Update

Niet meer dan 2 miljoen euro stormschade

De eerste najaarsstorm van dit jaar, die in de nacht van dinsdag op woensdag vooral langs de kust trok, heeft relatief weinig schade veroorzaakt. Het Verbond van Verzekeraars zei woensdag de schade te schatten op niet veel meer 2 miljoen euro..

Wateroverlast in Vlaardingen Beeld anp

,,Het valt erg mee, zeker in vergelijking met de storm van vorig jaar rond deze tijd. Toen bedroeg de schade meer dan 100 miljoen euro'', meldt een woordvoerder van het verbond. Bij verzekeraar Interpolis kwamen woensdag slechts 360 schademeldingen binnen. Vorig jaar waren dat er meer dan 14.000. De meeste meldingen gingen vooral over waterschades en omgevallen bomen.


Kades ondergelopen
In onder meer Harlingen, Delfzijl en op Texel waren kades ondergelopen. In Lauwersoog kwam de visafslag onder water te staan. In Delfzijl bereikte het water het hoogste peil; 4,02 meter boven NAP. Rond het middaguur daalde het waterpeil weer en kon de eerder ingestelde dijkbewaking langs de Waddenzeekust weer worden opgeheven.

Einde waarschuwing
Het KNMI beëindigde woensdagmiddag de waarschuwing voor gevaarlijk weer. Het instituut had eerder waarschuwingscode geel afgegeven wegens harde windstoten en onweer. In de nacht van dinsdag op woensdag was er klimatologisch officieel sprake van storm toen bij Hoek van Holland een uur lang gemiddeld windkracht 9 werd gemeten. Het KNMI waarschuwde in de ochtend nog wel voor gevaarlijk weer in alle kustprovincies.

Hoge waterstanden
Door de hoge waterstanden als gevolg van de storm voeren de veerdiensten Ameland-Holwerd en Lauwersoog-Schiermonnikoog woensdagochtend niet uit. Ook de autoveren Terschelling-Harlingen en Vlieland-Harlingen lagen enkele uren uit de vaart.

Waterkeringen
Dinsdagavond gingen de Oosterscheldekering en de Hollandse IJsselkering bij Rotterdam dicht. Beide waterkeringen konden woensdagochtend weer open.

Sleepboot
Een sleepboot verloor dinsdagavond op de Noordzee, 70 kilometer ten noordwesten van Den Helder, zijn sleep in de storm. Een 135 meter lange duwbak, die geladen is met 15.000 ton stenen, dreef daardoor stuurloos rond, maar vormde geen gevaar voor platformen en de scheepvaart. Woensdag werd de duwbak weer aan de sleepboot bevestigd.

Blikseminslag
Door blikseminslag was sinds dinsdagavond het treinverkeer tussen Baarn en Den Dolder gestremd. Woensdagmiddag was dit probleem verholpen en reden de treinen weer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.