Niet in het rijtje kwestieuze vorsten

VAN ONZE VERSLAGGEVERS JAN HOEDEMAN en REMCO MEIJER

DEN HAAG - Al sinds zijn afstuderen op 2 juli 1993 was de naam van zijn koningschap gemunt. Prins Willem-Alexander was op weg koning Willem IV te worden. Zijn studiebegeleider, hoogleraar geschiedenis Henk Wesseling, dacht die warme vrijdagmiddag na de buluitreiking hardop mee en vond het ook de meest logische naam voor de toekomstige koning.

Interviewer Paul Witteman hield in 1997 een tv-gesprek met de prins, ter gelegenheid van diens 30ste verjaardag. Witteman vroeg ernaar, hoe de prins als koning zou heten. Heel stellig antwoordde hij koning Willem IV genoemd te willen worden. Ook toen de staf van de prins drie jaar geleden meelas met het manuscript van zijn biografie, kwam er over de beoogde titel geen opmerking. Die was: Willem IV.

Wat kan er zijn veranderd, dat minister-president Mark Rutte maandagavond aankondigde dat Nederland vanaf 30 april koning Willem-Alexander krijgt? RTL-journalist Jos Heijmans vroeg het Rutte dinsdag expliciet. De premier reageerde korzelig: 'Het wordt in elk geval koning Willem-Alexander. Punt.'

Een van de redenen die koningin Beatrix maandag aanvoerde voor de timing van haar troonsafstand, is dat later dit jaar de festiviteiten beginnen rond de officiele viering van '200 jaar Koninkrijk der Nederlanden'. Het startschot daarvoor is de presentatie, eind november, van drie biografieën van de koningen Willem I, II en III. Koningen, vooral de laatste, met een soms kwestieuze reputatie.

Willem-Alexander schaart zich nu overduidelijk niet in deze historische rij. 'Ik kijk ervan op', zegt Dik van der Meulen, biograaf van Willem III. 'Het is een breuk met de traditie. En dat in een familie waarin traditie zo belangrijk is.'

In de omgeving van de prins klinkt over de veranderde keuze dit: 'Nu hij ervoor stond, heeft hij een nieuwe afweging gemaakt.' Henk Wesseling was dinsdag niet in de gelegenheid een reactie te geven.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden