Niet meer dan twee glazen kunstzoet

Jonge kinderen zitten al met twee glazen aan hun taks, en dus kunnen ze maar beter helemaal geen light-frisdranken drinken, vindt het Voedingscentrum....

Een fabrikant moet op zijn product vermelden wat hij er in stopt. Op het etiket van Coca Cola Light staat inderdaad vermeld dat daar cyclamaat in zit, alleen niet hoeveel. Coca Cola stopt er ook nog andere suikervervangende zoetstoffen in, acesulfaam-K(alium) en aspartaam, zoeters die Pepsi ook in zijn light-variant doet.

Beide stoffen zijn tweehonderd maal zoeter dan suiker. Zoetstoffen worden vaak gecombineerd vanwege het synergetische effect: een veel gebruikte combinatie is bijvoorbeeld sacharine (driehonderd maal zoeter) en aspartaam. Sacharine is dan voor de zoetheid, en aspartaam om de wat bittere nasmaak van sacharine te maskeren.

De westerse mens wordt dikker, en dat vergroot de kans op medische complicaties, van diabetes tot hartproblemen. Met kunstmatig zoet is het aantal calorieën te beperken. Een Nederlander drinkt gemiddeld 88 liter frisdrank per persoon per jaar, zegt de Vereniging Nederlandse Frisdranken Industrie (NFI). Bijna 18 procent bestaat inmiddels uit light-dranken: Cola (van Coca Cola en van Pepsi) is daarvan de belangrijkste; daarna volgen tonic en sinas.

Met drie van de vier meest gebruikte zoetstoffen in light-frisdranken is er niet veel aan de hand. Er moeten liters van worden gedronken om internationaal vastgestelde normen (van de Europese Commissie (EC) tot de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)), te overschrijden: het gaat dan om aspartaam, acesulfaam-K en sacharine.

Bij de zoetstof cyclamaat, toegevoegd aan bijna de helft van de light-producten, dreigen echter grenzen te worden overschreden, stelt het Voedingscentrum. Het gaat dan om de ADI (Acceptable Daily Intake), de dagelijkse hoeveelheid die iemand van een bepaald additief mag binnenkrijgen, via voedsel en drinken.

Die norm is gerelateerd aan het lichaamsgewicht: een zwaar iemand kan zich meer permitteren dan een lichtgewicht, een kind dus. De ADI wordt bepaald aan de hand van dierproeven. Bij extrapolatie naar de mens wordt een veiligheidsfactor van honderd aangehouden.

De NFI wil, net als het belangrijkste lid, Vrumona in Bunnik (onder meer van Rivella Light), niets kwijt over hoeveel cyclamaten er in bepaalde light-frisdranken worden gestopt. Vermoedelijk gaat het om enkele tienden van een gram per liter. Het Voedingscentrum weet dat wel precies en rekent voor dat, op basis van de door de EC vastgestelde ADI van 7 milligram per dag per kilogram lichaamsgewicht, een kind tot acht jaar niet meer dan twee glazen frisdrank met cyclamaat zou mogen drinken. Een volwassene zit met 1,1 liter aan zijn taks (in feite elke dag, een leven lang).

Cyclamaten hebben, net als de meeste andere kunstmatige zoetstoffen, in het verleden vaak onder vuur gelegen vanwege de mogelijke kankerverwekkendheid.

Tientallen rapporten verder is dat aspect ook voor cyclamaten nu onomstreden van tafel. Wat overigens niet wegneemt dat cyclamaten, na een in 1970 ingesteld verbod, in de VS nog steeds niet mogen worden gebruikt.

Omdat het niet denkbeeldig is dat jonge kinderen twee glazen light per dag drinken, vindt de Voedingscentrum dat zij - veiligheidshalve - geen cyclamaatgezoete frisdranken moeten drinken, tot groot onbegrip van de frisdrankindustrie. Bovendien, zegt het centrum, moet op de verpakking komen hoeveel kinderen maximaal van een bepaalde frisdrank zouden mogen drinken, in relatie tot die ADI.

'Dat is niet wettelijk verplicht, en dus doen we dat niet', reageert de frisdrankindustrie bij monde van de overkoepelende NFI. 'Bovendien als we verplicht worden dat voor elk additief te doen, dan moet er straks een ellenlange bijsluiter bij een fles of blikje. Dat is onhaalbaar. We zijn hierover inmiddels in overleg met het Voedingscentrum.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden