij windkracht 12 spreken we over een orkaan. De jongens kijken op de windvaan. Windkracht 2, stellen ze teleurgesteld vast. Niet spannend. Ze fantaseren over 'een vette orkaan', die bomen knakt en het water opzwiept.

In het park is ook nog een modelspeedbootvijver, een ijsbaan, hondendressuurterrein, ruiter- en ponycentrum, skeelerbaan, peddelpoel, trimbaan, modelvliegtuigenterrein, golfbaan en wielercircuit. Voor informatie over de diverse activiteiten: Recreatieschap Spaarnwoude, tel. 023-520.28.20.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden