'Niet leuk als dit sluit', zegt Xavier (5)

In de brief die klanten van Beestenboel kregen, staat niets over een overname. Of ze na de zomer nog terechtkunnen is onzeker.

DEN HAAG - Een paar minuten geleden trok Xavier (5) nog enthousiast een blauwe en een gele skippybal van hun haak aan de muur. De ballen stuiterden door de binnenplaats van kinderopvang Beestenboel en kwamen in een hoek tot stilstand. Nu kijkt de donkerblonde kleuter ernstig, hij denkt na. 'Niet zo leuk', zegt hij uiteindelijk. De 5-jarige doelt op de mogelijke sluiting van zijn naschoolse opvang. Of Xavier na de zomer op dezelfde vertrouwde plek terechtkan, is namelijk onzeker.


De Beestenboel in Den Haag is een van de 380 locaties van Estro, de commerciële kinderopvanggigant die uitstel van betaling heeft aangevraagd. Een deel van de vestigingen gaat verder onder de naam Smallsteps, maar voor 130 kinderopvanglocaties en duizend medewerkers is het de vraag of ze na juli open blijven. Duizend medewerkers verliezen mogelijk hun baan.


Welke locaties dicht gaan is nog niet precies bekend. Alle ouders van kinderen die naar de opvang van Estro gaan, hebben een brief gekregen. Er zijn twee varianten in omloop. De meeste ouders kregen een brief waarin staat dat hun kinderopvang wordt overgenomen.


In het bericht dat onder anderen naar de klanten van de Beestenboel werd verstuurd, stond niets over een doorstart. Deze ouders verkeren in onzekerheid.


'Het was schrikken, die brief', zegt een moeder die haar zoontje komt ophalen bij de Beestenboel. 'Ik weet dat het niet goed gaat in de kinderopvang met al die bezuinigingen. Maar het leek net wat kalmer te worden. Dan komt dit toch rauw op je dak vallen.' Voor de zekerheid gaat de 36-jarige moeder maandag vast kijken bij een andere crèche. 'Ik ben hier heel tevreden, maar mijn zoontje moet wel twee dagen per week ergens terechtkunnen.'


Ook voor vakbond CNV Publieke Zaak kwam het nieuws onverwacht. 'Wij waren totaal niet op de hoogte van een faillissement', zegt bestuurder Lizelotte Smits. 'We wisten dat ze moesten reorganiseren, maar er zouden geen ontslagen vallen onder de pedagogisch medewerkers.'


Gjalt Jellesma, van belangenvereniging van ouders in de kinderopvang Boink, noemt de dreigende sluiting 'een drama voor de ouders en medewerkers'. Net nu de markt voor de kinderopvang een beetje begon te stabiliseren, gebeurt dit. 'We maken ons zorgen, we zitten in Nederland al op het minimumaantal plaatsen voor kinderopvang.' De belangenvereniging vindt dat de overheid een deel van de bezuinigingen terug moet terugdraaien.


In Den Haag wil het personeel van de Beestenboel niets kwijt over de situatie. 'Ik mag er niets over zeggen', zegt een medewerkster. 'En ik wil er ook niet over nadenken, want ik ben misschien mijn baan kwijt.'


De enige die zich weinig zorgen maakt is Rob (51), de vader van Xavier. 'Joh, dan zoeken we toch wat nieuws? Het is maar voor twee dagen na schooltijd.' Dat het slecht gaat met Estro verbaast hem allerminst. 'Als ik zie hoeveel opvanglocaties er elke maand bij komen. Die gaan als warme broodjes.' Wel vervelend voor de medewerksters, vindt de Hagenaar. 'Maar met ons komt het wel goed.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden