Brieven

Niet klagen maar innoveren in duurzaamheid

De ingezonden brieven van maandag 16 oktober 2016.

Beeld anp

Brief van de dag: Probleem bij Merwedebrug is oplosbaar

De verkeersproblemen bij de Merwedebrug bij Gorinchem lijken erg lang te gaan duren. Over twee maanden, eerder als het kan, is de Merwedebrug verstevigd en kan zwaar verkeer weer door, belooft Rijkswaterstaat. Dat duurt lang, vindt Transport en Logistiek Nederland en kost een half miljoen per dag (Ten eerste, 14 oktober).

Hierbij een mogelijke oplossing: zware voertuigen zijn meestal ook hoog, dus waarom niet tijdelijk een balk over de A27 op, zeg, 2,50 m hoogte? Uiteraard voorafgegaan door waarschuwingssystemen die je ook bij tunnels of viaducten ziet. Alle rijstroken blijven dan gewoon weer beschikbaar.

En dan nog iets: de transportsector klaagt, maar cursisten van de Rijksverkeersinspectie vertelden me dat het beleid is om op te zware vrachtauto's slechts zeer beperkt te controleren - laat staan ze te bekeuren. Wegslijtage is evenredig met de vierde macht van het gewicht: 2 keer zoveel gewicht, 16 keer zoveel slijtage; 4 keer, 256 keer zoveel, enzovoorts. Dat komt niet tot uitdrukking in de motorrijtuigenbelasting. Dus niet klagen maar innoveren in duurzaamheid, overvragende dames en heren. En niet alleen lobbyen.

Ger Nijman, oud-hbodocent personenvervoer en logistiek, Castricum

Niet zo somber

Martin Sommer hekelt in zijn column Vrij zicht (O&D, 15 oktober) het staatsrechtelijke conservatisme van premier Rutte. Er is nauwelijks verschil tussen coalitie en oppositie, sombert hij. Merkwaardig. Zelden hadden zoveel partijen immers invloed op het beleid, er is in dat opzicht juist sprake van veel democratie.

Vroeger toen de grote drie (VVD, PvdA, CDA) het voor het zeggen hadden (soms mocht D66 mee in de aanhangwagen), wist de oppositie zich bij voorbaat kansloos. Na de verkiezingen van maart is de kans groot dat liefst vijf partijen in de regering komen. En oliemannetje Rutte is niet te beroerd om ook dan weer met andere partijen te onderhandelen als het moet. Kortom: er valt wat te kiezen en kiezers hebben meer dan ooit kans dat zij iets van hun wensen terugzien in het beleid. Niet zo mokken Martin!

Berry Brinkhorst, Lelystad

Drukbezet

De koning heeft geen weet van een belastingcompensatie, zegt premier Rutte (Ten eerste, 15 oktober). Ach, misschien is het hem door al die op- en aftrekposten niet eens zo opgevallen dat-ie wat meer ontving dan strikt noodzakelijk. Hij heeft het al druk genoeg, lees ik wel eens...

Wim van der Horst, Groningen

Meten is weten

'We zijn hier niet in het Midden-Oosten', stelt SGP-leider Kees van der Staaij in zijn strijd tegen de gebedsoproep vanaf de moskee (Ten eerste, 15 oktober). Daarbij even voorbijgaand aan het feit dat zijn politieke partij is gebaseerd op een religie die uit dat zelfde woestijngebied komt. Een partij die in Nederland bestaat bij de tolerantie die hij blijkbaar niet gunt aan anderen. Ik stel voor dat we herrie gewoon beoordelen naar het aantal geproduceerde decibellen.

Ton Orleans, Leiden

Belasting betalen

Ook Anouk Kootstra (U, 15 oktober) heeft maar gedeeltelijk gelijk in haar berekening over hoeveel belasting je eigenlijk betaalt over een bruto verdiende euro naar aanleiding van de belastingmoraal van de Oranjes. Want niet alleen betaal je inkomstenbelasting en btw, er zijn ook nog accijnzen en bijzondere toeslagen zoals de bpm op auto's. En natuurlijk niet te vergeten verborgen dubbelopbelastingen zoals parkeer- en tolgeld, entreegeld op rijksgebouwen en de nieuwe melkkoe: de 'administratiekosten'. En dan is er ook nog belasting op geld (en bezit) waar al een keer inkomstenbelasting over is betaald, zoals vermogensbelasting en belasting op schenkingen. Je kunt je geld één keer uitgeven, maar wel meerdere keren belasten!

Peter Ruiter, Lelystad

'Je kunt je geld één keer uitgeven, maar wel meerdere keren belasten.'Beeld anp

Seks en kleedkamer

Goed, er wordt in kleedkamers dus over seks gepraat, what else is new? (Vonk, 15 oktober) Maar begrijpen auteur en geïnterviewden ook dat er een verschil is tussen seks en seksuele handelingen met en zonder wederzijdse instemming? Want zonder instemming spreken we van aanranding en verkrachting. Daarover schepte Trump op met zijn Just grab 'em by the pussy- uitspraak.

Lydia Sprenger, Amsterdam

Dylan de musicus

Joep van Leeuwen (hoofdvakdocent conservatorium Maastricht) legt uit hoe briljant de composities van Bob Dylan zijn en hij eindigt de lofzang met: 'Laat ik het zo stellen: als Blowing in the Wind 100 of 150 jaar eerder was gecomponeerd, was het nu terug te vinden als hoogtepunt in verzamelingen van Amerikaanse volksmuziek. Naast de titel zou de auteur staan aangeduid: anonymus.' (U, 15 oktober).

Probleem is dat die melodie daadwerkelijk zo'n 100 tot 150 jaar geleden is geschreven. Bob Dylan zelf heeft erkend dat de melodie is gebaseerd op de spiritual No More Auction Block. Dat was in die tijd in de folkmusic heel gewoon. Zo is de structuur van Dylans beroemde A Hard Rain Is Gonna Fall uit dezelfde periode zowel wat muziek als tekst betreft gebaseerd op de traditional Lord Randall. Daarnaast hebben Peter, Paul & Mary het akkoordenschema van Blowing in the Wind al snel aangepast. Hun versie werd in de jaren zestig jaren bij kampvuren (ook door mij, ik kan het niet ontkennen) gezongen. Die is blijven voortleven, niet die van Bob Dylan, luister maar.

Pieter Veenboer, Ouderkerk a/d Amstel

Beeld Douglas R. Gilbert
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden