Lezersbrieven

'Niet iedereen kan met bankpas betalen'

De ingezonden brieven van maandag 12 oktober.

Een meisje winkelt in Amsterdam in de eerste AH-supermarkt zonder kassa's.Beeld Ton Koene

Brief van de dag: AH is niet goed bezig

Albert Heijn heeft een supermarkt geopend waar de klant zelf zijn boodschappen scant, en alleen kan betalen met een pinpas of creditcard. Of alle klanten de vaardigheden voor het zelfscannen bezitten moet blijken, ik vrees van niet.

Maar het afschaffen van contant geld levert voor velen een onoverkomelijk obstakel op. Kinderen hebben nog geen bankpas. Voor een deel van de ouderen en zwakbegaafden is contant geld het hoogst haalbare; een bankpas is voor hen te abstract en levert te veel risico op misbruik op. Net zo min als alle Nederlanders die op reis gaan, beschikken alle toeristen over een creditcard; zij vertrouwen op hun nationale pinpas waarmee zij alleen contant geld kunnen opnemen.

Al deze groepen worden nu uitgesloten, en dat botst met noties als: contant geld als wettig betaalmiddel, non-discriminatie en klantvriendelijkheid. Albert Heijn zou daarom ten minste één bemande kassa moeten openhouden met de mogelijkheid van contante betalingen, waarvoor overigens ook een veilige wisselautomaat bestaat.

Pieter Markus, Geldrop

Gezamenlijk werken

Wat een onmetelijke domheid van die Zijlstra, zaterdag in het AD. Beetje stoer populistisch doen met zijn cosmetische ingrepen om zijn geblondeerde vriend rechts in te halen.

Wellicht is het een idee als de dames en heren politici de politiek over dit onderwerp eens even aan de kant zetten en gezamenlijk gaan werken aan een menswaardige oplossing voor vluchtelingen uit oorlogsgebieden.

Michel Ramselaar, Soest

Asielbeleid

Vorige week stond ik op het punt een ingezonden brief te sturen met kritiek op het asielbeleid van onze overheid. Ik zag daar van af omdat ik vond, dat onze regering het toch al zo moeilijk heeft onderkomen voor de vele asielzoekers te vinden. Maar de ingezonden brievenschrijvers Th. van de Wiel en Prof. Paul van Lange hebben mij op andere gedachten gebracht.

Ik wijs hierbij alsnog op de onredelijke behandeling door onze overheid van de tegenstanders van het inrichten van opvangplaatsen dichtbij woonwijken of in kleine dorpen.

De minister-president spreekt de tegenstanders slechts toe met de woorden: 'Kwaad worden mag, maar geweld of bedreigingen is uit den boze.'

Omdat de gemeente Den Haag weigert asielzoekers te huisvesten en ook in Bloemendaal, Aerdenhout en Wassenaar geen asielzoekers worden ondergebracht, overrompelt de overheid kleinere plaatsen in de provincie met het probleem.

Omdat de asylzoekers niet in villawijken worden ondergebracht, zijn de tegenstanders meestal bewoners van minder welvarende wijken, die in het algemeen een minder hoge opleiding hebben genoten en minder goed uit hun woorden kunnen komen.

Dit laatste heeft tot gevolg, dat er minder goed of helemaal niet naar hen wordt geluisterd. Om gehoord te worden nemen zij hun toevlucht tot stemverheffing en minder goed gekozen woorden, die hun dan het predikaat racist of erger opleveren.

Wanneer drinkt de minister-president of de verantwoordelijke vakminister eens koffie uit een plastic bekertje met deze wijkbewoners? Hij moet dan wel naar deze mensen luisteren en niet, zoals de van de maatschappij vervreemde politici plegen te zeggen 'het probleem nog eens goed uitleggen'.

Edward P. Woldendorp, Almelo

Progressieve elite

De progressieve elite heeft zijn zin gekregen: Fort Europa is gesloopt. En de toestroom stopt niet want niemand wordt de deur gewezen zegt de premier. Je zou de elite een eeuwig leven toewensen om te ervaren wat het betekent om in een soort Libanon van het Westen te moeten leven. Een samenleving zonder binding, zonder culturele en sociale homogeniteit. En natuurlijk wordt het inleveren, opschuiven en plaats maken voor anderen, materieel en immaterieel. Maar dat realiseren we ons onvoldoende, onze leiders in de eerste plaats. Het land wil dit niet maar moet het maar slikken. Maar waar moet de Nederlander straks heen die zijn land niet langer als zijn thuis ervaart?!

H. Bruins, Leeuwarden

Doodeng

Ik ben bang. Niet voor de vluchtelingen, maar voor mijn 'eigen' volk. Al die haat en agressie, als reactie op verzinsels en 'van horen zeggen'. Doodeng!

Ik ben bang dat er straks weer door de straten gemarcheerd gaat worden achter 'de leider' aan. Mijn vader zat lange tijd in kamp Amersfoort omdat hij zich ook verzette. Staat dat mij en veel andere mensen, die wel durven en kunnen denken weer te wachten?

Johan Hobo

Duurzaam uitzicht

Met enige verbazing probeer ik de redeneerlijn van Anneke van der Sluis te volgen. Zij geniet vooral van de Noordzee als er op een windstille avond twee vissersscheepjes voorbij varen met een zwerm meeuwen achter zich. Maar van windmolens gruwt ze. Vreemd als je bedenkt dat die lieve scheepjes met hun sleepnetten de bodem van dit reservaat verwoesten, de meeuwen zich voeden met de resten van het bodemleven terwijl die molens duurzame energie oogsten. Het is maar net waar je aan gewend bent. Toekomstige generaties zullen strijden voor het behoud van hun vertrouwde windmolens en hopelijk hoeven ze niet meer toe te kijken hoe die vissersboten de bodem veranderen in een kerkhof.

Evert de Zoeten, Zwolle

Minister-president

Dat de minister-president te weinig zichtbaar is in het debat over vluchtelingen daar zijn de meesten het wel over eens. Maar dat hij zichzelf niet herkent in deze kritiek is misschien wel veel erger.

Ton Zwaard, Druten

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden