Niet Leefbaar, maar VVD en GroenLinks aan zet in collegevorming Rotterdam

Op advies van de verkenners krijgen GroenLinks en VVD in Rotterdam het initiatief om een nieuw college te vormen, en niet Leefbaar Rotterdam, de grootste partij. GroenLinks en VVD maken eerst een inhoudelijk programma en zoeken daarna pas andere partijen om zich daarbij aan te sluiten.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb in gesprek met Vincent Karremans (VVD) tijdens de installatie van de Rotterdamse gemeenteraad na de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart. Beeld ANP

Voormalig VVD-Kamerlid Peter Duisenberg en GroenLinks-kopstuk Paul Rosenmöller worden op korte termijn aangesteld als formateurs. Donderdag hebben de verkenners Jos van der Vegt en Derk Loorbach na vier weken hun werk afgerond.

Zeven mogelijke coalities

Er zijn zeven coalities mogelijk, zo concluderen de verkenners na hun vaak moeizame gesprekken met de dertien fracties in de gemeenteraad. In zes daarvan zitten GroenLinks en VVD. Leefbaar Rotterdam schuift slechts in drie combinaties aan. Er is momenteel niet één voor de hand liggende combinatie die op voldoende draagvlak in de raad kan rekenen, aldus de verkenners. 

‘Maar als je de partijen vraagt naar hun droomcoalitie, dan worden bijna altijd GroenLinks en VVD genoemd, aldus Loorbach. ‘Zij vertegenwoordigen ook twee uitersten in het politieke spectrum.’ GroenLinks en VVD hebben beide gewonnen bij de  gemeenteraadsverkiezingen en sluiten geen andere partijen uit. De twee partijen zaten de afgelopen vier jaar in de oppositie.

‘We hebben vier weken hele boeiende, interessante en emotionele gesprekken gevoerd’, zegt verkenner Jos van der Vegt. ‘Zeker in het begin was er vooral veel miscommunicatie en oud zeer.’ Zo lag het bij D66 gevoelig dat Leefbaar Rotterdam een alliantie had gevormd met Forum voor Democratie van Thierry Baudet.

Leefbaar en Forum zijn bereid die alliantie op te geven, indien Leefbaar in het college komt. Joost Eerdmans heeft al gezegd dat hij niet opnieuw wethouder zal worden, maar fractieleider. Dat wordt gezien als een handreiking naar met name D66.

Armoedebestrijding en woningbouw

‘Vier weken geleden wilden sommige partijen überhaupt niet met elkaar om tafel’, aldus Loorbach. ‘Dat is nu veranderd en dat beschouw ik als winst.’ Volgens de verkenners zijn de inhoudelijke verschillen minder groot dan wordt gedacht. ‘Iedereen ziet wonen en bouwen, armoedebestrijding en duurzaamheid als belangrijkste thema’s voor de komende vier jaar.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden